• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Otomotiv yan sanayi ihracat gelirleri parite etkisiyle düştü

Otomotiv yan sanayi ihracat gelirleri parite etkisiyle düştü
Avronun dolar karşısında değer kaybetmesiyle yılın ilk çeyreğinde otomotiv tedarik sanayicilerinin ihracat geliri 360 milyon dolar azaldı.

Avronun dolar karşısında değer kaybetmesi otomotiv yan sanayiyi vurdu. İhracatın yüzde 80'nin Avrupa ülkelerine yapan sektör kur etkisiyle yılın ilk çeyreğinde 360 milyon dolar ihracat kaybına uğradı. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Mehmet Dudaroğlu, 3 aylık veriler dikkate alındığında 2014 yılında bir önceki döneme göre yüzde 11,4'lük artış gösteren tedarik sanayi ihracatının bu yıl yüzde 15,1'lik kayıp yaşadığına değinerek, “Dolar/avro paritesinin olumsuz etkisi, ekim ayından itibaren tüm ihracat alanlarında hissedilmeye başlandı. Eylül 2014'te 781,5 milyon dolar olan tedarik sanayi ihracatı, Ekim 2014'te yüzde 2'lik düşüş ile 766,6 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Kasım 2014 ihracatımız ise yüzde 11,5'lik, Aralık 2014'te yüzde 6,5'lik bir değer kaybı yaşadı. Parite etkisi olmasaydı 2014'ün son çeyreğinde ihracatımız 2.5 milyar dolar düzeyinde olacaktı. Ancak parite nedeniyle 157,8 milyon dolar kayıp yaşadık” dedi. Paritenin otomotiv tedarik sanayinin ihracatına olan negatif etkisinin 2015'in ilk çeyreğinde de devam ettiğini kaydeden Dudaroğlu, “2015 ilk çeyreği, 2014 ilk çeyreği ile kıyaslandığında sektörümüzün ihracatta parite kaynaklı değer kaybının 365 milyon dolar seviyesinde. Geçen yıl 9.5 milyar dolarlık ihracat yapmıştık. Normalde 10.5 milyar dolar ihracat yapardık ama yılın genelinde 1-2 milyar dolar azalma meydana gelebilir” diye konuştu. 

GÖZLER ALMAN EKONOMİSİNDE

Dudaroğlu paritenin olumsuz etkilerini hafifletmek için çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: “Aynı döviz cinsi ile işlem yapması riskleri azaltır. Sanayicilerimiz, dolar ile satış yapabilecekleri Çin, ABD, İran, Afrika ülkeleri gibi yeni pazarlara yönelmelidir. Firmaların, katma değerli ürün üretimine yönelmesi gerekmektedir.” Bunlara rağmen güzel gelişmeler de yaşandığını ifade eden Dudaroğlu, “Almanya rekor dış ticaret fazlası verecek. Almanya'daki hareketlenme bizi de olumlu etkiler. Ayrıca AB ülkelerindeki talepler Çin yerine Türkiye'ye kaymaya başladı” diye konuştu. 

Yatırımlarda alt limit 4 milyon tl'ye düşürülsün 

Geçtiğimiz hafta yayınlanan 11 maddelik “İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi”ndeyer alan yatırım malları ve ara mallarının vadeli ithalatında uygulanan KKDF oranının yüzde 6'dan sıfıra indirilmesinin, maliyetleri azaltacağını ve sektörün küresel pazarlardaki rekabetçiliğine olumlu yansıyacağını kaydeden TAYSAD Başkanı Dudaroğlu, “Tedarik sanayimizin yaptığı yatırımlarda, mevcut durumda, yatırım alt limiti 20 milyon TL'dir. Oysa söz konusu alt limit, otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu parça yatırımları için oldukça yüksek kalıyor. Hükümetimizden tedarik sanayi yatırımlarındaki alt limitin 4 milyon TL'ye düşürülmesini bekliyoruz” diye konuştu.  

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim