• BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Otomotiv şirketlerine rekabet ihlali iddiası

Otomotiv şirketlerine rekabet ihlali iddiası
Aralarında anlaşarak rekabeti ihlal ettikleri iddiasıyla haklarında soruşturma başlatılan otomotiv şirketleri dün ifade vermeye başladı.

Otomotivciler ifade verdi

Aralarında anlaşarak rekabeti ihlal ettikleri iddiasıyla haklarında soruşturma başlatılan otomotiv şirketleri dün ifade vermeye başladı.

İddiaları reddeden firma yöneticileri 2006, 2008 ve 2009 yıllarındaki fiyat artışlarının döviz kurlarındaki hareketlilikten kaynaklandığını öne sürdü. Rekabet Kurulu, daha önce de 7 bankaya rekabeti ihlalden 72,3 milyon TL para cezası kesmişti.

Rekabet Kurulu, bankacıların ardından şimdi de otomotivcileri terletiyor. Sektörün, Rekabet Kanunu'nu ihlal edip etmediğinin belirlenmesi amacıyla 23 şirket hakkında sürdürülen soruşturmada dün sözlü savunmalar alınmaya başlandı. ilk günde Renault Mais, ALJ Otomotiv, Çelik Motor, Anadolu Araçlar, Doğuş Otomotiv, Ford Otosan ve İsotlar Otomotiv yöneticileri savunmalarını yaptı. Rekabet Kurulu'nun tüketicilerden gelen şikayetleri dikkate alarak başlattığı soruşturma 4 farklı tarihte markaların ortak hareket ettiği yönünde gelen bilgilere odaklanıyor. Kurul, 2006 ve 2008 yılında Euro kurundaki değişimlerin otomobil fiyatlarına nasıl yansıtılacağı konusunda bazı markaların görüş alışverişinde bulunduğu, 2009'da ise ÖTV indirimi döneminde yine bazı firmaların fiyat artışında ortak hareket ettiğine ilişkin delillere sahip olduklarını açıkladı. Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, 23 şirkete soruşturma açıldığını kaydetti.

Geçen yıl 88 binden fazla araç satışına imza atan Doğuş Otomotiv'in Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, savunmasında şirket olarak rekabete aykırı bir davranış içinde olmadıklarını belirterek, "Üzülerek böyle bir soruşturmaya taraf olmamız dahi bizim için en büyük cezaların başında geliyor" dedi. Soruşturmaya konu olan ÖTV indirimi ile küresel kriz esnasında Türkiye'de stokların eridiğini ve istihdama katkı sağlandığını vurgulayan Acar, 15 markayı bünyesinde bulunduran Doğuş'un birçok bilgiyi kendi içinde bile paylaşmadığını dile getirdi. Anadolu Araçlar ve Çelik Motor adına savunma yapan Çelik Motr Genel Müdürü Bora Koçak, soruşturmaya söz konusu olunan dönemde (2009) şirketin sadece 300 adetlik stoku olduğunu aktardı.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da ÖTV indirimi döneminde belli ürünlerde tükenmeler başladığını, bu ürünlerin yerine yenilerinin konulmasının biraz daha maliyetli olduğunu, bundan dolayı da zam yapmak durumunda kaldıklarını anlattı. Aybar, "Bu soruşturma ortamında, neden burada bulunduğumu anlamakta güçlük çekiyorum." değerlendirmesini yaptı. Daihatsu markasıyla pazarda yer alan ALJ Otomotiv'in Genel Müdürü Burak Beşer ise Japon Yeni sebebiyle ithalat maliyetlerinin yükseldiğini dile getirerek, "ÖTV indirimi sonrası elimizden geldiği kadar fiyatlarımızda artış yapmadık. Fakat TL bazındaki maliyetimiz de yüzde 50 arttı" diye konuştu.

Rekabet Baş Uzmanı ve Soruşturma Heyeti Başkanı Orçun Senyücel, şirketler arasında geleceğe yönelik fiyat stratejisine ilişkin görüşmeler ve stok, hedef, satış stratejisine ilişkin görüşmeler şeklinde iki temel ihlalin varlığının tespit edildiğini ifade etti. Senyücel, hakkında soruşturma açılan otomotiv şirketleri ALJ Otomotiv, Anadolu Araçlar, Baylas Otomotiv, Borusan Otomotiv, Çelik Motor, Doğuş Otomotiv, Ford Otomotiv, GM Motors Türkiye, Honda Türkiye, Hyundai Assan Otomotiv, İsotlar Grup, Karsan Otomotiv, Renault Mais, Mazda Motor Türkiye, Mercedes-Benz Türk, Mermerler Otomotiv, Nissan Otomotiv, Otokar, Peugeot Otomotiv, Şahsuvaroğlu Otomotiv, Temsa Global ve Tofaş arasından sadece GM Türkiye, Honda Türkiye, Karsan ve Otokar'ın kanunu ihlal etmedikleri sonucuna varıldığını bildirdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim