• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

OSTİM enerji teknolojisi merkezi olacak

OSTİM enerji teknolojisi merkezi olacak
Türkiye'nin enerji konusunda yaşadığı sıkıntılara çözüm üretmek ve enerji teknolojilerinin geliştirilmesine olanak sağlamak amacıyla OSTİM'de teknoloji geliştirme bölgesi kurulacak.

OSTİM Stadı'nın yanındaki 87 dönümlük arazi üzerine yapılacak ve "OSTİM Ekopark" olarak anılacak proje ile Ankara'daki 8 üniversitenin yanı sıra yurt genelindeki tüm üniversiteler ve katılımcı firmalar için enerji teknolojileri konusunda Ar-Ge fırsatları yaratılacak.
Teknoloji Geliştirme Merkezi statüsünde olacak ve etaplar halinde tamamlanacak OSTİM Ekopark Projesi'nin 5 dönümlük alanı kapsayan ve yaklaşık 9 milyon liraya mal olması öngörülen ilk binası 2 yıl içinde faaliyete geçirilecek. 5 yıl sonunda projenin tüm etapları tamamlandığında, Ar-Ge birimlerine ek olarak test ve analiz laboratuvarları, enerji alanında bilgi merkezi ve kütüphane, eşleştirme ve ticarileştirme merkezleri, müze, sergi ve konferans salonları hizmete sunulacak.
İnşaat alanının tepe noktasında ise Ankara'nın kentsel güneş tarlası oluşturulacak. Bu alanda 2 bin metrekarelik bölgeye yayılmış güneş ağaçlarının bulunması öngörülürken, söz konusu ağaçların üreteceği enerji, kampüsün ihtiyacı için kullanılacak.

"Özel sektör liderliğinde bir yapı olacak"

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, bölgelerinde ağırlıklı olarak savunma ve havacılık, iş ve inşaat makineleri, medikal, kauçuk ve raylı ulaşım sistemleri alanında faaliyet gösteren firmalar bulunduğunu söyledi.
Yenilenebilir enerjinin de bölge ve ülke için çok önemli bir alan olduğunu dile getiren Aydın, Ankara'daki üniversitelerin bir çoğunda enerji konusunda çalışan birimler yer aldığını ifade etti. Bölgede elektrik enerjisi alanında çalışmalarıyla bilinen TEMSAN'ın da bulunduğunu anlatan Aydın, "Bu oyuncuları bir araya getirip, Türkiye'nin en önemli sorunu olan enerji üzerine çalışmalar yapacak bir teknoloji geliştirme bölgesi tasarladık" dedi.

"Enerji sorununa çözüm üreteceğiz"

Ankara'daki 8 üniversitenin çözüm ortağı olarak projeye dahil olduğunu bildiren Aydın, "Dinamik bir yapı olacak. Bütün bilim insanlarından yararlanacağız. Bunları sanayicilerle buluşturacağız ve enerji ile ilgili ülkenin sorunlarına buradan çözüm üreteceğiz" diye konuştu.
Proje Koordinatörü Altan Küçükçınar da enerji teknolojilerinin yerli olmasının önemine dikkati çekerek, "Teknolojiyi geliştirmek için de ülkedeki araştırma yeteneklerini bir araya getirmek gerekiyor" diye konuştu.
Proje ile ülkenin sahip olduğu enerji konusundaki Ar-Ge potansiyelini Ankara'dan başlayarak harekete geçirmeyi hedeflediklerini bildiren Küçükçınar, "Ankara'da birden fazla teknoloji geliştirme bölgesi var. Biz de enerji alanına odaklanmış ve bu konuda uzmanlaşmış bir bölge oluşturmak istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlar Kurulu kararı bekleniyor

İnşaatın yapılacağı alanın resmi olarak bir teknoloji geliştirme bölgesi olmasının hedeflendiğini ifade eden Küçükçınar, proje süreci ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvuru yaptık. Bakanlık fikrimizi değerlendirdi ve ardından bu alanın bir teknoloji geliştirme bölgesi olarak ilan edilmesine karar verdi. Şu anki süreçte konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının yayımlanmasını bekliyoruz. Kararın ardından OSTİM Ekopark'ın yapılacağı bölge, teknoloji geliştirme bölgesi statüsü kazanacak."

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim