• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

OSTİM Tek Fabrika Haline Geliyor

OSTİM Tek Fabrika Haline Geliyor
OSTİM'de tüm fabrikaların üretim kabiliyetleri özel yazılımla bir araya getirilecek, iç ve dış talepler bir merkezde toplanacak ve hangi fabrika uygunsa üretim oraya yaptırılacak

Boeing, Airbus, ASELSAN gibi sanayi devlerine üretim yapan OSTİM, bünyesindeki 5 bin 200 üretim tesisini tek bir fabrika haline getirmeye hazırlanıyor. Yeni sistem uyarınca tüm fabrikaların üretim kabiliyetleri özel yazılımla bir araya getirilecek, iç ve dış talepler bir merkezde toplanacak ve hangi fabrika uygunsa üretim oraya yaptırılacak. Veri girişi devam eden sistemin önümüzdeki yıl devreye girmesi öngörülüyor. 

89257.jpg

OSTİM Başkanı Orhan Aydın, Ekonomi Muhabirleri Derneği( EMD) üyeleriyle bir araya gelerek, OSTİM’de yapılan üretim hakkında bilgi verdi. 1967 yılında Cevat Dündar tarafından küçük sanayi sitesi olarak kurulan OSTİM’in bugün 100’den fazla ülkeye ihracat yapan 5 bin 200 üretim tesisinin olduğu bir yapıya kavuştuğunu söyleyen Orhan Aydın, Türkiye’nin bütün büyük holdinglerinin de irtibat noktasının bulunduğunu bildirdi. Aydın, Boeing, Airbus, ASELSAN gibi sanayi devlerine üretim yaptıklarını, ancak Türkiye’de özellikle kamu kurumlarına ürün satmakta zorlandıklarını dile getirdi. 

OSTİM’deki iş makinaları yedek parçası üreten küçük şirketlerin ihracatına katkı sağlamak amacıyla bir sektörel dış ticaret şirketleri bulunduğunu söyleyen Aydın, tek başına ihracat gerçekleştiremeyecek şirketlerin ürünlerini 42 ülkeye ihraç ettiklerini kaydetti. Kurdukları internet sitesi aracılığıyla iş ve eleman arayanlara yardımcı olduklarını belirten Aydın, her ay yaklaşık 50 kişiye yeni iş bulduklarını, vasfı yetersiz olanları da eğiterek işe yerleştirdiklerini anlattı. 

Türkiye’de inşaat ve turizm sektörüne çok öncelik verildiğini, yanı sıra ekonominin can damarı üretimin ihmal edildiğini ifade eden Orhan Aydın, OSTİM’deki üretim merkezleri arasında duvarı kaldıracak bir projede sona doğru yaklaştıklarını bildirdi. Bu kapsamda üretim yapan tüm şirketlerin yapabilecekleri üretimi veri tabanına özel bir yazılımla aktardıklarını dile getiren Aydın, “Sistem tam olarak faaliyete geçtiğinde insanlardan ihale niteliğinde talep toplayacağız. Herhangi bir malı ürettirmek isteyen kişiler bunun niteliğini belirtecek. Biz de üretimi yaptıracağız. Ne üreten ne de satın alan birbirini görmeyecek” dedi. Böylece 5 bin 200 işletmenin tek bir fabrika gibi üretim yapabilecek kabiliyete ulaşacağını belirten Aydın, üretimin sadece Türkiye’ye yönelik değil, tüm dünyaya açık olacağını kaydetti. 

Yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımda artış 

Türkiye’de yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırım taleplerinde ciddi artışlar yaşandığını belirten Aydın, OSTİM’de bu anlamda bir tasarım merkezi kuracaklarını söyledi. Aydın, yerli tasarım rüzgar türbinlerinin de burada üretileceğini bildirdi. 

"Yerli üretim zorunluluğuna uyulmuyor" 

Aydın, mevzuatta getirilen zorunluluklara rağmen, özellikle belediyelerin raylı ulaştırma sistemlerinde buna uymadıklarından yakındı. Yüzde 51 yerli üretim zorunluluğunun şartnameye konulmasına rağmen Ankara’da bunun uygulanmadığını belirten Aydın, aynı şekilde İzmir ve Konya Büyükşehir belediyelerinin de tamamen yabancı firmalardan alım yaptığını söyledi. Aydın, “Öyle bir şartname yapıyorlar ki yerli firmaların teknik olarak girmesi mümkün değil. Türkiye’de yabancı firmalardan çok daha kaliteli üretim yapılıyor. Ancak önümüze konan engeller ihaleleri girmemizi mümkün kılmıyor” dedi. 

OSTİM’de raylı sistemlerin tüm parçalarını üretebilecek yeteneğe eriştiklerine dikkat çeken Aydın, “Biz para filan istemiyoruz, sadece bizim firmalarımıza eşit şartlar sağlansın” ifadelerini kullandı.

“Elektrikli otomobile de bel bağlamayalım”

Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Çelikdoğan ise mevcut koşullarda elektrikli otomobil üretiminin de çok akılcı olmadığını söyledi. Burada en büyük sorunun elektriğin depolanması yani akü olduğunu belirten Çelikdoğan, “Bu aşamada özellikle menzil sorunu var. Araçlar en fazla 200 kilometre gidebiliyorlar. Şehir içinde belki sorun olmaz ama şehirlerarası ulaşımda sıkıntı yaşanır. Elektrikli motor üretiminde sorun yok ama çözülmesi gereken asıl mesele akü. Araba üretseniz bile, bu şarlarda, bunu satacak bayi bulamazsınız” dedi. Çelikdoğan, 20 tonluk bir kamyon için 3-4 ton ağırlığında akünün hiç verimli olmayacağını anlattı.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim