• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Otomotivde 10,5 milyar dolarlık ihracat

Otomotivde  10,5 milyar dolarlık ihracat
Türkiye'nin ihracatta lokomotif sektörü otomotiv, yılın ilk yarısında 10,5 milyar dolarlık ihracata imza atarak, yıl sonu hedeflenen 20 milyar doların aşılacağı sinyalini verdi.
Türkiye'nin ihracatta lokomotif sektörü otomotiv, yılın ilk yarısında 10,5 milyar dolarlık ihracata imza atarak, yıl sonu hedeflenen 20 milyar doların aşılacağı sinyalini verdi. Binek otomobillerde özellikle Slovenya'ya yüzde 218, Birleşik Krallığa yüzde 156 ve Rusya Federasyonu'na yüzde 80 ihracat artışı yaşanması dikkat çekti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı (OİB) Orhan Sabuncu, son üç ay ard arda ihracatta artış yakaladıklarına dikkat çekerek, "Amacımız bu tempoyu yıl sonuna kadar taşımak" dedi.
 
Otomotiv endüstrisi, ihracat hedefini yılın ilk yarısında aştı. Bu yıl 20 milyar dolar dış satış öngören otomotiv endüstrisi, Ocak- Haziran döneminde gerçekleştirdiği 10,5 milyar dolarlık ihracatla hedefin ilk adımını başarıyla tamamladı. Haziran ayında otomotiv ihracatında tüm ana ürün gruplarında çift haneli büyüme gerçekleşirken, dış satışlar yine Türkiye genel ihracatından hızlı artış göstererek bir milyar 802 milyon dolara ulaştı.
 
Türk otomotiv endüstrisi, en büyük ihraç pazarı AB ülkelerinde yaşanan kriz nedeniyle son yıllarda bu bölgeye dış satışlarda kayıp yaşarken, 2013'ün ilk yarısında burada geriye gidişe 'dur' denildi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) hazırladığı haziran ayı ihracat raporuna göre son üç aydır ciddi anlamda artış gösteren otomotiv endüstrisi ihracatı, geçtiğimiz iki ayda ard arda çift haneli büyüme rakamları yakaladı. Yaşanan artışta en önemli faktörün AB ülkelerine yönelik ihracat artışı olduğu dikkati çekti.
 
Tüm ana ürün gruplarında çift haneli büyüme
 
OİB Başkanı Orhan Sabuncu, Türkiye'nin haziran ayı genel ihracatının yüzde bir artarak 11,833 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, otomotiv endüstrisinin aynı dönemde yüzde 12 seviyesinde artış göstermesinin dış pazarlarda doğru adımlar atmalarının sonucu olduğunu aktardı. Sürekli yurt dışı temaslarla alternatif pazar arayışında bulunduklarının altını çizen Sabuncu, bunun meyvelerini de koydukları hedefi aşarak alacaklarını söyledi. Sabuncu şöyle konuştu: 
 
"Yılın ilk yarısında otomotiv endüstrimiz ihracatta yüzde 5 büyüme ile 10,5 milyar dolarlık dış satışı yakaladı. Bu başarının arkasında alternatif pazarlardan Afrika'ya yönelik artışlar devam ederken, eski Doğu Bloğu Ülkeleri'ne yönelik ise Haziran ayında yılın en yüksek oranlı büyümesini yakaladık. Bunların yanı sıra ihracat payı yüzde 70'ler seviyesindeki AB ülkelerine satışlarımız da son aylarda yine artış göstermeye başladı. Tüm bu bileşenler bizim dış satışlarımızda yılın ilk yarısında hedefimizin üzerine çıkmamızı sağladı. Amacımız bu tempoyu yıl sonuna kadar taşımak."
 
Binek otoda Slovenya'ya %218 artış
 
İhracatta ürün grupları incelendiğinde yan sanayi Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artışla 764 milyon dolar, binek otomobiller ise yüzde 10 yükselişle 598 milyon dolar ihracata ulaştı. Binek otomobillerde özellikle Slovenya'ya yüzde 218, Birleşik Krallığa yüzde 156 ve Rusya Federasyonu'na yüzde 80 ihracat artışı yaşanması dikkat çekti. Ürün gruplarında ayrıca eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 13 büyüyerek 322 milyon dolar, otobüs- minibüs - midibüs ürün grubu ihracatı da yüzde 31 artarak 98 milyon dolara ulaştı.
 
Haziranda liderliği Fransa kaptı
 
Ülke bazlı ihracat rakamları incelendiğinde ise Haziran ayında uzun zamandır ilk sırada yer alan Almanya, birinciliği Fransa'ya kaptırdı. Fransa'ya yüzde 22 artışla 274 milyon, Almanya'ya yüzde 4 yükselişle 245 milyon, Birleşik Krallığa da yüzde 51 büyümeyle 154 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti. Yılın ilk 6 aylık döneminde ise Almanya'ya yüzde 3 gerilemeyle bir milyar 482 milyon, Fransa'ya yüzde 7 yükselişle bir milyar 244 milyon, Birleşik Krallık'a ise yüzde 37 artışla 930 milyon dolarlık dış satış yapıldı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim