• BIST 9790.72
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Orhan Birdal: Gazipaşa uçuşlara hazır

Orhan Birdal: Gazipaşa uçuşlara hazır
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Gazipaşa Havalimanı’nın uluslararası kuralların el verdiği azami ölçülerde hizmet vermek üzere uçuşlara hazır olduğunu bildirdi.

BİRDAL: "GAZİPAŞA HAZIR"

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Gazipaşa Havalimanı’nın uluslararası kuralların el verdiği azami ölçülerde hizmet vermek üzere uçuşlara hazır olduğunu bildirdi.

Birdal, "Ancak büyük uçakların buraya inmesi için denize en az 7 kilometre uzunluğunda pist yapmamız gerek. Bu 21. yüzyılda bile imkansız" dedi.

"SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ"

TAV Havalimanları Holding'in İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ile dün Gazipaşa'ya gelen Birdal, havalimanına geçmişte yapılanlar ve yapılması planlanan düşünceler hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Birdal, "Buraya düzenlenecek operasyonlar havayolu işletmecisi ve kaptan pilotun sorumluluğunda olacak. Biz sorumluluk kabul etmiyoruz" diye konuştu.

"EN BÜYÜK EMEK YILDIRIM'IN"

Büyük gövdeli uçakların Gazipaşa Havalimanı'na iniş yapamayacağını vurgulayan Birdal, TAV'ın pistin 175 metre deniz tarafına doğru uzatılması isteğine onay verdiklerini söyledi.

Kamuoyunda aleyhlerinde çıkan haberleri hak etmediklerini de söyleyen Birdal, "Bu havalimanının bu hale gelmesinde en büyük emeği olan kişi Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım'dır" dedi. DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ile TAV Havalimanları Holding'in İcra Kurulu Başkanı Sani Şener dün saat 11.00’de Gazipaşa Havaalanı’nda inceleme yaptı.

TAV Air'e ait Cessna 680 Citation Sovereign tipi uçakla havaalanına gelen Birdal ile Şener'i Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk ile AK Parti Gazipaşa İlçe Başkanı Bahattin Akşit karşıladı. Havaalanını gezen Birdal ile Şener daha sonra ortak basın açıklaması yaptı. Birdal, havaalanına geçmişte yapılanları ve yapılması planlanan düşünceler hakkında gazetecilere bilgi verdi. DHMİ olarak Gazipaşa Havaalanı’na havacılık tekniği bakımından gerekenlerin yapıldığını ifade eden Birdal, havaalanının yapımı ve ihale süreçlerini anlattı.

ANTALYA İLE GAZİPAŞA ARASINDA YENİ ROTA AÇILDI

Gazipaşa Havaalanı'nın şu anki durumu hakkında bilgi veren Birdal, havaalanının, 13 Temmuz 2009'da 3C hassas yaklaşmasız aletli pist statüsünde gece ve gündüz yapılacak uçuşların havayolu işletmesi ile kaptan sorumluluğunda olması şartıyla uygun görülerek hava trafiğine açıldığını hatırlattı.

Birdal, Gazipaşa Havaalanı’nın 1825 metre uzunluk 30 metre genişliğinde piste, pist sonunda 240 metrelik resa sahasına, 4 uçak kapasiteli aprona, apron ve pist aydınlatma sistemlerine, itfaiye ve garaj binasına, uçuş kontrol kulelerine sahip olduğunu, ayrıca DHMİ tarafından da gerekli uçuş aletlerinin temin edildiğini söyledi. Birdal, Antalya ile Gazipaşa arasında yeni bir havayolu rotası açtıklarını da ifade etti.

GAZİPAŞA'YA UÇACAK PİLOTLAR SİMÜLATÖRDEN GEÇECEK

Gazipaşa Havaalanı'na uçuş yapacak havayolu şirketlerinin ve pilotların uyması gereken kurallar olduğuna dikkati çeken Birdal, şunları kaydetti: “Gazipaşa Havaalanı’na uçuş yapacak operatörler ile pilotların başka havaalanlarından farklı olarak uyması gereken bir takım kurallar var. Buraya düzenlenecek operasyonlar havayolu işletmecisi ve kaptan pilotun sorumluluğunda olacak. Yani, buraya uçacak pilotların yer eğitimlerini tamamlamış ve onaylanmış eğitim sertifikalarını Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne sunması gerekiyor. Buraya uçacak pilotlar önceden ya bir kaptan pilot nezaretinde bu havaalanına uçtuğunu belgeleyecek veya simülatör eğitimi alarak buraya iniş kalkış usullerini öğrendiğine dair belge elinde olacak. Buraya sefer yapacağı zaman da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bunu sunacak.

GAZİPAŞA'YA İNECEK PİLOTUN EN AZ BİR KEZ DENEYİMİ ŞART

Gazipaşa'nın farklılığı, bulunduğu bölgenin etrafındaki dağlık arazidir. Uçuşlarda maksimum kalkış ağırlığı 5 bin 700 kilonun altında olan hava araçları bu tür uygulamalardan muaf. Arka rüzgar miniması havayolu şirketi tarafından belirlenecek. Eğer iniş sırasında uçağın tolerans limitlerinin dışında arka rüzgar söz konusuysa ilgili havayolu şirketleri uçağının teknik durumuna göre değerlendirme yaparak iniş kalkış yapamayacağına karar verecek. Her şartta pilot ineceği veya pas geçeceği zaman uçuşun bütününde meteorolojik şartları görerek iniş yapabilir.”

BÜYÜK GÖVDELİ UÇAKLAR GAZİPAŞA'YA İNEMEZ

Gazipaşa Havaalanı’na büyük gövdeli uçakların iniş yapamayacağını vurgulayan Birdal, şöyle konuştu: “Gazipaşa Havaalanı’na sadece küçük ve orta gövdeli uçaklar inebilir. 3C kategorisinde yer alan, yolcu sayısı 100 civarında olan, Boeing 737-700 veya daha önce de sefer yapan Turboprop ATR tipi uçaklar iniş yapabilir. Havaalanlarına iniş yapabilecek uçaklar ve kategorileri DHMİ tarafından uluslararası kurallar baz alınarak yapılan işlemler sonucunda belirlenir. Gazipaşa Havaalanı’na inebilecek uçak tiplerinin belirlenmesi sürecinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, DHMİ Genel Müdürlüğü, DLH İnşaat Genel Müdürlüğü, havayolu ve yer hizmet kuruluşlarınca uçuş performansı ile pilotaj bölümüyle ilgili elemanları 3 sefer heyet halinde gelerek çalışma yaptı.”

KAMUOYUNDA ÇIKAN HABERLERİ HİÇ HAK ETMİYORUZ

Birdal, TAV Yatırım AŞ'nin Gazipaşa Havaalanı pistinin 175 metre deniz tarafına doğru uzatılması isteğini mevcut kamulaştırılan arazi içerisinde kalmak şartıyla DHMİ tarafından onay verildiğini söyledi. Birdal, Gazipaşa Havaalanı’nın pist uzatma çalışmalarının ardından 2 bin metre uzunluğunda piste sahip olacağını kaydetti. Birdal Gazipaşa Havaalanı’nda yapılan uygulamalar hakkında şu bilgileri verdi: “Biz burayla ilgili yapılması gereken işletmeye yönelik ne varsa karşılıklı işbirliği içerisinde, havacılıkta olmazsa olmaz uçuş emniyet kurallarından kesinlikle taviz vermeden ama bu havaalanını da olabildiğince geniş katılımlı işletebilmek için her türlü gayreti gösterdik. Kamuoyunda zaman zaman aleyhimize çıkan haberleri hak etmediğimizi düşünüyorum. Bu havaalanının bu hale gelmesinde en büyük emeği olan kuruluş DHMİ ve burayı işletme yönünde talimat veren Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım'dır. Bu çabaları görmezden gelmememiz gerekir diye düşünüyorum.”

ANADOLU JET YAZIN GAZİPAŞA'YA SEFER YAPACAK

Birdal, Gazipaşa Havaalanı’nın açık tutulduğu süre zarfında 4 bin 700 yolcu hareketinin olduğunu bildirdi. Gazipaşa Havaalanı’nda uluslararası kuralların el verdiği azami ölçülerde hizmet vermek üzere uçuşlara hazır olduğunu ifade eden Birdal, Anadolu Jet'in 2011 yaz tarifesinde havaalanına iç hat seferi yapacağını kaydetti. Birdal, şöyle konuştu: “Bundan sonraki süreçte havaalanının gelişmesi için bölge insanına ve yatırımcılara iş düşüyor. Tur operatörleri otel işetmecileri turizmciler ve devlet olarak bizler de destek vererek yolcuları turisti bu bölgeye getirmemiz lazım.

ALANYA VE GAZİPAŞA HALKI BURAYA DESTEK VERMELİ
Alanyalıların, Gazipaşalıların havaalanına destek olması lazım. Bu bölgede seferler başladığı zaman havaalanının yoğunlukla bölge insanının kullanması gerekir. Bana verilen bilgiye göre 2011 yaz tarifesinde Anadolu Jet buraya sefer düzenleyecek. Havayolu şirketleri uçuşlarında zarar etmeyecek yolcuya sahip ise sefere devam ediyor. Ama doluluk oranı zarar edecek seviyeye gelirse ticari olarak o seferi yapmanın anlamı yok. O nedenle bu bölgede insanımızın buraya sahip çıkması lazım.” Birdal, Antalya Havalimanı ile Gazipaşa Havaalanı’nın kapasitesi ve yolcu profilinin farklı olduğunu belirterek, iki havaalanı arasında rekabetin söz konusu olmayacağını söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim