• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Otogazın da kalitesi denetlenecek

Otogazın da kalitesi denetlenecek
Artık bakanlık elemanları 2009 yılı satışı 2,3 milyon tona erişen otogaz pompasından da numune alıp inceleyebilecek.

OTOGAZIN DA KALİTESİ DENETLENECEK

Artık bakanlık elemanları 2009 yılı satışı 2,3 milyon tona erişen otogaz pompasından da numune alıp inceleyebilecek.

Otogazlı araç sahiplerinden gelen şikâyetler üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), LPG kalite standardını yakın takibe aldı. Petrolün varil fiyatının 70 doların üzerinde seyretmesiyle tüketimi yıldan yıla artan otogazda ilk defa kalite denetimi yapılacak

EPDK, denetim için, Sanayi Bakanlığı denetim elemanlarının özel LPG eğitimi almasını sağladı. EPDK ayrıca, istasyon ve dağıtım şirketi depolarından LPG numunesi almak için özel 'numune kabı' da yaptırdı. Denetimlerde alınacak otogaz numunesi kamunun teknoloji geliştirme birimi TÜBİTAK'ta (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu) analiz edilecek.

LPG'ye istasyon sahiplerince herhangi bir müdahale olmadığını belirten EPDK yetkilileri, "LPG'nin kalitesinde daha çok ithalat ve dağıtım şirketlerinin dolum tesislerinde standart sorunu görülebilir. Bunu istasyonlardan alınacak numunelerle tespit edebiliriz." değerlendirmesini yaptı. İstasyonlardan LPG numunesi sadece Sanayi Bakanlığı denetim elemanlarınca özel numune kapları ile alınacak.

EPDK halen akaryakıt sektörüne yönelik denetimleri kendi elemanları dışında emniyet, jandarma, sahil güvenlik, gümrük ve Sanayi Bakanlığı elemanları vasıtasıyla gerçekleştiriyor. Ancak bugüne kadar denetim elemanları istasyonlardan benzin, motorin numunesi alabilirken, otogaz olarak bilinen LPG'den numune alamıyordu. Sanayi Bakanlığı denetim elemanlarına LPG numune alma eğitimi verdiren EPDK, artık istasyonlardan LPG numunesi aldırıp inceletebilecek ve standarda uymayan şirketlere ceza kesecek.

EPDK yetkilileri, LPG numunesi almanın benzin ve motorine göre çok zor olduğunu ve bunun için de özel eğitimli eleman gerektiğini söyledi. Aynı yetkiye göre LPG ile ilgili gelen şikâyetlere cevap verilemiyordu. Teknik eleman ve altyapı buna uygun değildi. Ancak, bakanlık elemanlarına verilen eğitim ve özel numune kabı ile bu problem aşıldı. Artık bir araç sahibi veya sürücü kullandığı otogazdan şikâyetçi olduğunda bu müracaat anında değerlendirilip müdahale edilebilecek. EPDK mevzuatına göre piyasada satılan LPG'nin belirlenen standartlarda olması gerekiyor. Aksi halde, kalitesiz otogaz satan istasyon ve dağıtım şirketlerine cezai müeyyide uygulanıyor. Sektörde halen 8.536 otogaz bayilik lisansı, 63 dağıtıcı, 81 depolama ve 40 şirkete ait de taşıma lisansı bulunuyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim