• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Or-Gi Havaalanı'nın inşaat imza töreni

Or-Gi Havaalanı'nın inşaat imza töreni
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, ''Benim 5 Şubat 2014 saat 14.52'de Esenboğa'dan Ordu-Giresun Havaalanına hareket edecek uçak biletim var. Ulaştırma Bakanlığımızın bu biletin karşılığını, karşı havaalanını yapacağından eminim'' dedi.

Or-Gi Havaalanı İnşaatı Yapım Sözleşmesi İmza Töreni

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, ''Benim 5 Şubat 2014 saat 14.52'de Esenboğa'dan Ordu-Giresun Havaalanına hareket edecek uçak biletim var. Ulaştırma Bakanlığımızın bu biletin karşılığını, karşı havaalanını yapacağından eminim'' dedi.

Ordu-Giresun (OR-Gİ) Havaalanı inşaatı yapım sözleşmesi imza töreni Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Havameydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Törene İçişleri Bakanı Şahin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AK Partili milletvekilleri ile bürokratlar katıldı.
Şahin, buradaki konuşmasında projeyi hayata geçirme konusundaki gayretleri için Ulaştırma Bakanlığı personeline teşekkür etti.

OR-Gİ Havaalanı'nın 1990'lı yıllardan beri beklenen ama yapımı için umut beslenemeyen, sadece hayal edilen bir havaalanı olduğunu belirten Şahin, 2002'de iktidara geçen AK Parti hükümetlerinin bir yandan kendi projelerini bir yandan yarım kalan, bir yandan da geçmişte rafa kaldırılan projeleri hayata geçirme gayreti içerisinde olduğunu anlattı.

Bu tesisin 2000 yılında yatırım programından çıkarıldığını anımsatan Şahin, ''58, 59 ve 60. AK Parti hükümetlerinin geçmişte kayıt dışı kalmış yatırımları yeniden ele alıp, yeniden onların fizibilitesini, projesini yapmak, hazırlamak ve finans kaynaklarını temin etmek suretiyle hayata geçirme bakışı ve çabası içerisinde olmuştur'' dedi.

OR-Gİ Havaalanının Avrupa'nın ilk, dünyanın ikinci denize dolguyla inşa edilecek tesisi olacağını kaydeden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Benim tabirimle Ordu-Giresun Havaalanı iki güzel ilimize hitap eden, o illerimizin güzel insanlarına hitap edecek olan, havaalanı olarak, birazcık havalı bir havaalanı özelliğine sahip. Ayrıca Ordu-Giresun Havaalanı bittiğinde suyun içine inşa edilen bir havaalanına kavuşacağı için hava yolu adeta bir de su yoluna dönüşmüş olacak. Suyun içerisinde yer tutmuş bir hava ulaşım noktası olma özelliğine sahip olacak.''
Bölge insanının bu tesisi 17 yıla yakın süredir özlemle istediğini dile getiren Şahin, ''Bugün o hayal artık gerçek oluyor. Onu artık elle tutulur, gözle görülür ve uçakla inilir şekli, bir kaç yıl sonra gerçek olacak'' diye konuştu.

''17 Yıllık Hayalin Hatırına...''

Bakan Şahin, tesisin 1200 iş gününde tamamlanacağını ancak Ulaştırma Bakanlığının çok önemli bir çok projeyi çok kısa sürelerde hayata geçirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Bakanlığımız Ordu-Giresun havaalanını da 15-17 yıllık hayalin hatırına kısa sürede bitirecektir. Bitirebileceğinden ben eminim. Emin olduğum bu arzumu da Sayın Bakan'ın müsaadeleri, değerli arkadaşlarımızın ilgileriyle ve müteahhit firmamızın da anlayış ve özverili şekilde yapacağı çalışmayla öngörülenden daha kısa süre içerisinde bitirilmesini arzu etmekteyim. Şahsım, ondan daha önemlisi Ordu ve Giresun illerimizin insanları adına talep etmekteyim. Mesaiyi ikiye katlayarak inşallah 2014 yılının başında biz Esenboğa'dan Ordu-Giresun Havaalanına inişimizi yapacağız.''

Ordu ve Giresun halkına bu güvene yönelik gerçekleştirdiği bir algı çalışması olduğunu anlatan Şahin, ''Benim 5 Şubat 2014 saat 14.52'de Esenboğa'dan Ordu-Giresun Havaalanına hareket edecek uçak biletim var. Bu bilet medya ile de paylaşılmış bir bilettir. Ulaştırma Bakanlığımızın bu biletin karşılığını, karşı havaalanını yapacağından eminim'' dedi.

''Geç Söyleyelim Erken Olsun''

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Karadeniz bölgesinin yıllardır beklediği tesise kavuşacağını ifade etti. Şahin'in Ordu-Giresun Havaalanı'na yönelik uçuş biletine değinen Yıldırım'ın esprili şekilde ''Havacılıkta işler belli olmaz Sayın Bakanım. Bileti açığa almakta fayda var. Ola ki erken biter, biletiniz yanmasın'' demesine üzerine Bakan Şahin ''Ordu'da bir söz var: Geç söyleyelim erken olsun, az söyleyelim çok olsun, hayırlı olsun'' karşılığını verdi.

Yıldırım, Ordu ve Giresun'un eşine az rastlanan bitki örtüsü, denizi ve insanının güzel vasıflarıyla Türkiye'nin cennet köşelerinden olduğunu ancak ulaşım sorunları nedeniyle saklı kaldıklarını söyledi.

Karadeniz Sahil Yolu'nun 550 kilometrelik Samsun-Sarp kesimini hayata geçirdiklerini anımsatan Yıldırım, gelecek sene Sinop'a kadar olan kısmı tamamlayacaklarını, Zonguldak üzerinden Ereğli'ye kadar olan çalışmaların sürdüğünü söyledi.
1400 kilometrelik Karadeniz Sahil Yolu'nu tamamlamayı hedeflediklerini dile getiren Yıldırım, Karadeniz Ekonomik İşbirliği teşkilatının da en önemli hedefinin Karadeniz Çevre Yolu kurulmasını planladığını, bunun Türkiye'deki kısmını hayata geçirdiklerini ifade etti.
Türkiye'de havayolunun halkın yolu haline geldiğini ifade eden Yıldırım, 15 milyon insanın uçakla tanıştığını, 10 milyonun üzerinde vatandaşın 60 lira altında uçak bileti aldığını kaydetti.

Havacılıktaki gelişmeye paralel olarak kara ulaşımında da gelişme yaşandığına dikkati çeken Yıldırım, bu sektördeki 150 milyon olan yolcu sayısının 250 milyona ulaştığını bildirdi.

Yıldırım, Gökçeada'ya 14 Temmuz'da uçak seferlerinin başlayacağını da belirtti.

'''Dereleri Yukarı Doğru Akıtamıyoruz Ama...''

''(Karada su mu çıktı da gidip denize havaalanı yapıyorsunuz) diyenler çıkabilir'' diyen Yıldırım, Karadeniz'in güzel coğrafyasının havaalanı kurmak için yeterli düzlüğe sahip olmadığını ayrıca doğal zenginliklerin zarar görmemesi için tesisin denizin üzerine kurulacağını anlattı.

Tesisin, yüklenici firmaların gayreti ile öngörülenden kısa sürede tamamlanacağını ifade eden Yıldırım, ''Dereleri yukarı doğru akıtamıyoruz ama denizin üzerine havaalanı yapmaya karar verdik'' dedi.

Ordu ve Giresun'un toplam nüfusunun 1,5 milyona yakın olduğunu ancak öngörülü davranarak tesisi 2-2.5 milyon kapasiteli olarak inşa edeceklerini bildiren Yıldırım, altyapı için 150 milyon lira yatırım yapacaklarını kaydetti.

Tesisin modern terminal binası için bu yıl ihaleye çıkılacağını bildiren Yıldırım, Ordu'ya 19, Giresun'a 25 kilometre uzaklıktaki bölgesel nitelikli havaalanının, Trabzon Havaalanı'na da yedek meydan olma özelliğini taşıyacağını anlattı.

DLH İnşaatı Genel Müdür Vekili Metin Tahan ise OR-Gİ ile bölge illerine hizmet verecek ilk havaalanı olma özelliği taşıyacağını ifade etti. Tamamen deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilecek tesis için 1 milyon 770 bin metre kare dolgu yapılacağını belirten Tahan, havaalanının Cengiz-IC İçtaş ortak girişimince gerçekleştirileceğini bildirdi. Tahan, tesisin 16 bin metrekarelik terminal binasıyla yılda 2 milyon yolcuya hizmet vereceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Yıldırım, Şahin, yüklenici firma temsilcisi ile Tahan sözleşmeyi imzaladı.

Yıldırım'ın tesisin temel atma töreninin 22 Temmuz Cuma günü gerçekleştirileceğini bildirmesi üzerine Şahin, temel atma töreninin saat 14.52'de yapılmasını istedi. Bunun üzerine Yıldırım da ''Saat 14.28 ile 14.52 arasında olsun'' şeklinde espri yaptı.

İSTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim