• BIST 9079.97
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

OMV ve PO hisse oranında anlaşma sağladı

OMV ve PO hisse oranında anlaşma sağladı
OMV, bugün Doğan Holding ile Petrol Ofisi'ndeki hisse oranını yüzde 41.58'den yüzde 95.75'e çıkarmak konusunda mutabakat sağladı.

PETROL OFİSİ'Nİ OMV ALDI

OMV, bugün Doğan Holding ile Petrol Ofisi'ndeki hisse oranını yüzde 41.58'den yüzde 95.75'e çıkarmak konusunda mutabakat sağladı.

Bu hisse satın alımı; OMV'nin entegre bir enerji grubu olarak, Türkiye'yi, Avusturya ve Romanya'nın ardından 3. ana pazar olarak konumlandırmayı hedefleyen büyüme stratejisinde atılmış önemli bir adımdır. Petrol Ofisi'nin faaliyetleri dışında, inşası devam eden Samsun doğalgaz kombine çevrim santrali ve Nabucco Doğalgaz boru hattı projesi ile Türkiye operasyonu, zengin kaynaklara sahip Hazar Bölgesi ve Ortadoğu'ya erişimde stratejik köprü görevini üstlenecektir.

OMV CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer yaptığı açıklamada: " Tüm Petrol Ofisi çalışanları ile iyi bir iş birliği içinde olmayı amaçlıyoruz. Petrol Ofisi marka bilinirliliği, sektöründeki köklü geçmişi ile Türkiye'nin lider şirketlerinden biridir. Petrol Ofisi ülke geneline yayılmış bir benzin istasyonu ağına sahiptir ve biz şirketin bu başarı öyküsünü devam ettirecek olmaktan gurur duyuyoruz. Ve şirketin Türkiye'deki konumunu güçlendirerek bölge ekonomisinin gelişimine katkı sağlamayı hedefliyoruz'

OMV Doğan Holding'in Petrol Ofisi'ndeki yüzde 54.17'lik hissesini 1 milyar Euro karşılığında satın almıştır. Devrin tamamlanması Rekabet Kurumu da dahil olmak üzere ilgili resmi izinlerin alınması şartına bağlı olup bunun üç ay içinde tamamlanması beklenmektedir. OMV ve Doğan Holding arasında satış işlemi tamamlanmadan önce, Petrol Ofisi'ndeki hissedarlara kar payı dağıtılması konusunda uzlaşma sağlanmıştır. Şirketteki pay oranlarına göre OMV 203 mn USD, Doğan Holding 265 mn USD ve halka açık kısmındaki yatırımcılar ise toplamda 21 mn USD alacaklardır.

OMV bu satın alım işlemini sağlam bir likiditeye ve güçlü bilançoya sahip olduğu bir dönemde gerçekleştirmiştir. Sermaye kontrol disiplinine sahip OMV bu satın alım için uzun vadeli en uygun kaynağı yaratacaktır. OMV güçlü bir yatırım kredi derecelendirme notu sürdürme hedefini devam ettirmektedir ve bu nedenle mevcut finansman seçenekleri arasında sermaye arttırımına gidilmesi de olasıdır.

OMV CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer, yaptığı açıklamada "Petrol Ofisi 'nin satın alımı ve şirketin kontrolünün OMV'ye geçişi, Türkiye enerji pazarındaki pozisyonumuzu kuvvetlendirmekte ve büyüme gösteren Avrupa kuşağındaki lider pozisyonumuzu güçlendirme stratejimizin önemli bir parçasını teşkil etmektedir. OMV olarak birçok yatırımcının ilgi gösterdiği önemli pazarlar olan Orta ve Güneydoğu Avrupa ve Türkiye'de güçlü bir operasyona sahibiz. Ve entegre iş modelimizi geliştirmeye devam etmeyi hedefliyoruz. Grubun finansal sonuçlarına olumlu etkisinin yanısıra bu satın alım, OMV'yi istenen stratejik konuma taşıyacaktır. Türkiye operasyonunun zengin kaynaklara sahip Hazar Bölgesi ve Ortadoğu'ya erişimde stratejik köprü olarak konumlandırılması ve Türkiye pazarındaki öncülüğümüz sadece petrol ürünleri pazarlama iş kolumuzda değil, diğer iş kollarında da birçok yeni fırsatı beraberinde getirecektir.'

Gelişen Türkiye pazarındaki fırsatlar

Türkiye bulunduğu bölgede en hızlı büyüme gösteren ve gelişen pazarlardan biridir. Petrol ürünlerine Türkiye'den talep yılda 29 mn ton'dur ve 2015 itibari ile yılda 32 mn tona çıkması beklenmektedir. Türkiye'deki petrol pazarının potansiyelini otomobil yoğunluğundan da anlayabiliriz. Almanya'da 1000 kişiden 570'i bir arabaya sahipken, Türkiye'de bu rakam 100 kişi olarak belirtilmektedir.

OMV Rafineri ve Pazarlama'dan sorumlu CEO yardımcısı Gerhard Roiss, yaptığı açıklamada: "Bugün gerçekleştirilen satın alım Rafineri ve Pazarlama (R&M) iş kolumuzun büyüyen Avrupa bölgesindeki genişlemesinde dönüm noktasıdır. Petrol Ofisi hızla büyüyen Türkiye pazarında, ülke geneline yaygın bir benzin istasyonu ağına sahip tek şirkettir. OMV, 2.300 benzin istasyonu ile bugün Orta ve Güneydoğu Avrupa bölgesinde liderliğini korumaktadır. Petrol Ofisi'nin 2.500 benzin istasyonu ile de Avrupa benzin istasyonu pazarındaki lider konumumuzu ciddi bir oranda güçlendirdik. Bunun ötesinde bu satın alım OMV'ye farklı iş kollarında da stratejik fırsatlar yaratacaktır. OMV'nin diğer iş kolları da bu güçlü ve kararlı büyümeden faydalanma fırsatına sahip olacaktır.

OMV Petrol Ofisi'nin operasyonunu daha da geliştirmeyi ve iki şirketin güçlerini birleştirmeyi hedeflemektedir: Petrol Ofisi'nin yerel pazardaki bilgisi, OMV'nin Orta ve Güneydoğu Avrupa'da başarı ile sürdürdüğü yönetim deneyimi ile tamamlanacaktır.

Öncü perakende ve toptan satış sirketi

Merkezi İstanbul'da bulunan Petrol Ofisi, Türk petrol pazarında yüzde 27'lik pazar payı ve 2009'da 7.4 mn ton satış hacmi ile öncü şirketler arasında yer almaktadır. Şirket, yaklaşık 1 mn m³ depolama kapasitesine sahiptir ki bu da Türkiye'nin toplam depolama kapasitesinin yüzde 25'ini oluşturmaktadır. Tüm bu depolama tesisleri stratejik olarak iyi konumlandırılmıştır ve genişlemeye imkan tanımaktadır. Petrol Ofisi 2009 yılında 2.500 benzin istasyonu ağı ve yaklaşık 1.000 çalışanı ile 290 mn faiz, vergi ve amortisman öncesi kâr (FVAÖK) açıklamıştır.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim