• BIST 9524.59
  • Altın 2484.08
  • Dolar 32.5023
  • Euro 34.683
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

OMÜ, insanlı uçak üzerinde çalışıyor

OMÜ, insanlı uçak üzerinde çalışıyor
Türkiye'de üniversiteler arasında en büyük insansız hava aracını yapan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ), insanlı uçak üzerinde çalışıyor.

OMÜ Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZAYTEM), Türkiye'deki üniversiteler arasında en büyük ve en yüksek kalkışa sahip insansız hava aracını(İHA) üreterek büyük bir başarıya imza attı.

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde, Ballıca Yerleşkesi içerisinde bulunan UZAYTEM, 8 aylık bir çalışmayla hayata geçirdiği insansız hava aracından sonra insanlı uçak üzerinde de çalışmaya başladı.

Çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgi veren UZAYTEM Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Cevat Sunol, "Yaptığımız insansız hava aracı (İHA) Motor testi için geliştirilmiştir. Teknik özelliklerinden bahsedecek olursak, yaklaşık 180 kilo kadar bir kalkış ağırlığına sahiptir. Turboprop bir Motor var. 30 kilo kadar da elektronik ekipman taşıyabiliyor. 8 saat havada kalma özelliğine sahip. UZAYTEM Ar-Ge Merkezi olarak hayata geçirdiğimiz ilk projelerden birisi budur. Projenin tasarımı ve imalatı tamamen kendi imalathanemizde yapıldı. Bin metrekare kapalı alanı, gelişmiş bir atölyesi olan bir alanda geliştirildi. Özellikle insanlı ve insansız uçak konusunda platformların tasarımı ve üretimi ile ilgili çalışmalarımız sürecek" dedi.

EN BÜYÜK VE EN YÜKSEK KALKIŞA SAHİP İHA

Türkiye'de üniversiteler arasında hayata geçirdikleri insansız hava aracının en büyük ve seri kalkış anlamında tek olduğunu söyleyen Cevat Sunol, "İnsansız hava aracı konusunda çok şanslıyız. Türkiye'de bu konuda iyi yerlere gelmiş birçok firma var. Üniversiteler de çalışmalarını sürdürüyor. Üniversiteler arasında en büyük ve en yüksek kalkışa sahip olan insansız hava aracını yaptık. Biz bunu Ar-Ge çalışması yaptık ama bu projenin uçak kısmını seri olarak üretip farklı projelerde çeşitli iş birlikleri yaparak kullanmayı düşünüyoruz. Kompozit atölyemizde de farklı projeler olan insanlı uçak projeleri, havacılık ve savunma sanayi parçaları üretimine de yer vermeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Omü'de bir Sivil Havacılık Yüksek Okulu ve Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nin bulunduğunu hatırlatan Cevat Sunol, "Bu kısımlardan da destek alıyoruz. Aynı zamanda uçuk okulumuz ve kendi pistimiz de var. Testlerimizi kendi pistimizde gerçekleştirdik. Çalışmalarımızda katma değerimizi yükselterek sürdürmeyi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim