• BIST 9801.96
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

"Onaylanmış Kişi Statüsü"ne 2 yıl şartı

"Onaylanmış Kişi Statüsü"ne 2 yıl şartı
Gümrük mevzuatı kapsamında gümrük işlem ve uygulamalarının kolaylaştırılması amacıyla belirlenen basitleştirilmiş usul, uygulama ve yetkilerden yararlanmak üzere "onaylanmış kişi statüsü" verildi.

 

Gümrük mevzuatı kapsamında gümrük işlem ve uygulamalarının kolaylaştırılması amacıyla belirlenen basitleştirilmiş usul, uygulama ve yetkilerden yararlanmak üzere "onaylanmış kişi statüsü" verilirken, en az iki yıldır faaliyette bulunma şartı aranacak.
 
Bakanlığın bugün itibarıyla yürürlüğe giren yönetmeliğine göre; gümrük işlem ve uygulamalarının kolaylaştırılması amacıyla belirlenen basitleştirilmiş usul, uygulama ve yetkilerden yararlanmak üzere belirlenmiş koşulları sağlayan, Türkiye gümrük bölgesinde yerleşik ve en az iki yıldır faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişilere talep etmeleri halinde A, B veya C sınıfı onaylanmış kişi statüsü verilecek.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 21 Kasım tarihli Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlandı. Gümrük mevzuatı kapsamında gümrük işlem ve uygulamalarının kolaylaştırılması amacıyla belirlenen basitleştirilmiş usul, uygulama ve yetkilerden yararlanmak üzere belirlenmiş koşulları sağlayan, Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik ve en az iki yıldır faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişilere talep etmeleri halinde A, B veya C sınıfı onaylanmış kişi statüsü verilecek. Bugüne kadar uygulanan mevcut uygulamada, 2 yıl faaliyette bulunma şartı bulunmuyordu.
 
-ÖZET BEYAN EKSİKLİĞİ VEYA FAZLALIĞI TAKİBATI YAPILMAYACAK-
 
Dökme gelen eşyada ortaya çıkan eksiklik ve fazlalıklar ile ilgili olarak, Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen farklılıklar için özet beyan eksikliği veya fazlalığı takibatı yapılmayacak. Özet beyan eksikliği veya fazlalığı takibatı gerektiren durumlar için takibat ve varsa cezai işlem, eksiklik veya fazlalığın tamamı için değil, Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen takibat gerektirmeyen farklılıkları aşan kısmı için uygulanacak. Takibata konu olmayan miktar için herhangi bir cezai işlem uygulanmayacak. Fire oranları, özet beyan eksikliği veya fazlalığı takibatlarında dikkate alınmayacak.
 
-SÜRESİ İÇERİSİNDE GÜMRÜKÇE ONAYLANMIŞ İŞLEM YAPILMAYAN TAŞITLAR-
 
Yönetmelik ile "süresi içerisinde gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulmayan eşya" ile ilgili 86. maddeye ek yapıldı. Buna göre kara hudut kapılarında, gümrüklü sahaya giriş tarihinden itibaren belirlenen süreler içerisinde gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım belirlenerek buna ilişkin işlemlere başlanmayan taşıtlar hakkında tasfiye hükümleri uygulanacak. Gümrük idareleri, bu tür eşyayı durumu belirleninceye kadar eşya sahibinin risk ve hesabına gümrüğün denetimindeki uygun göreceği bir yere sevk edebilir veya söz konusu eşya sahipleri hesabına geçici depolama yeri işleticisince antrepoya kaldırılabilecek. Bu tür işlemlerin yapılması sırasında eşya hakkında tasfiye hükümlerinin uygulanmasına devam olunacak.
 
-SÖZLÜ BEYAN-
 
Yönetmelik ile geçici ithalatta sözlü beyana tabi eşya ile ilgili 171. maddede değişikliğe gidildi. Buna göre dahilde işleme rejimine konu olan bazı eşya gümrük idarelerine sözlü beyan edilebilecek. Bu eşyalar şunlar olacak:
 
"-Dahilde işleme izni kapsamında, ithalatını müteakip, ihraç ürünlerinin elde edilmesinde kullanılmak üzere Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen elyaf, iplik, ham ve mamul mensucat (astar dâhil) gibi temel tekstil hammaddeleri ile tekstil ve deri kimyasal maddeleri dışında kalan tela, etiket, düğme, fermuar, çıtçıt, rivet, askı, kuşgözü, şerit, kordela ve lastik gibi yardımcı maddeler gümrük idarelerine sözlü beyan edilebilecek. Dahilde işleme izni kapsamında sözlü beyan, bu eşyaların sadece Türkiye Gümrük Bölgesine girişinde kullanılabilecek.
 
-Dahilde işleme izni kapsamında, tamir ve bakım işlemine tabi tutulacak gemilere ait malzeme ve ekipmanlar.
 
-Dahilde işleme izni kapsamında, tamir ve bakım işlemine tabi tutulacak motorlu nakil vasıtaları, tarım makineleri ve bunların parçaları ."
 
-ÜCRETLENDİRMEDE DEĞİŞİKLİK-
 
Gümrük laboratuarlarında yapılan tahlillerin ücretlendirilmesinde değişikliğe gidildi. Buna göre tahlil ücreti, eşyanın tahlil masrafları ile bu işlemler sonucu ortaya çıkan artık ve atıkların imha masraflarını da kapsayacak.
 
-PEYDERPEY ANTREPOYA ALINMA-
 
Geçici depolama yerine konulmadan gümrük antrepo rejimine tabi tutulacak eşya antrepo beyannamesinin tescilini müteakip antrepoya alınacak. Bu hüküm sadece karayolu ile Türkiye Gümrük Bölgesi'ne getirilen eşya için uygulanacak. Ancak, aynı sevkiyata konu olmakla birlikte antrepoya birden fazla taşıtla peyderpey sevk edilen ve tamamı bir seferde antrepoya alınamayacak eşya için, eşya sahibi veya temsilcisi ya da taşıyıcı tarafından ilgili gümrük idaresine yazılı talepte bulunulması halinde, gümrük idaresince, ilk eşyanın antrepoya girişinden itibaren en geç beş iş günü içinde antrepo beyannamesinin verilmesi koşuluyla eşyanın peyderpey antrepoya alınmasına izin verilebilecek. İhtiyaç halinde bu süre gümrük idaresince bir defaya mahsus olmak üzere beş iş gününe kadar uzatılabilecek .
 
-GÖTÜRÜ TEMİNAT VERME ZORUNLULUĞU-
 
Gerekli belgelerin yanı sıra taahhütname doldurarak ilgili gümrüğe ibraz eden firmalar götürü teminat verme zorunluluğu olmadan, gemilere yağ ve yakıt verilmesine ilişkin işlemleri yürütebilecek. Bu firmaların gemilere yağ ve yakıt verilmesine ilişkin her başvurularında ilgili kaptan veya gemi acentesinin talep veya izin yazısını gümrük idaresine ibrazı zorunlu olacak. Yönetmelik ile "toplu ve götürü teminat" ile ilgili 493. maddede de değişiklik yapıldı. Buna göre götürü teminat uygulamasından, onaylanmış kişi statü belgesine veya yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip yükümlüler ile Bakanlıkça belirlenen şartları taşıyan antrepo işleticileri yararlanabilecek. Götürü teminat, eşyanın gümrükçe onaylanmış işlem veya kullanıma tabi tutulmasına ilişkin tüm kamu alacakları için geçerli olacak. Ancak, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun eki (I) sayılı listede yer alan eşyaya ilişkin kamu alacakları için götürü teminat uygulamasından yararlanılmayacak.
 
Götürü teminat sisteminden yararlanmak için verilecek teminat tutarının 2 milyon euroyu aşmayan tutarda verilmesi mümkün olacak.
 
-GERİ VERME VEYA KALDIRMA TALEBİ OTUZ GÜN İÇİNDE KARARA BAĞLANACAK-
 
Gümrük idaresince yapılacak işlemlerde, geri verme veya kaldırma talebi, yetkili gümrük idaresi tarafından incelenerek otuz gün içerisinde idare amirince karara bağlanacak ve kararın tarih ve sayısı başvuru formunun 15 numaralı kutusuna yazılacak. Yönetmelik bugün itibaren yürürlüğe girdi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim