• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Orhan Birdal: Uçak ayrımı, rötarı çözecek

Orhan Birdal: Uçak ayrımı, rötarı çözecek
Ulaştırma Bakanlığı İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki rötarları azaltmak için gelen önerileri değerlendirdi.

Birdal: Uçak ayrımı, rötarı çözecek  

Ulaştırma Bakanlığı İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki rötarları azaltmak için gelen önerileri değerlendirdi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal'ın çalışmalar hakkında şunları söyledi:
 
UÇAK TRAFİĞİ YÜZDE 13 ARTTI: 288 bin olan uçak trafiği bir yılda 325 bine çıktı. Yüzde 13'lük bir artış ol. Yolcu sayısı da 31 milyondan 37 milyona çıktı. Tedbir almamış olsaydık, bu kadar yolcuya hizmet veremezdik. 

KAPASİTEYİ YÜKSELTTİK: Pistleri yeniledik, uçakların hızlı çıkışı için taksi yolları yaptık. Hızlı iniş için CAT 3 ILS sistemini kurduk. 

SAATTE 10 UÇAK DAHA: Çok düşük görüş şartlarında dahi inişe imkan sağlayan hassas yaklaşma imkanı sağladık. Yüzey hareketleri izleme radarı kurduk. Saatte havalimanını kullanan uçak kapasitesini de 40'tan 50'ye çıkararak yüzde 25 artırdık. 

1 METREKARESİ BİLE DEĞERLİ: Terminal işletmecisi, havalimanı yönetimi ve hava trafik yönetimi bir araya gelerek fikir teatisinde bulunuyor. 1 metrekare bile yer bulsak değerlendirmek için çaba sarf ediyoruz. 
 
LODOSUN ÇARESİ YOK: Lodoslu havalarda ne yaparsak yapalım gecikmeleri önleyemeyiz. Rüzgar güneyden esince uçuş  emniyetini riske etmemek için beklemeler yaşanabiliyor. Küçük uçakların iniş kalkışı kısıtladık. 
 
MİLLİ DEĞİL BÜYÜK AYRIMI: Atatürk Havalimanı'na sadece milli havayollarının inmesini sağlamak pek mümkün değil. Üzerinde bayrak taşıyan uçakların hepsi milli değil. Ancak küçük uçak - büyük uçak ayrımı yapabilirsiniz. Örneğin Suudi Arabistan hac zamanı  sadece büyük gövdeli uçaklara izin veriyor.
 
ASKERİ ARAZİYE SIĞMIYOR: Atatürk Havalimanı, gün geçtikçe kapasite sınırlarını zorluyor. 3. havalimanı kararını aldık. Atatürk Havalimanı'ndaki askeri arazi için de protokol çalışmaları devam ediyor. Ama orduya ait araziye yeni pist açılamıyor. Teknik açıdan mümkün değil. Bin 900 metrede kalıyor. Bu da büyük uçaklara iniş imkanı sağlamıyor. Orası sadece  park yerimiz artmış olacak.
 
GÖKÇEN'E ZORLA YÖNLENDİREMEYİZ: Uçakları Sabiha Gökçen Havalimanı'na zorla yönlendiremeyiz. Sabiha Gökçen'i işleten işletmeci kendi havalimanına uçak çekmeye çalışmalı. Onların teşvik ve gayreti olmalı. 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim