• BIST 9466.97
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Otomotiv markaları Avrupa’dan kaçıyor

Otomotiv markaları Avrupa’dan kaçıyor
Dev otomotiv markaları Avrupa’dan kaçıyor. Ford, Peugeot, Citroen’den sonra Opel ve Fiat da Avrupa’da fabrika kapatmaya hazırlanıyor.

 

Avrupa’daki derinleşen borç krizinden olumsuz etkilenen sektörlerin başında otomotiv geliyor. Sabah Gazetesi’nin haberine göre, satışları hızla düşen ve zararları büyüyen otomotiv firmaları fabrika kapatarak, istihdamı azaltarak kan kaybını önlemeye çalışıyor. Krizden en fazla etkilenen markaların başında gelen Opel, Peugeot, Citroen, Fiat ve Ford’un yeniden yapılanma süreci içinde radikal kararlar alması bekleniyordu. Beklenen oldu. İlk radikal önlem PSA (Peugeot/ Citroen) Grubu’ndan geldi. PSA, kısa bir süre önce Paris yakınlarındaki Aulnay kentindeki 39 yıllık fabrikasında üretimi durdurmayı ve 8 bin kişiyi işten çıkarma kararı aldı.
 
FORD VE OPEL KAPATIYOR
 
Avrupa’dan son fabrika kapatma kararı, zararı 1 milyar euroya ulaşan Ford’dan geldi. Ford, Belçika’da üretim yapan bir fabrikasını kapatma kararından bir gün sonra, İngiltere Southampton kentindeki tesisini de kapatmayı planladığını açıkladı. Fabrikada ki Mondeo, S-Max and Galaxy üretimi İspanya’ya kaydırılacak. Southampton’daki Transit üretimi ise Ford Otosan’ın Gölcük’teki fabrikasında yapılacak. Fabrika kapatmaya hazırlanan bir başka marka ise Opel. Şirketin gelecek stratejilerinin açıklandığı planda, Bochum fabrikası için yeni bir model olmadığı görüldü. Bunun Bochum’un kapatılması olarak yorumlanıyor. Opel’in kapatmayı planladığı fabrikalardan birinin de İngiltere’nin Ellesmere Port kentinde olduğu öne sürülüyor. Otomobil talebinin 1979 seviyesine gerilediği İtalya’da, Fiat zor günler yaşıyor. İtalya’da 5 tesisi bulunan Fiat’ın üretimini Türkiye’ye ve Polonya’ya kaydıracağı konuşuluyor. Fiat’ın 2010′da açıkladığı İtalya’da 20 milyar euroluk yatırım sözünün kesin olmadığının anlaşılması fabrika kapatma korkularını büyüttü.
 
Türkiye’de yatırımlar tam gaz
 
Avrupa ‘da fabrika kapatma kararları alınırken, Türkiye’de yeni fabrika ve model yatırımları tam gaz sürüyor. Yeni fabrikasının temelini atan Ford Otosan, yeni bir ticari araç geliştirirken, Hyundai Assan, i10 modelinin üretimi için yatırım yapıyor. Yeni nesil Clio’yu 200 milyon euroluk yatırımla Bursa’da üretmeye başlayan Oyak Renault, şimdi de 224 milyon euroluk motor yatırımına hazırlanıyor. Tofaş ise 160 milyon dolarlık yatırımla Doblo’yu ABD için Chrysler RAM markasıyla üretmenin son hazırlıklarını gerçekleştiriyor.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim