• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Otomotiv devi "Türk partner" arıyor

Otomotiv devi "Türk partner" arıyor
BM yaptırımları ve geçtiğimiz ayki ABD Hazine Bakanlığı’nın baskılarına rağmen, İran’la ticarete otomotiv sektörü damga vurmaya hazırlanıyor.

OTOMOTİV DEVİ TÜRK PARTNER ARIYOR

BM yaptırımları ve geçtiğimiz ayki ABD Hazine Bakanlığı’nın baskılarına rağmen, İran’la ticarete otomotiv sektörü damga vurmaya hazırlanıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İran Birinci Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi’nin katılımıyla dün yapılan DEİK Türkİran İş Konseyi’ne Ortadoğu’nun en büyük otomotiv üreticisi İran Khodro’nun Genel Müdürü Cevad Necmeddin de katıldı. Peugeot, Citroen ve Mercedes gibi Avrupalı markalardan aldığı lisanslarla yıllık 800 bin taşıt üreten Khodro’nun başındaki Necmeddin, TOFAŞ, Hyundai Assan’ın sahibi Kibar Holding ve Hattat Holding’le temaslar kurdu. Necmeddin, önce toplantının yapıldığı Ceylan Otel’de Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ile bir araya geldi. Ardından Hattat Holding’e ait bir helikopterle Çorlu’ya giderek otomotiv yan sanayi parçaları üreten Hema Endüstri’nin tesislerini gezdi. Mehmet Hattat ile de buluşan Necmeddin, ortaklık projelerini tartıştı. Necmeddin’in Hattat’tan sonraki buluşması ise TOFAŞ CEO’su Ali Pandır ile olacaktı. Hattat Holding’e ait helikopterle Pandır’la buluşmak için Taksim Meydanı yakınındaki piste gelen Necmeddin, sert rüzgâr nedeniyle inemedi. İstanbul’da farklı bir piste yönelerek, araçla Taksim’e geldi. Ancak Dolmabahçe Sarayı’nda Erdoğan ve Rahimi’nin şahitliğinde imzalanacak Türkiye - İran Tercihli Ticaret Anlaşması törenine katılacağı için görüşme gerçekleşmedi.

SERBEST BÖLGE

Mehmet Hattat ile görüşmede ise Hema Endüstri ile Khodro arasında ortak direksiyon ve fren sistemi fabrikaları kurma konusu ele alındı. Hattat Holding yetkilileri Türkiye ile İran arasında planlanan serbest bölgede kurulması üzerinde çalışılan fabrikaların her birinin yatırım tutarının 100 milyon Euro olacağını kaydetti. Toplam 200 milyon Euro’luk yatırımla ilgili olarak holding yetkilileri, anlaşma aşamasında olunduğunu bildirdi. İki hafta içinde Hema Endüstri’den bir ekibin anlaşma için Khodro’nun merkezinin de bulunduğu Tahran’a gideceği ifade edildi. Öte yandan gazetecilerin sorularını yanıtlayan İran Khodro Genel Müdürü Necmeddin, Hattat ile henüz bir anlaşma aşamasında olmadıklarını söyledi. Necmeddin, “Hema’nın tesislerini gezdik. Güzel tesisler. Çok tecrübeli bir şirket. İşbirliği yapmak isteriz ama henüz bir mutabakat zaptı da yok. İki hafta içerisinde teknik görüşmeler için Tahran’a bir ekip gönderecekler” diye konuştu. TOFAŞ CEO’su Pandır ile görüşmek istediğini ama helikopterin piste inemediğini kaydeden Necmeddin, “Assan Grubu ile de tanışmış olduk. Bu toplantı iki ülke otomotiv sektörlerinin işbirliği yapabilmesi için iyi bir platform oldu. Otomotiv ticaretini 2-3 kat artıracak potansiyel var” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim