• BIST 9524.59
  • Altın 2490.448
  • Dolar 32.5467
  • Euro 34.722
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Orhan Bey enerji gemisi yarın yola çıkıyor

Orhan Bey enerji gemisi yarın yola çıkıyor
Geçtiğimiz günlerde Sedef Tersanesi'nde denize indirilen Karadeniz Powership Orhan Bey gemisi, elektrik üretmek için yarın Lübnan'a gitmek için yola çıkıyor

 

Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Karadeniz,Karadeniz Powership Orhan Bey gemisinin Lübnan'ın elektrik üretimini karşılaması için 5 Ağustos'ta bölgeye gönderileceğini belirterek, "Gemimiz Lübnanlı kardeşlerimize elektrik sağlamak amacıyla Karadeniz Powership Fatmagül Sultan'ın ardından Lübnan Ulusal Elektrik Şebekesi'ne bağlanacaktır. Powership'lerimizi Lübnanlı kardeşlerimizin refah seviyesine ve ekonomisine katkı sağlaması amacıyla gönderiyoruz" dedi.

Karadeniz, yüksek katma değer üretimi ve ihracatı anlamına gelen enerji üreten gemilerin sayısının artması gerektiğini söyledi.

Karadeniz, "Powership projemiz, tasarımından mühendisliğine, inşasından finansmanına kadar yerli olup Türkiye'de tasarlanan ve hayata geçirilen bir projedir. Bugün itibariyle ürettiğimiz enerji gemilerimizin sayısı 7'ye ulaşmış ve toplam elektrik üretim kapasitesileri bin 250 megavatı aşmıştır" dedi.
Yerli enerji gemisi tasarım ve üretiminde daha iyi noktalara gelmeyi hedeflediklerini aktaran KaradenizKaradeniz Holding'in kara santrallarıyla da Türkiye'den ilk enerji ihraç eden şirket olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Halen Musul'a 150 megavat düzeyinde elektrik ihraç etmekteyiz. Şu anda Ortadoğu bölgesi başta olmak üzere 10'dan fazla ülkede faaliyet gösteriyoruz. 136 megavatlık yedinci enerji gemimiz Orhan Bey de, Lübnan'lı kardeşlerimize elektrik sağlamak amacıyla Karadeniz Powership Fatmagül Sultan'ın ardından Lübnan Ulusal Elektrik Şebekesi'ne bağlanacaktır. Powership'lerimizi Lübnanlı kardeşlerimizin refah seviyesine ve ekonomisine katkı sağlaması amacıyla göndermekteyiz."

"Türkiye'de şu anda projesi olup da yapamayacağımız gemi yok"

Deniz Ticaret odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan da, enerji sektörünün en yüksek katma değer üreten sektörlerden olduğunu belirterek, Türkiye'de gemi inşa sektörünün büyük gelişim kaydettiğini belirterek, "Türkiye'de şu anda projesi olup da yapamayacağımız gemi yok. Dünya çapında bilinen bir unvana sahibiz. Ama böyle bir sanayi kolu şu anda devletlerin rekabetinden dolayı gerçekten hak etmediği bir yerde, haksız rekabetle karşı karşıya" dedi.

Beyrut'ta 3 yıl boyunca 270 megavat kapasiteyle üretim gerçekleştirecek

Karadeniz Powership Orhan Bey, 136 megavat kurulu gücündeki çok yakıtlı elektrik üretim grupları, 4 adet yüksek gerilim trafosu, atık ısılardan da elektrik üretebilen yardımcı ekipmanları, 10 gün kesintisiz elektrik üretim imkanı veren yakıt kapasitesine sahip.

Karadeniz Powership Orhan Bey'in yapımında 4 bin 500 ton çelik, 320 kilometre kablo ve 800 ton boru kullanıldı. Tamamen Türk mühendisleri tarafından Tuzla Sedef Tersanesi'nde yapılan gemi için bir milyon adam/saat iş gücünden yararlanıldı.

Lübnan hükümeti ile imzalanan sözleşme kapsamında Karadeniz Powership'ler, Beyrut'ta 3 yıl boyunca 270 megavat kapasiteyle üretim gerçekleştirecek. Lübnan'da devreye giren ilk Powership olan "Karadeniz Powership Fatmagül Sultan" 188 megavatlık kapasiteyle Nisan 2013'te Beyrut'ta elektrik üretimine başlamıştı.

Karadeniz Holding, iki enerji gemisiyle Lübnan'ın tüm elektrik ihtiyacının yüzde 20'den fazlasını sağlıyor olacak.

Orhan Bey’in özellikleri

Karadeniz Powership Orhan Bey (175 MW)
Boyutlar: LOA 135 m, En 42 m
Sınıfı: ORCA
Tamamlanma Tarihi: 2013
Yakıt Türü: HFO, NG
Teknoloji: 9 x MAN 18 V 51/60DF DG SET + Buhar Türbini

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim