• BIST 9079.97
  • Altın 2306.942
  • Dolar 32.3164
  • Euro 35.0238
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Otomotiv yan sanayii şirket avına çıktı

Otomotiv yan sanayii şirket avına çıktı
Türk otomotiv yan sanayi firmaları, yurtdışında şirket ve fabrika avına çıktı. Satın almaların toplam değerinin 500 milyon Euro’yu bulması bekleniyor.

OTO YAN SANAYİİ ŞİRKET AVINDA

Türk otomotiv yan sanayi firmaları, yurtdışında şirket ve fabrika avına çıktı. Satın almaların toplam değerinin 500 milyon Euro’yu bulması bekleniyor.

Küresel kriz sonrası satışlarla birlikte toparlanma yaşayan Türk otomotiv yan sanayi firmaları, rekabet şansını artırabilmek amacıyla yurt dışında satın almalar için harekete geçti. Üç yan sanayi firmasının, bu amaçla yurt dışındaki bazı firma ve fabrikaları almak için pazarlıklar yürüttüğü, bu satın almaların toplam değerinin 500 milyon euro’yu bulacağı belirtiliyor.

Ana sanayideki yeni model yatırımlarıyla birlikte yan sanayide bir hareketlilik yaşanmaya başladığını belirten TAYSAD Başkanı Celal Kaya, bununla birlikte yerlilik oranlarının halen yüzde 30-40 seviyesinde olduğunu hatırlattı. Küresel üreticilerin, kendi yan sanayi firmalarını koruduğunu, bu nedenle Türkiye’de üretimi yapılan büyük projelerde bile yüzde 30-40 dolayındaki yerli parça oranının değişmediğini söyleyen Kaya, bu nedenle Türk yan sanayi firmalarının yurt dışına açılmalarının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

“Tavanı deleceğiz”

Yan sanayi firmalarının dışa açılması amacıyla girişimlerde bulunduklarını hatırlatan Kaya, “Bu amaçla Rusya’da, özellikle de Tataristan’da KAMAZ firmasıyla görüştük. Onlarla iş yapmaya başlayacağız. Rusya ile işler iyileşmeye başladı. İran’da bizim için büyük fırsatlar var. Doğrudan alım için geliyorlar. Brezilya’da görüşmeler yaptık. Sonuçta 287 üyemiz var ve bu firmalar biraraya getirildiğinde, bir otomobilin yüzde 80’ini imal edecek yapıda” diye konuştu.

Almanya’da açtıkları ofisin de üyelerine büyük fırsatlar kazandırdığına dikkat çeken Celal Kaya, “Üyelerimizden biri Almanya’da yan sanayi fabrikası satın almak için harekete geçti. İki firmamız daha şirket ve fabrika satın alınması için görüşmelerini sürdürüyor. Bunlardan biri dünya çapında uluslararası bir şirket. Satın almaların tutarı 500 milyon euro civarında” dedi. “Sonuçta tavanı delip, dışarı çıkmak istiyoruz” ifadesini kullanan Kaya, satın almalar sayesinde Türkiye dışında üretilen farklı modellere de parça verme şansının doğacağını kaydederken, diğer yandan da üyelerinin açtığı ar-ge merkezlerinin sayısının 17’ye ulaştığını, bu sayıyı 30’a çıkartacaklarını da söyledi.

Kur nedeniyle büyük zarar gördüklerini anlatan TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alaca da, “Yurt dışında parite euro’dan yana olduğunda müşterilerimiz Çin’e yöneliyorlar. Dolar değerlenince de dönüyorlar. Ancak yurt içindeki değerli Türk lirası yüzünden de rekabetçiliğimizi kaybediyor ve borçlarımızı çevirmekte zorlanıyoruz” diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim