• BIST 9050.24
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Otomotiv devleri üretime tatil molası veriyor

Otomotiv devleri üretime tatil molası veriyor
Türkiye'nin otomotiv üretim ve ihracatında önemli paya sahip olan Oyak Renault, Tofaş ve Karsan, yıllık izin ve bakım-onarım nedeniyle üretime ara veriyor.

Oyak Renault'un 1-23 Ağustos, Tofaş ve Karsan'ın ise 6-27 Ağustos tarihleri arasında üretimlerini durduracağı bildirildi.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) kurulu OYAK Renault'ta çalışan 4 bin 872 işçi, 1-23 Ağustos tarihleri arasında üretim yapmayacak. Fabrikada, önce 30 Temmuz olarak planlanan tatil başlangıcı, bazı üretimler nedeniyle 1 Ağustos'a alındı. 

Bu süreçte, bakım-onarım bölümünde görevli 900 ila 1000 dolayında personel, çalışmalarını sürdürecek.

''Fluence'', ''Symbol'', ''Clio 4'' ve ''Clio Grand Tour'' Megan HB üreten OYAK Renault, bazı birimlerde tek, bazı birimlerde çift, bazılarında ise üç vardiyalı çalışma sistemini sürdürüyor.

Hafif ticari araç segmentindeki ''Doblo''nun yanı sıra Peugeot ve Citroen markalarını bünyesinde barındıran Fransız PSA Grubu ve Fiat için ''Mini Cargo'' ile ''Linea'' üreten Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları A.Ş ise 6-27 Ağustos tarihleri arasında üretimini durduruyor.

Bu süreçte, 6 bin 237 işçiye yıllık izinleri kullandırılacak. Tofaş'ta da yaklaşık bin civarında işçi bakım-onarım çalışmalarını tatil süresince sürdürecek.

Ticari aracın hemen her segmentinde çok markalı üretim yaklaşımını benimseyen, yüzde 100 Türk sermayeli otomotiv şirketi olan Karsan da 6-27 Ağustos tarihleri arasında üretimini durduracak ve 720 işçisine yıllık izinleri kullandıracak. Karsan'da da belli sayıda işçinin bakım ve onarım için çalışmaya devam edeceği öğrenildi.

Kendi markasının yanı sıra Peugeot, Citroen, Renault Trucks, Hyundai ve BredaMenarinibus'a üretim yapan Karsan, J9 ve J10, BredaMenarinibus, Peugeot Partner, Hyundai Truck, Citroen Panel Van, Renault Trucks tır ve çekici ile Türk traktör kabini üretiyor.

Otomotiv yan sanayi alanında dünya markalarına üretim yapan Alman sermayeli Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş'de ise ana sanayi firmalarında olduğu gibi üretim durmuyor.

Bosch'un Bursa OSB'deki fabrikasında çalışan 5 bin 600 işçiye, haziran ayından itibaren gruplar halinde yıllık izinleri kullandırılıyor.

4 firmanın 2011 ihracatı 6,6 milyar dolar

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından 2011 yılı verileri üzerinden hazırlanan ''Bursa'daki 250 Büyük Firma Araştırması''na göre, Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş, Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş ve Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin toplam cirosu, 17 milyar 871 milyon 334 bin lira, toplam ihracatı ise 6 milyar 620 milyon 310 bin dolar ihracat olarak gerçekleşmişti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim