• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

ÖİB, İzmir Limanı için İZTO'da görüştü

ÖİB, İzmir Limanı için İZTO'da görüştü
İzmir Ticaret Odası (İZTO), TMMOB’a bağlı meslek odaları ile Özelleştirme İdaresi’ni bir araya getirerek İzmir Alsancak Kruvaziyer Limanı Projesi’ni masaya yatırdı.

İzmir Ticaret Odası (İZTO), TMMOB’a bağlı meslek odaları ile Özelleştirme İdaresi’ni bir araya getirerek İzmir Alsancak Kruvaziyer Limanı Projesi’ni masaya yatırdı.

İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda, İzmir’deki meslek odalarının temsilcileri, Kruvaziyer Limanı Projesi’yle ilgili görüşlerini, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Gayrımenkul İşlemleri Proje Grup Başkanı Adnan Gürdal’a aktardı. İzmir’in kruvaziyer turizminin yükselen yıldızı haline geldiğini ve yakalanan ivmenin kaybedilmemesi gerektiğini belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “İşbirliği ve uzlaşı içinde örnek bir proje ortaya koyalım” dedi. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş “Meslek Odalarımızın görüşlerine saygı duyuyoruz, ulaşım ve ticari yoğunluk ile ilgili görüşleri son derece önemli. İzmir’in hazırdaki kronik ulaşım projelerini kruvaziyer liman projesinin üzerine yıkmamak gerekir.” diye konuştu.

Dünyanın en büyük kruvaziyer firmalarının CEO’ları bizzat gelip İzmir standını ziyaret ettiğini söyleyen Demirtaş,”İzmir, kruvaziyerin yükselen yıldızı. Bizim limanı yaparken mevcut kruvaziyer gemi trafiğini sekteye uğratacak bir yöntemden kaçınmamız gerekiyor, gemileri kaçırırsak bir daha getirmemiz çok zor olur” dedi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Gayrimenkul İşlemleri Proje Grup Başkanı Adnan Gürdal ise, meslek odalarının ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin son derece önemli olduğunu belirterek, “Tüm görüşleri titizlikle inceliyoruz. Sivil toplum bilincinin oluşması ve kente sahip çıkılması ülkemiz açısından da son derece güzel” diye konuştu.İzmir Alsancak Limanı’nın bir cazibe merkezi haline geleceğini ifade eden Gürdal, “Ulaşım, çevre ve diğer konulardaki her türlü duyarlılığın karşılanacağı A sınıfı bir Kruvaziyer limanı olması için dikkatle çalışıyoruz.Bizim bu pastadan aldığımız payı arttırmamız gerekiyor. Ama bunlar çalışma ve altyapıyla olacak şeyler. Gelinen noktada, İzmir Alsancak limanının ikiye bölünmesi yönünde, Özelleştirme yüksek kurulu stratejik kararı aldı. Bizim görevimiz bu kararı en iyi şekilde yerine getirmek” dedi.

Kordon girişindeki viyadük ayaklarının kesinlikle yıkılacağını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın kendisine kesin bir dille söylediğini, bu konuda hiçbir tereddüt olmadığını dile getiren Gürdal, “Alışveriş merkezinin kütlesi birebir böyle olacak diye bir şey yok. Ancak özelleştirmeye konu edebilmemiz için, fizibıl bir proje ortaya koymamız lazım. Yatırımcı, önce kamu binalarını yapacak, ulaşım sorununu çözülecek, ondan sonra liman yatırımını yapacak. Projenin yatırımcının maliyetlerini karşılayacak bir ticari alan büyüklüğünü içermesi lazım ki fizibıl olsun" dedi. Projede, alışveriş merkezinin yer almasının zorunlu olduğu gibi bir algı oluştuğunu belirten Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yıldırım, “Bu derece büyük bir projede, ulaşım projelerinin maliyetinin kim tarafından karşılanacağı belirlenmeli. Alışveriş merkezi gerekli mi? Kime hitap edecek? Belirsiz. Kruvaziyer limanıyla gelen yolculara ve mürettebata hitap edecek bir projeyse, oradan nasıl çıkartacağız? İzmir’e mi hitap edecek?

İzmirliler’in burada bir alışveriş merkezinin olması gibi bir kararı var mıdır?” dedi. Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Erginer ise, Meslek Odalarının projeyle ilgili görüşlerinin alınmasının doğru bir yaklaşım olduğunu ancak bu görüşlerin proje ortaya koyulmadan yapılmasının daha sağlıklı olacağını belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Günak, özellikle bu alandaki yoğunluk ve trafik yükü konusunda daha ayrıntılı çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Adnan Kaplan da, “Projenin ve ulaşım etüdleri, İzmir Büyükşehir Belediyesinin Kentsel Tasarım Çalışması ile birlikte değerlendirilmelidir.” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim