• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Orman yangınlarına insansız hava aracı projesi

Orman yangınlarına insansız hava aracı projesi
Silikon Vadisi'ne gidecek yatırımcılardan 24 yaşındaki Veli Burak Çelen orman yangınlarını tespit için geliştirdiği insansız hava aracını ABD'ye satmak istiyor. Amaç küresel pazara ulaşmak

Veli Burak Çelen, 24 yaşında. Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu. TOBB Üniversitesi'nde yüksek lisans yapıyor. Geçen yıl tekno girişim desteğiyle Hezarfen Uzay ve Savunma şirketini kurdu. İnsansız hava araçları (İHA) üzerine çalışıyor. Hedefi, insansız hava aracıyla orman yangınlarının tespit ve takibini yapmak. Çelebi adını verdikleri İHA, programlanarak uçup yere inebiliyor. Kanat açıklığı 3 metre olan Çelebi İHA, 4 bin metrede uçabiliyor. 

Güneş enerjisi sayesinde 16 saat hiç durmadan yol alabiliyor. İHA, bünyesindeki sensörlerle orman alanlarında nem, sıcaklık ölçümü yapıyor ve riskli bölgeleri tespit ediyor. Ucuz, küçük ve birçok İHA ile orman risk haritasını çıkartabiliyor. Çelen, tasarladığı İHA'yı ABD'ye satmayı hedefliyor. Silikon Vadisi programıyla vizyonunun genişleyeceğini belirten Çelen, "Orada hiçbir iş bağlantısı kurmasak bile sırf orayı görmek bile insanın vizyonunu genişletir. Çok önemli bir eğitim alacağız. Oradaki insanların fikirlerini alacağız. Çok yararlı olacağına inanıyorum" dedi. 
 
MOBİLYAYA SİHİRLİ DOKUNUŞ
 
Mert Küçük 23 yaşında. Bilkent Üniversitesi bilgisayar mühendisliği mezunu. Son sınıftayken TÜBİ- TAK UAKAE İltaren'de Yarı Zamanlı Araştırmacı olarak çalıştı. Haziran 2011 seçimlerinde kullanılan iPhone uygulamasını geliştirdi. Geçen yıl arkadaşı Ali Çevik ile teknogirişim sermayesi desteği ile şirketini kurdu. Microsoft İnnovasyon Merkezi'ndeki ofisinde çalışmalarını sürdürüyor. Vizi adlı projesi ile Silikon Vadisi programına kabul edildi. 3 boyutlu tarayıcı ve özel bir projektörden oluşan Vizi, bir koltuğa istenen deseni, ışık kümesiyle yansıtıyor. Bu sayede, müşteri, beğendiği deseni, o koltuğun üzerindeymiş gibi görüyor. Vizi'yi, mobilya sektörünün yanı sıra seramik, inşaat, mimarlık, perde gibi sektörler de kullanabilecek. 
 
"FIRSATLARI GÖRECEKLER" 
 
Aynı zamanda, koltuğa dokunarak deseni değiştiren bir sistem geliştirdiler. Küçük, "Silikon Vadisi'nde kendimizi geliştirmeyi, hem Vizi'nin dünyada nasıl bir yere sahip olabileceğini görmeyi, vizyonumuzu genişletmeyi ve oradaki fırsatların neler olacağını görmeyi bekliyoruz" dedi. 
 
MODANIN SOSYAL AĞINI KURDU
 
Umut Gültepe 24 yaşında. Bilkent Elektrik-Elektronik Mezunu. Aynı okulun bilgisayar mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapıyor. Sanal giyinme kabini, projektör haritalandırma, sürü yapay zekâ modülleri üzerinde çalışıyor. Silikon Vadisi programına kabul edilmesini sağlayan projesi ise, moda alanında sosyal ağ oluşturan Woutique. Woutique'in hedef kitlesi 10-35 yaş arası İngilizce bilgisi olan iphone kullanıcıları. Moda konusunda iddialı olan ve diğer insanlara bunu göstermekten çekinmeyen insanlar için bir rekabet platformu. Kullanıcılar, kıyafetlerini ve kombinasyonlarını Woutique'e yükleyebilir ve paylaşabilir, arkadaşlarını takip edebilir, onlara kıyafet tavsiye edebilir. 
 
Bu sayede puan kazanıp hediye yakalama fırsatına ulaşabiliyorlar. Silikon Vadisi programına katıldığı için çok şansı hissettiğini belirten Gültepe, "Bizim projemiz için Silikon Vadisi, yetenekli iş gücü, deneyimli mentor ve yatırımcı bulunması ve servis sağlayıcıları yönünden dünyadaki en uygun yer. Deneyimli profesyonellerden mentorluk hizmeti almak ve iyi yatırımcılar ile tanışma olanağı da çok güzel" dedi. 
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim