• BIST 9060.78
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Otobüslerde yangın alarmı zorunlu olacak

Otobüslerde yangın alarmı zorunlu olacak
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan ''Sanayi Bakanlığı ile yaptığımız görüşme neticesinde tüm otobüslerde yangın alarm sisteminin zorunlu hale getirilmesi kararlaştırıldı'' dedi.

Otobüslere yangın alarm sistemi zorunluluğu geliyor

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, otobüslerde yaşanan yangınların önüne geçmek için tüm otobüslerde yangın alarm sisteminin zorunlu hale getirilmesi için girişimlerde bulunduklarını belirterek, ''Sanayi Bakanlığı ile yaptığımız görüşme neticesinde tüm otobüslerde yangın alarm sisteminin zorunlu hale getirilmesi kararlaştırıldı'' dedi.

Erdoğan, yaptığı açıklamada, otobüs yangınlarında yaşanan can kayıplarını önleyebilmek adına çalışma yürütüklerini bildirdi.

Türkiyede olduğu gibi dünyada da otobüs yangınları yaşandığını anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Otobüslerde de elektrik ve elektronik sistem var. Almanya'da bir kuruluş otobüs yangınları üzerine yaptığı bir araştırmada yangınların yüzde 70'inin motor kısmında çıkan elektrik arızalarından kaynaklandığı tespitine ulaşmış ve bunun üzerine otomatik alarm ve yangın söndürme sistemi geliştirmiş. Bu sistem motorda çıkan arızanın elektronik mekanizmada yaşanan arızayı ve yangın riskini önceden tespit ediyor ve alarm veriyor.

TOFED olarak Sanayi Bakanlığı ile yaptığımız görüşme neticesinde tüm otobüslerde bu sistemin zorunlu hale getirilmesi kararlaştırıldı. İlk etapta alarm sistemini zorunlu tutmayı kararlaştırdık. Bu karar önümüzdeki günlerde bakanlık tarafından yürürlüğe sokulacak.''

Erdoğan, yangın söndürme sisteminin de otobüslerde zorunlu hale gelmesi için çalışmaların devam ettiğini belirterek, bu sistemin ise yangın başladığında, otomatik buhar basıncı sistemiyle çalışan düzeneğin üzerine kurulduğunu anlattı.

Bu sistemin şu anda bazı otobüs firmalarında kullanıldığına işaret eden Erdoğan, bir firmanın üretim sırasında otobüslerine monte ettiğini ifade etti. Bunun otobüslerde zorunlu olarak kullanılması isteklerini Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e ilettiklerini belirten Erdoğan, ''Bu sitemin kurulması için TOFED olarak bütün bedele hazırız. Sonuçta bahsi geçen can ve mal kayıpları. Bu tür kayıpların yaşanmaması için TOFED olarak sistemin bedelini ödeyip bu tür olayların önüne geçmek istiyoruz'' dedi.

Erdoğan, çalışmalarda sonuç olarak Bakanlıkla yapılan görüşmeler neticesinde alarm sisteminin zorunlu hale gelmesine karar kılındığını, yangın söndürme sisteminin ise zorunlu hale gelmesi için görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

-Diyarbakır'daki kaza-

Erdoğan, Diyarbakır da yaşanan kazadan ötürü büyük bir üzüntü duyduklarını belirterek, ''Kazalar bizi elbette çok üzüyor fakat, orada kaza yapan minibüs. Otobüs diye lanse ediliyor. İnsanlar bu tür kazalara otobüs kazası diyor. Bu tür kazaların olmasına ne kadar üzülsekte 'Otobüsler sürekli kaza yapıyor' intibasına katılmıyoruz. Bu durum otobüsçülerimizin güven kaybetmesine neden oluyor'' ifadelerini kullandı.

Bu arada Düzce'de birkaç gün önce yaşanan otobüs yangının 10 numara yağ kullanılmasından kaynaklanmadığını da sözlerine ekleyerek Erdoğan, ''Düzce'de yanan otobüsün almış olduğu mazot faturasına ulaştık. Elektrik arızasından kaynaklanmış olabileceğini düşünmekteyiz. Ama tabii ki elimize raporlar ulaşmadı. Raporlar ulaştığında net bir şey söylemek daha iyi olur'' diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim