• BIST 9558.3
  • Altın 2487.933
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.8335
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Nükleere 1 milyar dolarlık teminat

Nükleere 1 milyar dolarlık teminat
Mersin Akkuyu'da nükleer santral inşa etmek isteyen Rus Atomstroyexport Türkiye'de 1 milyar dolar sermayeli şirket kurmak zorunda kalacak.

Nükleere 1 milyar dolarlık teminat

Mersin Akkuyu'da nükleer santral inşa etmek isteyen Rus Atomstroyexport Türkiye'de 1 milyar dolar sermayeli şirket kurmak zorunda kalacak.

Nükleer santral yatırımları hız kazanırken nükleer altyapıya ilişkin kanun da netleşmeye başladı. Dün Resmi Gazete'de yayınlanan Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'ndeki değişiklikle nükleer enerjiye dayalı üretim lisansı başvuruları Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yetki kapsamına alındı. EPDK'nın, nükleer santral başvurularını kabul etme usulleri de belirlendi. Değişiklikte doğalgaz, kömür, rüzgâr ve güneş gibi elektrik üretim yatırımları için yüzde 20 olarak belirlenen sermaye şartının nükleer santral yatırımlarının büyüklüğü göz önüne alınarak yüzde 5'e indirildiği belirtiliyor.

DEV ŞİRKET YOLDA

Yönetmelik nedeniyle yatırım miktarı 20 milyar doları bulacak Mersin Akkuyu Nükleer Santrali için Rus proje şirketi Atomstroyexport'un lisans aşamasında bile EPDK'ya 1 milyar dolar sermayeli bir şirket göstermesi gerekecek. Bu tutarla Atomstroyexport, Türkiye'nin en büyük sermayeli şirketleri arasına girecek. Dört üniteden oluşacak santralin tüm lisans ve zemin etütlerinin 2012 sonuna kadar bitirilerek 2013 yılında inşaatının başlaması planlanıyor. Önümüzdeki yılsonuna kadar şirketin lisans almayı planladığı düşünüldüğünde sermayenin de bir yıl içinde hazır edilmesi gerekecek.

Japonlar yarıştan kopmadı

Rusya nükleer santral yatırımlarına devam ederken, Sinop'ta kurulması planlanan ikinci santral içinse Japonya ile görüşmeler sürüyor. Fukişima santralinde yaşanan kazanın ardından Japon TEPCO şirketi, girdiği dar boğaz nedeniyle Türkiye'den çekildiğini açıklamıştı. Ancak Türkiye'ye ilk başvuruyu yapan Japon Toshiba'nın teklifini devam ettirdiği, en son kararı bu hafta içinde Enerji Bakanlığı'nın vereceği ifade ediliyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim