• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

OPEC, petrol arzından memnun, artırmayacak

OPEC, petrol arzından memnun, artırmayacak
Uluslararası piyasalarda petrol fiyatı iki yılın en yüksek seviyesinde seyrederken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütüne (OPEC) üye Arap ülkeleri, piyasaya daha fazla ham petrol vermeye ihtiyaç olmadığını düşünüyorlar.

OPEC petrol arzından memnun, artırmayacak

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatı iki yılın en yüksek seviyesinde seyrederken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütüne (OPEC) üye Arap ülkeleri, piyasaya daha fazla ham petrol vermeye ihtiyaç olmadığını düşünüyorlar.

OPEC'in en etkili üyesi Suudi Arabistan'ın Petrol Bakanı Ali El Naimi, ''petrolün varil fiyatının 70-80 dolar seviyesinde olmasından memnun olduğunu ve planladığı gibi gelecek yıl haziran ayından önce bir OPEC toplantısına ihtiyaç olmadığını'' söyledi.

OPEC'e üye Arap ülkelerin bakanları bu hafta sonu Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanacak. Toplantıda petrol üretimi ve fiyatların değerlendirilmesi beklenirken, üretimle ilgili resmi karar alınmayacak.

Birleşik Arap Emirlikleri Petrol Bakanı Muhammed El Hamli, OPEC'in, 2008 yılı sonunda üzerinde anlaştığı petrol üretimi kesintisi kararına uymasını istediğini ve şimdiki fiyatların gerçekleri yansıtmadığını belirtti. Irak'ın yeni Petrol Bakanı Abdül Kerim Luaibi ise OPEC'in piyasa koşulları değişirse haziran ayından önce toplanabileceğini, ancak bir karar alınacaksa bunun ''fiyatla değil, piyasa koşullarıyla ilgili'' olacağını kaydetti.

ENFLASYON KAYGILARI

Petrol fiyatının bu yılın en düşük seviyesini olduğu mayıs ayından bu yana yüzde 30'dan fazla artması, fiyatların bir kez daha petrol ithalatçısı ülkelerin ekonomik büyümelerine zarar verebileceği kaygılarını gündeme getirdi.

Güney Kore Maliye Bakanı Yoon Jeung-hyun, gelecek yıl enflasyonist baskılarla karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulundu. Hindistan hükümetinin de akaryakıt fiyatlarını yükseltip yükseltmeyeceğine gelecek hafta karar vermesi bekleniyor. Dünyanın ikinci büyük enerji tüketicisi Çin ise rafinerileri talebi karşılamaya teşvik etmek için çarşamba günü benzin ve dizel fiyatlarını rekor seviyelerde artırmıştı.

ABD ham petrolünün varil fiyatı 91 doların üzerine çıkarken, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 48 sent artışla 93,46 dolar oldu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim