• BIST 9583.53
  • Altın 2475.915
  • Dolar 32.4441
  • Euro 34.4765
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 14 °C

Otomobil üretecek babayiğit yok

Otomobil üretecek babayiğit yok
Avusturya Ekonomi Odası'ndaki Türkiye Forumu'nda da konuşan Çağlayan, otomotiv sektörü için 'başımızın tacı' ifadesini kullansa da sektörün 'ithalat bağımlısı' olduğunun altını çizdi.

 

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın TÜSİAD'ın 40. Genel Kurulu'nda patronlara, “Bütün babalar burada, yerli otomobil yapacak bir babayiğit arıyorum” diye seslenmesinin üzerinden yaklaşık 1.5 yıl geçerken Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'an 'Şu ana kadar babayiğit bulamadık” açıklaması geldi. Viyana temaslarını tamamlayan Çağlayan, önceki akşam MÜSİAD tarafından düzenlenen yemeğe katıldı. Avusturya Ekonomi Odası'ndaki Türkiye Forumu'nda da konuşan Çağlayan, otomotiv sektörü için 'başımızın tacı' ifadesini kullansa da sektörün 'ithalat bağımlısı' olduğunun altını çizdi.
 
TÜRKİYE'YE HAMALLIK GÖREVİ VERİLMİŞ
 
“100 dolarlık bir otomobil yapmak için 56 dolarlık dış ürün almak zorundasınız” diyen Çağlayan, Türkiye otomotiv sektöründe Avrupa'da önemli bir yere gelmişken 6 milyar dolar her sene motor ithalatına para ödeyen bir ülke olduğuna işaret etti. Çağlayan, “Sebebi çok basit. Türkiye'ye otomobil sektörüne lisans verenlerin hepsi Türkiye'ye hamallık görevi vermiş. Motor teknolojisinin üretimini vermemiş . Türkiye otomotiv sektöründe maalesef yıllar sonra dış ticaret açığı vermeye başladı. Bunun üzerine Sayın Başbakanımız 'Ben bir yerli otomobil yatırımcısı babayiğit arıyorum' demişti. Şu ana kadar babayiğit bulamadık. Sayın Başbakanımızın bir babayiğit aramasının altındaki espri o arabanın adının serçe, karga, şahin olması değil, adının Ahmet, Mehmet olması da değil. Türk tasarımcısı, Türk mühendisi tarafından planlanmış programlanmış olması. Ümit ediyoruz ki Türkiye inşallah 2023'e kadar sadece otomobilini değil, kendi uçağını, helikopterini yapacak bir ülke olacak” değerlendirmesinde bulundu.
 
MEZARDAKİ BABAM MI YAPTI?
 
Genel anlamda ithalattaki artışı düşürmeye yönelik sanayi stratejisi ve girdi tedarik çalışması yaptıklarını anlatan Çağlayan sözlerine şöyle devam etti:“Sanki ithalatı mezardaki babam yapıyor gibi ithalatın hesabını bana soruyorlar. İyi ki bu kriz oldu diyorum zaman zaman. Bu kriz Türkiye'nin ekonomisinin dünyaca test edildiği bir ortama dönüştü. Ecevit döneminde IMF'den 1 milyar dolar borç almak için kapısında tek ayak üstünde bekledik. Şimdi bırakın borç almayı, IMF'ye 5 milyar dolar adeta cep harçlığı veriyoruz.”
 
AB BİZE İNSANLIK SUÇU İŞLİYOR
 
Avrupa Birliği'nin Yunanistan'a her türlü cömertliği yaparken, Türkiye'ye karşı cimri davrandığını kaydeden Çağlayan, vize uygulamasını 'insan hakları ihlali” olarak değerlendirdi.
 
TÜRKİYE TAX HOLIDAY OLACAK
 
Avusturyalı işadamlarını Türkiye'deki yeni teşviklerden yararlanarak, yatırım yapmaya davet eden Ekonomi Bakanı Çağlayan, “ Yeni teşviklerle Türkiye'de adeta vergi cenneti, adeta ‘tax holiday' denen bir yatırım ortamı oluşacak. Bugün en ucuz işgücü olan Çin'deki asgari ücret 400 dolar olurken, doğu ve güneydoğunun olduğu 6. Bölgede yatırım yapan yatırımcı, asgari ücretliye sadece 350 dolar ödeyecek. 6. Bölgeyi Türkiye'nin Çin'i yapmaya karar verdik. Tekstil ve konfeksiyon başta olmak üzere dünyanı en iddialı sektörleri burada olacak. Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler arasında 13 sıra atladı. Bu, sırıkla atlamaya benzemez” diye konuştu.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim