• BIST 9767.91
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Nükleer santralin yanında balık tutacağız

Nükleer santralin yanında balık tutacağız
Japonya'da meydana gelen depremin ardından Türkiye'de nükleer santral kurulmasına yönelik tartışmalara son noktayı Enerji Bakanı Taner Yıldız koydu.

Nükleer santralin yanında balık tutacağız

Japonya'da meydana gelen depremin ardından Türkiye'de nükleer santral kurulmasına yönelik tartışmalara son noktayı Enerji Bakanı Taner Yıldız koydu.

Ekonomisi büyüyen Türkiye'nin nükleer enerjiden geri dönüşünün olmayacağının altını çizen Yıldız, nükleer kararlılığın tartışılmaması gerektiğini söyledi. Güvenlik sistemlerinin ise tartışılması gerektiğini aktaran Yıldız, nükleere, sanayide sınıf atlamak olarak baktıklarını ifade etti. Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Rusya'da yaptığımız temaslarda güvenlik sistemlerini müzakere ettik. Güvenlik sistemini en üst düzeye yükseltmeyi konuştuk. Yoksa 'nükleer santral yapalım mı, yapmayalım mı' tartışması yok." dedi. Dünya genelinde 440 tane nükleer santralin çalıştığını belirten Enerji Bakanı Yıldız, bu ülkelerde 'nükleer enerjiden vazgeçelim' tartışması yaşanmadığını dile getirdi. "Gelişen Türkiye'nin nükleer konusunda geri dönüşü olamaz." diyen Yıldız, nükleer santrallerin doğalgaz santrallerinden daha az tehlikeli gaz yaydığına dikkat çekti.

Türkiye'de kurulacak santralde son teknoloji güvenlik sistemi olacağını aktaran Yıldız, şu değerlendirmede bulundu: "Yeni nesil santral, pasif soğutma dediğimiz bir modda kalıyor. Yani hiçbir motor çalışmaksızın tabii sirkülasyonla kendini soğutabiliyor. Ana kurguda güvenlik sistemine harcanan para, santrale harcanan paraya denk geliyor. Orada balık tutacağız. Eğer biz oradan balık tutamayacaksak o santrali oraya kurmayız. Çok net bir şey bu." Yıldız, Türkiye sınırına 16 kilometre mesafedeki Ermenistan'ın Metsamor santralinin kapatılması amacıyla uluslararası girişimlerini artıracaklarını da bildirdi. Metsamor da eski bir reaktör.Türkiye'nin nükleer santrale sahip 30 ülke arasında olmamasını eksiklik olarak değerlendiren Bakan Yıldız, eksikliğin giderilmesi için çalışıldığını vurguladı. Bakan Yıldız, dünya genelinde 40 yıllık ömrünü tamamlayan santrallerin kapatılmasının tartışıldığını belirterek, Türkiye'nin de bu konuda kapatma taraftarı olduğunu söyledi. Yıldız, "Ömrünü bitirmiş santralin kapatılması ile yeni santral açılması aynı değil. Şu an inşası devam eden 60 santral var. Bunların tartışması yok. Dünyada hiçbir ülke nükleer santralden vazgeçmeden bizim vazgeçmemiz doğru olmaz. Japonya, patlamayan santrallerini çalıştırmaya devam ediyor." dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim