• BIST 9524.59
  • Altın 2492.323
  • Dolar 32.5526
  • Euro 34.6859
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Otomobil fiyatlarına kur zammı geliyor

Otomobil fiyatlarına kur zammı geliyor
Tarihi zirveye çıkan Amerikan Doları ve yılbaşından bu yana yüzde 7’nin üzerinde artışla 2,56 liraya kadar ulaşan Euro, otomobil fiyatlarına zammı kaçınılmaz hale getiriyor.
Bazı markalar kurdaki değişimi fiyatlara yansıtmaya başladı, birçok şirket ise temmuz ayını bekliyor. Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, döviz kurundaki artışın zamları kaçınılmaz hale getirdiğini belirterek, “Piyasadaki dalgalanmanın dinmesini bekliyoruz. Özellikle ABD Merkez Bankası’nın aldığı karar, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri zorluyor. Kur hızlı yükseldi ancak hızlı düşmez.” ifadelerini kullandı.
 
    Otomobillere minimum yüzde 1-2 zam gelebileceğine dikkat çeken Karaarslan, “Tabii şunu da göz ardı etmemek gerekir. ‘Euro yükseliyor, araçlara zam gelecek’ diye tüketiciler alıma yönelebilir. Gezi olaylarıyla sakin geçen ilk iki haftaya rağmen haziranda pazarın 70-71 bin adet seviyesinde çıkacağını öngörüyoruz.” diye konuştu. Kurdaki artışın otomobil fiyatlarına yansıtılmasını değerlendiren Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, şirketlerin bu tür yükleri uzun süre tüketiciye yansıtmadan üzerinde taşımasının mümkün olmayacağını ifade etti.
 
    Fiat Marka Direktörü Okan Baş, Gezi Parkı eylemlerinden çok Euro’daki yükselişin kendilerini daha fazla zorladığını söyledi. Temmuz ayı başından itibaren otomobillere zam yapacaklarını açıklayan Baş, “Euro’nun 2,50 seviyelerinde kalması halinde bu kaçınılmaz olur. Tabii Euro’daki artış bir anda fiyatlara yansıtılmaz. Bir anda kimse yüzde 6-7 zam yapmaz, etap etap olur. Ay başında otomobile en az yüzde 1-1,5 oranında zam gelir.” dedi. Baş, Gezi Parkı olayları sırasında haziranın ilk haftasının durağan geçtiğini ancak showroom trafiğinin yeniden hızlandığını dile getirdi.
 
Yeni modelle ihracat 3 milyar liraya ulaşacak
 
Hyundai Assan’ın 1,1 milyar liralık yeni yatırımıyla gün yüzüne çıkacak yeni i10, eylülden itibaren seri üretime geçiyor. İzmit fabrikasının kapasitesini 200 bine taşıyacak yatırımın büyük ölçüde tamamlandığını kaydeden Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, yeni i10’un ilk olarak FIFA U-20 Dünya Kupası için Türkiye’ye gelen 28 ülkeden 100 distribütöre tanıtılacağını belirtti. Yeni i10 ve i20 modellerinde ihracata ağırlık vereceklerini söyleyen Karaarslan, “Üretilen araçların 180 bini başta 27 AB ülkesi olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilecek. Hyundai Assan’ın yıllık ihracatı 3 milyar liraya ulaşacak.” dedi. Yeni model yatırımı ile birlikte çalışan sayısı 2 bin 400’den 2 bin 800’e çıkan Hyundai Assan, geçen yıl 731 milyon dolarlık ihracata imza atmıştı. Ümit Karaarslan’ın verdiği bilgilere göre, yeni i10’un resmi tanıtımı eylülde Frankfurt Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirilecek. Modelin uluslararası test sürüşleri için ise ekim ayında farklı ülkelerden 350 gazeteci Türkiye’ye gelecek. Tüm dünyada yeni modellerin yanı sıra kalitede bir numaralı marka haline gelme hedefiyle hareket ettiklerini belirten Karaarslan, şunları kaydetti: “2009’da Hyundai’de vergisiz haliyle en ucuz aracın fiyatı ortalama 17 bin liraydı. Şimdi bu rakam 27-28 bin liraya yükseldi. ‘Ucuz otomobil’ algısı yıkıldı, kaliteli otomobil algısı yerleşti.” Hyundai, bu yıl Türkiye’de 48-50 bin adetlik satış rakamına ulaşmayı hedefliyor.
 
Bu ‘elektrikli’nin  menzili 500 km
 
16,2 milyar dolarlık Hintli Mahindra Grubu çatısı altında bulunan SsangYong, Seul’de düzenlenen Çevre Teknolojileri ve Yeşil Enerji Fuarı’nda elektrikli Korando CEV-R’yi tanıttı. Elektrikli motorlarda şarj etme sorununa çözüm olabilecek teknolojiye sahip motor ile otomobil 500 km menzile ulaşıyor.
 
    Londra’da düzenlenen iki ayrı organizasyonda ise Karsan tarafından geliştirilen elektrikli taksi ve binek araç platformu sergilendi. Urban Mobility etkinliğinde Global Ürün Farklılaştırma Mükemmellik Ödülünü kazanan Concept V1, açık hava fuarında 400 bin Londralıların karşısına çıktı.
 
Kaynak: Zaman
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim