• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Otomobil alım satımında kayıt dışı ticaret tehlikesi!

Otomobil alım satımında kayıt dışı ticaret tehlikesi!
Oto galericileri, yabancı ülkelerde yaşayan kişiler üzerine kaydı yapılan,Türkiye'deki müşterisine ise vekaletle kullanım hakkı verilen satış yönteminin, devleti büyük ekonomik kayba uğrattığı uyarısında bulundu

Alınan bilgiye göre, kayıt dışı ticaret, Türkiye'ye komşu Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan'da bu işi yapanlar ve onların  İstanbul'daki aracılarıyla telefon veya internet üzerinden kurulan bağlantıyla başlıyor.   

Aracılara, satın almak istediği özellikleri taşıyan ikinci el lüks  araç talebini ileten müşteri, bu ülkelerden Türkiye'deki muadillerine göre yüzde  50-60 düşük fiyata temin edilen araç için bir miktar ödeme yapıyor, kalan borcu  ise araç kendisine teslim edildikten sonra kapatıyor. Bu arada, aracılar satışını yaptıkları lüks araçları, söz konusu  ülkelerde yaşayan kişilerin üzerine kayıt yaptırıyor, Türkiye'deki müşterilerine  ise vekaletle kullanım hakkı sağlıyorlar. Alanın da satanın da memnun gibi göründüğü ticaretin kaybedeninin ise  devlet ve vatandaş olduğunu söyleyen oto galericileri, bu tür satışlara "dur"  denilmemesi halinde ciddi mağduriyetler yaratabileceği uyarısında bulunuyor. 

"Çok ciddi bir sektör olmaya başladı"

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, Türkiye'de yeni ama kayıt dışı bir sektör oluşmaya başladığını  söyledi. Yanık, Türkiye'nin komşu ülkelerinden, özellikle Bulgaristan, Romanya,  Gürcistan üzerinden vekalet yoluyla Türkiye'ye araç satışları başladığını ifade  ederek, "Türkiye'de de bu çok ciddi bir sektör olmaya başladı, ileride ciddi  anlamda da hem ekonomik kayba yol açacak hem de vatandaşlarımızı mağdur bırakacak" dedi. Sistemin nasıl işlediğine değinen Yanık, şöyle konuştu: "Bulgaristan'dan, Gürcistan'dan, Romanya'dan modelli, lüks araçlar,  oranın vatandaşları üzerine satış yapılıyor ve Türkiye fiyatına baktığınız zaman  100 bin liralık bir aracı yüzde 50-60 düşük fiyatla oradan satın alabiliyorsunuz. O ülkelerin vatandaşlarına bu araçlar satılıyor, aracı alan Gürcistan,  Bulgaristan ya da Romanya vatandaşı, Türkiye'de talepte bulunan şahısa Türkiye'de kullanılmak üzere 3 isime kadar vekalet veriyor. Gümrükte bu arabayla vekalet  size teslim ediliyor ve siz Türkiye'de bunu çok rahat kullanabiliyorsunuz.  Müşteriden sadece arabanın sigortasının yapılması isteniyor."  

"Telafisi mümkün olmayacak sorunlar ortaya çıkaracak" 

Türkiye'de işin boyutlarının büyümeye başladığına dikkati çeken Yanık, "Şu anda Türkiye'de bu şekilde çok ciddi satışlar var. Ekonomik olarak çok ciddi  kayıp, devletimiz, milletimiz zarara uğratılmakta ve eğer birisi bu işe 'dur' demezse ileride de telafisi mümkün olmayacak sorunlar ortaya çıkacak" ifadelerini  kullandı. Yanık, Türkiye'deki müşterilerin parasını ödemelerine rağmen aracın  sahibinin söz konusu ülkelerde göründüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti: "Bu yabancı plakalı arabalara Türkiye'de sahip olma şansınız yok,  ruhsat sahibi x kişi, kullanma hakkı sizde. Yarın bir gün bu ticaret pazarı  bozulursa, bu arabalar elde kalacak ve buraya yatırılan paralar hiçbir şekilde  temin edilemeyecek. Yani bir şekilde dolandırıcılık olacak. Siz de bu işe ortak  olarak yapılan dolandırıcılığa ortak olmuş olacaksınız.Yasal bir güvencesi yok. Hiçbir şekilde sizin yurt dışından getirilen yabancı plakalı araçlara, Türk plakası takma şansınız yok. Sadece oradaki kişinin vermiş olduğu vekaletle siz bu arabayı burada istediğiniz gibi kullanıyorsunuz." Bu tür satın almaların, "lüks bir araca kolayca sahip olmak" dürtüsüyle yapıldığını ifade eden Yanık, Türkiye'de milyarlarla ifade edilen  araçlara, yurt dışında üçte bire varan düşük fiyatla sahip olunduğunu vurguladı. 

"Plakalar yazılan cezaları bile ödemiyorsunuz"

Yanık, bu araçların belirli periyotlarla yurda giriş çıkış yapması  şeklinde zorunluluğunun olmadığını, vekalet bulunduğu müddetçe rahatça  kullanıldığını belirterek, "Hatta aracılar, 'Yediğiniz cezaları bile ödemeyin' diyorlar. 'Kameralardan, OGS ve KGS'den kaçak bile geçseniz, bu cezalar plakaya  yazılacağından dolayı siz bu cezalardan bile muafsınız' diyorlar" diye konuştu.  

Türkiye'de, plakalarına ceza yazılan yabancı ülkelere ait tırlardan,  gümrük kapılarında entegre sistem olmadığı için bu cezaların tahsil edilemediğini hatırlatan Yanık, söz konusu yabancı plakalı lüks araçların da bu boşluktan  yararlandığını sözlerine ekledi.

www.ulastirma.com.tr

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim