• BIST 9679.8
  • Altın 2489.35
  • Dolar 32.4435
  • Euro 34.4467
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 7 °C

Otomotiv sektörün geleceğini tartışacak

Otomotiv sektörün geleceğini tartışacak
OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ilısal, otomotivin tüm paydaşlarını bir araya getirecekleri ''Bugünden 2023'e'' konulu kongrede otomotiv sektörünün geleceğini ele alacaklarını bildirdi.

Otomotiv sektörü 2023 vizyonunu tartışacak

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ilısal, otomotivin tüm paydaşlarını bir araya getirecekleri ''Bugünden 2023'e'' konulu kongrede otomotiv sektörünün geleceğini ele alacaklarını bildirdi.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ilısal, 27 Nisan'da başta yetkili satıcılar olmak üzere, otomotivin tüm paydaşlarını bir araya getirecekleri ''Bugünden 2023'e'' konulu kongrede otomotiv sektörünün geleceğini ele alacaklarını bildirdi.

Sektöre ve düzenlenecek kongreye ilişkin açıklamalarda bulunan Ilısal, bu yıl düzenleyecekleri kongreye sektörün tüm paydaşlarından oluşan binin üzerinde bir katılım beklediklerini kaydetti.

Ilısal, ''tüketiciye dokunan'' tek otomotiv derneği ve sektörün birleştirici gücü olan OYDER'in bu kongreyi bir gelenek haline getirdiğini ve üçüncüsünü düzenleyeceğini dile getirerek, bu yılki kongrede sektörün ''Kamu'' tarafından muhataplarının da bulunacağını söyledi.

27 Nisan'da başta yetkili satıcılar olmak üzere, otomotivin tüm paydaşlarını bir araya getirecekleri ''Bugünden 2023'e'' konulu kongrede otomotiv sektörünün geleceğini ele alacaklarını belirten Ilısal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu yıl kongrede, hükümetin vizyonunu, hükümetin sektör üzerinde gösterdiği samimiyeti ve yine hükümetin sektörün büyümesi için sunduğu projeleri de dikkate alacağız. Otomotiv sektörünün geleceği nasıl olacak? Cumhuriyetinin 100. yılına kadar bu sektörü neler bekliyor? Neler yapılabilir? Kimler ne yapmalı? Bu gibi konuları 'Bugünden 2023'e Otomotiv Sektörünün Geleceği' kongresinde çok geniş bir perspektifte tartışmaya açtık.

Kongrede ilk önce sektör derneklerini bir münazara ortamına taşıyacağız. Sektör dernekleri sektörün geleceği için neler yapıyorlar? Neler düşünüyorlar? Ona bakacağız. O zamana kadar Otomotiv Sanayi Strateji Belgesi de ortaya çıkmış olacak. Onun üzerinde de konunun taraflarıyla konuşacağız.''

-''MART AYINDA PAZAR 75 BİNİ BULUR''

Ilısal, kendilerinin tüketici ile sürekli temas halinde olduklarını dile getirerek, ''Aynı zamanda devletin parasını da biz topluyoruz. Vergi toplama noktasıyız. En güzel tarafı da yüzde 100 yerli sermayeyiz. Bizim içimizde yabancı sermaye yok. Yetkili satıcılar tüketiciyi ne kadar mutlu ederse o kadar markanın değeri yükseliyor'' dedi.

OYDER olarak 930 tane üyeleri olduğunu, 1.300 tane yetkili satıcıları bulunduğunu ve toplam 5 milyon metrekarede hizmet verdiklerini ifade eden Ilısal, toplam yetkili satıcıların yatırımlarının 5 milyar dolara tekabül ettiğini ve 70 bin kişinin istihdamını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Ilısal, geçen yıl 25 milyon kişinin showrom'lardan içeriye girdiğini belirterek, bu rakamın Türkiye'deki yetişkin nüfusun tamamına denk geldiğini anlattı.

Otomotiv sektörüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ilısal, otomotiv pazarında mart ayı satışlarının da yüksek volümlü gittiğini dile getirerek, mart ayı satışlarının 70-75 bin adetler civarında olacağını, bu yılın ilk 3 aylık satışlarının 175 bin adedi bulacağını ve bunun sektör açısından umut verici olduğunu kaydetti.

Şükrü Ilısal, hükümetin geçen yıl çok doğru bir zamanda sektöre destekte bulunduğunu ifade ederek, ''Hükümet çok iyi bir ÖTV desteği verdi. O da çok iyi satışları kamçıladı. O dönemde ÖTV desteği olmasaydı insanlar sektöre küserlerdi, alıcı olmazdı. Bankalar kredi oranlarını düşük tuttular, otomobil firmaları da tatlı bir rekabete girdi ve buralara geldik. Şimdi artık rahatlıkla 1 milyon adetlik rakamları konuşuyoruz'' dedi.

-''VERGİLER İNERSE PAZAR 1 MİLYONU RAHAT AŞAR''-

Otomotiv sektöründe vergilerin kademeli olarak indirilmesi gerektiğine işaret eden Ilısal, vergilerin indirilmesi durumunda otomotiv sektörünün 1 milyon adetleri çok kolay aşabileceğini, 1,5 milyon adetlere ulaşabileceğini savundu.

Ilısal, yetkili satıcıların, şu anda 1 milyon adetlik bir pazarı, sistemleri içinde müşteri memnuniyetsizliği yaratmadan çevirebilecek fiziki şartlarda sektörel bilgi ve birikime haiz olduğunu bildirdi.

''Ben yetkili satıcılık müessesesinin zenginleşerek büyümesini istiyorum'' diyen Ilısal, ancak güçlü yetkili satıcılık müessesesinin sektörün 2023 vizyonunu kaldıracak bir yapılanmanın içine girebileceğini anlattı.

Ilısal, ''Sektör yeni oyuncuları kabul edebilecek kar marjında değil. Onun için mevcutları korumamız lazım. Mevcut olanı kaybetmek yarine güçlendirerek kazandırmak isteyeceksiniz ki, sektörün 1-1,5 milyonluk adetlerini karşılayabilecek, onu tüketiciye taşıyacak güçlü bir yetkili satıcı ağı kurulsun. Ben işin o tarafındayım'' diye konuştu.

-OTOMOBİL ENDEKSİ...-

OYDER olarak, kendilerinin sektörel ölçümlemenin en iyi veri tabanı olduklarını dile getiren Ilısal, otomotivde aylık olarak tüketici eğilimlerini ölçen ve profillerini ortaya koyan bir bir çalışmayı düzenli olarak yapacaklarını ve bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını anlattı.

Ilısal, yapacakları çalışmayı 300 noktada 10'ar denekten 3 bin deneğe yaygınlaştıracaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Araç alım kararını tetikleyen faktörlerin o ay içerisinde ne olduğunu, araç tercihini etkileyin sebepleri, satın alınan araçların finansman yöntemini, aracı satın alanın kendi cinsiyeti, yaşı, medeni durumu, konut durumunu ve benzeri konuları soracağız. Sokaktaki insanın merak edeceği tarzda bu çalışmayı yapacağız ve buna güncel sorular ilave edeceğiz. Mesela araç alım kararınızı akaryakıt fiyatının etkileyip etkilemediğini? Yerli markamız olmalı mı olmamalı? Olsa, alır mısınız? Elektrikli otomobil satılsaydı alır mıydınız gibi konularda sorular soracağız. Bu çalışmayı aylık da yayınlayacağız. Mayıs ayında ilk sonuçları alacaksınız. Bunun yanında yetkili satıcılar arasından, bölgelerinde en fazla vergi ödeyenlere, SGK'lı en fazla istihdam sağlayanlara, bölgelerinde SGK'lı en fazla kadın çalışanı olanlara dernek olarak ödüller vereceğiz.'

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim