• BIST 9096.77
  • Altın 2324.531
  • Dolar 32.3647
  • Euro 34.9602
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Ölü kaplumbağa yumurtaları can buldu

Ölü kaplumbağa yumurtaları can buldu
Mersin'de, köpeklerin saldırısı sonucu ölen yeşil deniz kaplumbağasından (Chenolia Mydas) alınarak, yeni bir sağım yöntemiyle kumsala gömülen yumurtalardan çıkan 14 yavru, denizle buluştu

 

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKAYUM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, yaklaşık 2 ay önce Akdeniz ilçesindeki Kazanlı sahilinde üreme alanında çalışma yaparken, köpeklerin saldırısına uğramış yeşil deniz kaplumbağası ile karşılaştıklarını söyledi.

Sol omuzundan yaralı kaplumbağayı Mezitli ilçesi Davultepe sahilindeki merkeze getirdiklerini belirten Ergene, ''Hızlı bir şekilde rehabilitasyon merkezine getirdiğimiz kaplumbağayı, yaptığımız müdahaleye rağmen kurtaramadık. İncelemede ölen kaplumbağanın yumurtlamak için kumsala çıkan bir dişi olduğunu belirledik'' dedi.

Bunun üzerine kaplumbağanın karnından yumurtaları alarak, açtıkları yuvaya aktarıp gelişimini beklediklerini anlatan Ergene, yaklaşık 2 ayın ardından yavru çıkışlarının olduğunu ifade etti.

-Uygulama, Türkiye'de ilk kez başarılı oldu-

Ergene, yavru çıkışlarının tamamlanmasının ardından sıkışan yavru olma ihtimali ve elde edilen verileri kaydetmek amacıyla yuvadaki yumurtaları kontrol ettiklerini söyledi.

Bunun Türkiye'de başarıyla gerçekleşen ilk uygulama olduğunu ifade eden Ergene, şöyle konuştu: ''Daha önce yapılan çalışmalarda ölü anaçlardan alınan yumurtaların gelişimi pek söz konusu olmadı. Yaptığımız çalışmada yeni bir sağım yöntemiyle hayvanın karnından aldığımız yumurtaları, tıpkı anacın yumurtasını bıraktığı gibi kumsala gömerek başarı elde ettik. Yuvalardan 14 yavru deniz kaplumbağası çıktı. Bu bizim için inanılmaz bir rakam. Çünkü ölmüş olan bir canlıdan, hiçbir yumurtanın hayat bulmayacağı bir canlıdan 14 yavrunun çıkışını gerçekleştirdik.''

Böylelikle yavru deniz kaplumbağalarının anacının görevini yerine getirdiklerini belirten Ergene, ''Ölü bir anacın yavrularını denize ulaştırabilmenin mutluluğunu yaşadık. Bir kaplumbağanın anaç hale gelmesi 30-35 yılı alıyor. Başarıyla sonuçlanan bu uygulama ile ölen bir canlıdan yeni bir anacın oluşabilme umudunu yerine getirdik'' diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim