• BIST 9079.97
  • Altın 2318.134
  • Dolar 32.3415
  • Euro 34.9033
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Okyanus'tan hem elektirik hem içme suyu!

Okyanus'tan hem elektirik hem içme suyu!
California’daki uzmanlar, okyanus dalgasından elde edilecek enerjinin, elektriğin maliyetini düşürmenin yanında kıyı kasabalarına içme suyu da sağlayabileceğini söyledi.

Sahile vuran okyanus dalgaları, ciddi bir enerji akımı anlamına geliyor. Ancak, okyanus suyu, dalgalarla birlikte alçalıp yükseldiğinden, bu enerjiyi elektriğe dönüştürmek, akarsu veya rüzgar enerjisinde olduğu kadar kolay değil. Berkeley Üniversitesi uzmanları, bu sorunu çözen bir sualtı cihazı tasarlamışlar. Marcus Lehmann: “Cihazımız, enerjiyi doğrudan elektriğe dönüştürmüyor. Okyanus suyunu, içme suyuna veya elektriğe dönüştürme kararını biz veriyoruz.” Cihaz, dalgalarla alçalıp yükselen, halıya benzer bir mekanizmaya sahip. Bu mekanizma hidrolik basınç yaratıyor ve deniz suyunu kıyıya doğru pompalıyor. Basınçlı su, elektrik üreten türbinleri çalıştırmak için kullanılabilir. Ya da, mekanizmanın tuzu, sudan ayıran özelliği sayesinde içme suyu üretilebilir.

Lehmann, tasarımlarının küçük kıyı kasabalarının elektriğini üretebileceğini söylüyor: “Dalga enerjisi, küresel enerji ihtiyacının %15’ini karşılayabilecek durumda. Bu, yüksek bir oran.” Makine mühendisi Rıza Alam, cihazın kıyılardaki ekosisteme verebileceği zararı önlemek için, dalga sularının, sualtı yaşamı için elverişli olmayan “ölü alanlarda” biriktirilebileceğini söylüyor: “Cihazı, ölü alanlardaki deniz yataklarında kullanmanın çevreye kesinlikle zararı olmaz.” Alam, sadece bir metrekarelik dalganın, iki evin enerjisini karşılamak için yeterli olacağını ve ölçek büyüdükçe, kıyılardaki tüm kasabaların enerji ihtiyacının ucuz şekilde sağlanabileceğini söylüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim