• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Otomotiv sektörü 2015 yılından umutlu

Otomotiv sektörü 2015 yılından umutlu
Otomotiv sektörü 2014 yılını %15 daralma ile kapatmıştı. 2015 yılından umutlu olan otomotivciler 775-825 bin adet arasında bir satışla 2015 yılını kapatmayı düşünüyorlar.

Bu yılı yüzde 15 civarında bir daralmayla kapatması düşünülen otomotiv pazarı için gelecek yıla ilişkin Radikal bir iyileşme öngörülmese de olumlu bir beklenti var. Sektör temsilcileri, 2015'te pazarın bir miktar büyüyerek 775-825 bin düzeyinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılında kur ve faiz oranlarındaki yükselişler, Özel Tüketim Vergisi'ndeki (ÖTV) artış, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi işlemlerine getirdiği sınırlamalar, büyümede ivme kaybı ve özel sektör tüketim ve yatırımlarındaki zayıflığın otomotiv pazarında daralmaya yol açtığını söyledi.

Erce, 2014 yılı otomotiv sektörü toplam pazarının 725-775 bin aralığında gerçekleşeceğini öngördüklerini ifade etti.

Hayri Erce, şunları kaydetti:

"2015 yılında ABD Merkez Bankasının (Fed) ekonomideki iyileşmeye paralel olarak, politika faiz artırma beklentisi, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla parasal genişlemeye devam etme kararı, jeopolitik gelişmeler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) enflasyonla mücadele kararlığı, cari işlemler açığındaki gelişim, yapısal reformlara ait atılacak adımlar ve içerisinde bulunulan seçim süreci etkili olacak."

Gelecek yıla ilişkin tahminlerin bir miktar daha olumlu olduğunu belirten Erce, 2015'te toplam pazarın yeni öngörüler doğrultusunda bir miktar daha büyüyerek 775-825 bin düzeyinde gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.

Sektör açısından 2014'ün ilk çeyreğinde sonuçların iyi olmadığını vurgulayan Erce, "Seçimler sonrası pazarda hareketlenme yaşandı. Buna bağlı olarak 2015'te ilk çeyrek baz etkisiyle daha yüksek çıkacaktır. Mayıs ayında kapılarını açacak olan Uluslararası İstanbul Autoshow da pazara ivme katacaktır" dedi.

"En önemli problemlerden biri yaşlı araç parkı"

Hayri Erce, dünya otomotiv endüstrisinin teknoloji geliştirirken çevreci anlayışın ön planda tutulduğu bir süreci yaşadığına dikkati çekti. 

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ve Kyoto Sözleşmesi'ni imzalamış ülkelerde, çevrenin korunması ve çevre kirliliğiyle mücadelenin öncelikli ve temel konular arasında yer aldığını belirten Erce, şöyle devam etti:

"Batı Avrupa ülkelerinde araç parkı yaş ortalamaları 8-9 civarında. Özellikle Avrupa ülkelerinde çevre bilinciyle sistematik ve sürekli bir şekilde araç parklarının gençleştirilmesine büyük önem veriliyor. Ülkemizde 2013 yıl sonu araç parkı verilerine göre, 12 yaş üzerinde otomobillerin toplamdaki payının yüzde 48'i aştığı görülüyor. Sektörümüzün en önemli problemlerinden birisi maalesef 'yaşlı araç parkı' olmaya devam ediyor. Bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaların ağır ticari araçlar için verdiği olumlu sonuçları görüyoruz ve bunların ilave önlemlerle otomobilleri de kapsayacak şekilde geliştirilmesini arzu ediyoruz."

Erce, 2014 sonu itibarıyla süresi dolan Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın yeniden yapılandırılmasının önem taşıdığını vurguladı.

Hayri Erce, şöyle dedi:

"Hazırlıkları devam eden ve ODD'nin de katkıda bulunduğu 2. Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'yla sektörün gelişimi, ömrünü tamamlamış araçların bir plan çerçevesinde çevre ve insan sağlığı bakımından parktan çekilmesi ve gerekli altyapı çalışmalarına da yer vererek global arenada rekabet üstünlüğünün gelişmesi bakımından ihtiyaç duyulan düzenlemelerin yapılacağını umuyoruz."

"İç pazarımızın radikal bir iyileşme sağlaması mümkün görünüyor"

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, yüksek ÖTV, kredi maliyetleri ve artan döviz kurlarının pazarda yarattığı negatif etkiyle bu yıl sonunda iç pazarın yüzde 10'lar seviyesinde gerileyeceğini, üretimin yatay bir seyir izleyeceğini dile getirdi.

Kasım ayı gerçekleşmeleri dikkate alındığında bu yıl iç pazarın yaklaşık 730-750 bin, üretimin ise 1 milyon 100-150 bin seviyesinde olacağını aktaran Dudaroğlu, "Yıl başında ihracat öngörümüz 21,5 milyar dolardı. Kasım sonu gerçekleşmesi olan 20,5 milyar dolarla yıl sonunda 21,5-22 milyar dolar seviyesine ulaşmak mümkün. Tedarik sanayimizin toplam ihracatımızdaki değeri 9-9,5 milyar dolar olabilecek" dedi.

Dudaroğlu, 2015 yılında küresel otomotiv sanayisinde yaklaşık yüzde 4'lük bir artışla 90,7 milyon araç üretimi olabileceğini belirterek, Avrupa'nın benzer seyrini koruyacağını, buna karşılık özellikle Çin'in yüzde 8'lere varan bir büyüme göstereceğini, Japonya ile Kore'nin gerileme kaydedeceği öngörüsünde bulundu.

Türkiye'deki araç üretiminin 2015'te yatay bir seyirle yine 1 milyon 150-180 bin düzeyinde olacağı tahmininde bulunan Dudaroğlu, iç pazarın radikal bir iyileşme sağlamasının pek mümkün görünmediğini söyledi.

Türkiye otomotiv sektörünün ihracatının gelecek yıl 23 milyar dolar olarak öngörüldüğünü aktaran Dudaroğlu, "Bu rakamın mümkün olduğunca yukarıya çıkması tüm sektörümüz için sevindirici bir gelişme olacaktır. 2023 otomotiv ihracat hedefimizin yakalanabilmesi için sektör ihracatımızda her yıl yüzde 14,3'lük büyüme sağlanması gerekiyor" diye konuştu.

Mehmet Dudaroğlu, şunları söyledi:

"Yerli üretimle büyüyen güçlü iç pazar, nitelikli insan kaynağının geliştirilmesi, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının kültürel bir dönüşüm sağlayacak şekilde yaygınlaştırılması, ülkemizde üretimi mümkün olmayan kritik teknolojilerin ülkemize kazandırılması gibi konular, 2015 yılında da özellikle tedarik sanayimizin ana Gündem maddeleri olarak geçerliliğini koruyacaktır."

www.ualstirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim