• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C

Otomobilde vergi müjdesi

Otomobilde vergi müjdesi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, süreç içerisinde otomobilin özel tüketim vasıtası olmaktan çıkacağını belirtti.

Otomobilde vergi müjdesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, süreç içerisinde otomobilin özel tüketim vasıtası olmaktan çıkacağını belirtti.

Ergün, Türkiye Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD) 34. Olağan Genel Kurul'unda, bugünün Türkiye'sini herhangi bir yönden geçmişin Türkiye'si ile kıyaslamanın mümkün olmadığını kaydetti.

Bakan Ergün, 2011 yılında, 2010 yılına göre yüzde 15'lik bir artış ile 910 bin 867 adetlik iç pazar büyüklüğüne ulaşıldığını anımsatarak, 600 bine ulaşan yurt içi otomobil pazarının yüzde 70'lik kısmını ise ithal araçların oluşturduğunu ifade etti.

"Otomobil lüks olmaktan çıkacak"

Bu tabloyu değiştirmek için, Türkiye'de daha fazla binek otomobil üretilmesini sağlanması ve bunun da ötesinde kendi otomobil markasını oluşturmak gerektiğini belirten Ergün, şunları kaydetti:

"2012 yılında özellikle gelişmiş AB ülkelerinde yaşanan ekonomik sorunların da etkisi ile otomotiv pazarında bir miktar daralma yaşanacak. Sanayimizin, ihracatın yoğun olduğu bu bölgelerdeki dalgalanmayı gelişmekte olan yeni pazarlardaki iş hacimlerini artırarak dengeleyebileceğimizi düşünüyorum. Elbette bazı pazarlarımız daralabilir ama yeni heyecanlı, pazarlar var. Otomobil konusuna bizim kadar doymamış pazarlar var.

Otomobil süreç içerisinde özel tüketim vasıtası olmaktan çıkacaktır. Günlük ihtiyaçlardan biri haline gelecektir. Bunun üzerindeki vergi yükleri de süreç içerisinde azalacak. Türkiye bütçesinin imkanları geliştikçe bazı alanlardaki vergiler azalacaktır.

Vergiler kademeli olarak biraz azaldığında ya da alternatif değişim modelleri geliştiğinde Türkiye kendi içinde daha büyük potansiyel enerjiye sahip otomotiv sektörü açısından. Bunun kinetik enerjiye dönüştüğünü o zaman gördüğümüzde şimdiden bu hazırlığı yapanlar kazanır. Yapmayanlar kazanmaz. O potansiyeli görüp yeni markaya yeni tasarımı ortaya koyanlar kazanacaktır. Bu potansiyeli de görmekte fayda var." Nihat Ergün, 2012 yılının zor bir yıl olacağının açık olduğunu dile getirerek, Türkiye ekonomisi 2009 gibi bir süreçten güçlenerek çıktığını, 2012 yılındaki bazı zorlukların içinden de güçlenerek çıkacak kabiliyete sahip bulunduğunu anlattı.

Ergün, "Bu nedenle, 2012 yılının risklerinin farkında olmalı, ancak bu süreçte orta ve uzun vadeli hedeflerimizi muhafaza etmeliyiz. Türkiye, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapacak ise bunun aşağı yukarı 75 milyar doları otomotiv sektörüne ait olacaktır" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim