• BIST 9079.97
  • Altın 2322.937
  • Dolar 32.3951
  • Euro 34.9128
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Otoda 3-4 ay sonrasına gün veriliyor

Otoda 3-4 ay sonrasına gün veriliyor
Aralık ayının gelmesiyle en hareketli dönemlerini yaşayan otomotiv sektöründe, bazı firmaların yoğun talebe yetişememesi nedeniyle teslimat için 3-4 ay sonrasına gün verdiği belirtildi.

Otoda 3-4 ay sonrasına gün veriliyor

Aralık ayının gelmesiyle en hareketli dönemlerini yaşayan otomotiv sektöründe, bazı firmaların yoğun talebe yetişememesi nedeniyle teslimat için 3-4 ay sonrasına gün verdiği belirtildi.

Çukurova Yetkili Otomobil Satıcıları Derneği (YODER) Başkanı Mehmet Simge Baş yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi bu yıl da aralık ayında otomotiv sektöründeki firmaların çeşitli kampanyalar düzenlediğini vurguladı.

Otomobil almayı planlayan vatandaşların kaçırmaması gereken fırsatların bu ay müşterilere sunulduğuna dikkati çeken Baş, her markanın müşterilerine farklı kampanyalar ve satın alma kolaylıkları sunduğunu, uygun ödeme koşullarıyla yüzde 10 ve üzeri indirimlerin sağlandığını söyledi.

Baş, çok sayıda vatandaşın da yıl içinde otomobil alımıyla ilgili planlarını aralık ayı endeksli yaptığını, bu nedenle her yıl bu aylarda yoğunluk yaşadıklarını belirtti.

Sektör temsilcilerinin yılın en hareketli günlerini yaşadığını ifade eden Baş, ''Ciddi bir yoğunluk var. beklentinin üzerinde ilgiyle karşılaşıyoruz. Ciddi bir talep patlaması yaşanıyor. Aralık ayı için pazar tahmini 120 bin lirayı aşabilir'' dedi.

Firmaların da satışların bu kadar yoğun geçeceğini tahmin edemediğini belirten Baş, şöyle devam etti:

''Hemen hemen her markada aralık ayına özel kampanyalar var. Bazı üretici ve distribütör firmalar zararına satışlara başladı. Bazıları maliyetine satış yapıyor. Buna göre stok ayarlaması da yapılıyor. Ancak, bu yıl, bu kadar çok satış yapılacağı tahmin edilmiyordu.

Beklentinin yüzde 30 üzerinde satış gerçekleşiyor. Planlanandan daha fazla talep geliyor. Bazı modellerde teslimat için 3-4 ay sonrasına gün veriliyor. Talebe yetişemez haldeyiz. Ancak, yine de şunu söylüyoruz, vatandaşlar ne olursa olsun bu fırsatları kaçırmasınlar.

Ben bile şirketlerimde kullandığımız araçları kampanyalardan yararlanarak bu ay değiştiriyorum. Her zaman söylenen bir cümle de olsa; 'tam otomobil sahibi olma zamanı' diyorum.''

Gelecek yıldan beklentiler

Baş, sektörün bu yılın ilk 6 ayını oldukça iyi geçirdiğini, ancak, son yarıda aynı başarının yakalanamadığını vurguladı.

İkinci yarıdaki bu düşüşün döviz kurlarından kaynaklandığını anlatan Baş, ''Aralık hariç, ikinci 6 ayda beklentilerin altında satışlar gerçekleşti. Dövizin artışı otomotiv sektörünü etkiledi. Otomobil maliyetleri yukarıya çıktığı için araçlar zamlandı ve satışlar azaldı'' diye konuştu.

Baş, 2012 ile ilgili ekonomik daralma açıklamaları yapıldığını, ancak, kendilerinin büyük bir daralma beklemediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

''Otomotiv sektörü diğer sektörle bağlantılı. Türkiye ekonomisinde daralma söz konusu olursa otomotiv de etkilenir. Ancak 2012'de otomotiv sektöründe çok büyük bir daralma beklemiyoruz. Tahminimizce ekonomideki daralma yüzde 10-15 düzeyinde olur. Bu da sektöre büyük zarar vermez. Bütün sektör temsilcileri, distribütörler zaten buna göre adımlarını atıyor. Ekonomide tahmin edilen daralma çok devasa bir rakamlar değil.''

Baş, ÖTV'deki artışın da satışları etkilemediğini, pazardaki satışların büyük çoğunluğunu 1.6 motorun altındaki araçların oluşturduğunu, bunlarda da zammın söz konusu olmadığı için büyük kaygı yaşanmadığını vurguladı.

ÖTV artışının lüks ve hafif ticari araçları etkilediğine değinen Baş, ''Artışın cari açıktan dolayı yaşandığı söylendi, bunun mantıklı tarafı var. Ancak, lüks araç alanlar da almaya devam ediyor. 2.0 motorun üstündeki satışlar da ÖTV'den çok etkilenmedi'' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim