• BIST 9135.11
  • Altın 2324.136
  • Dolar 32.3652
  • Euro 34.9554
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Otopark Mevzuatı Çalıştayı Başladı

Otopark Mevzuatı Çalıştayı Başladı
Otopark İşletmecileri Derneği Başkanı Çevik: "Türkiye'de 50 milyar dolarlık yatırımla yaklaşık 1 milyon araç kapasiteli otopark yatırımına öncülük etmeyi hedefliyoruz"

Otopark İşletmecileri Derneği Başkanı Mehmet Çevik, otopark yatırımlarını hızlandırmak için karar alıcıları teşvik etmeye çalıştıklarını belirterek, "Türkiye'de 50 milyar dolarlık yatırımla yaklaşık 1 milyon araç kapasiteli otopark yatırımına öncülük etmeyi hedefliyoruz" dedi.

Türkiye Belediyeler Birliği ve ile Otopark İşletmecileri Derneği'nce organize edilen Türkiye Otopark Mevzuatı Çalıştayı, Kayseri'de başladı.

Otopark İşletmecileri Derneği Başkanı Çevik, Kayseri Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde bir otelde gerçekleştirilen Çalıştayın açılışında, Türkiye'de hızla gelişen kentleşme hareketlerinin ve buna bağlı olarak araç sayısının artmasının özellikle büyük kentlerde ulaşım sorununa yol açtığını, bunun otopark problemini beraberinde getirdiğini söyledi.

Çalıştay'da ulaşımın en büyük problemlerinden olan araç park etme sorununu çözmeye yönelik strateji ve proje geliştirmeyi, otopark sistemleri konusunda bilgi ve tecrübeleri paylaşmayı, bu konuda somut adımlar atmayı amaçladıklarını anlatan Çevik, şöyle devam etti:

"Ülke genelinde otopark yatırımlarını hızlandırmak için karar alıcıları teşvik etmeyi planlıyoruz. Türkiye'de 50 milyar dolarlık yatırımla yaklaşık 1 milyon araç kapasiteli otopark yatırımına öncülük etmeyi hedefliyoruz. İl ve ilçelerde modern, katlı otoparklar yapılmasına öncülük edeceğiz. Tabii ki yapılması planlanan özellikle zemin altı otoparkların üzerine kamuya hizmet sağlamak amacıyla yeşil alan, spor alanı, gençlik ve çocuk oyun parkları gibi değerli alanların kazandırılması en büyük hedefimiz. Şehirlerdeki trafik sorununa çözüm bulmak amacıyla "park et, devam et" sistemine önem veriyoruz. Bu toplu taşıma istasyonlarıyla entegre biçimde hizmet vermektedir. Şehir merkezinde yaşanan tıkanıklığı azaltmak amacıyla Londra, Amsterdam, Roma gibi büyük metropollerde uygulanan tesisler, İstanbul başta olmak üzere tüm gelişmiş vilayetlerde hayata geçirilmeye devam ediliyor."

Otoparkçılığın okulu açılacak

Çevik, ülke genelinde yapılacak yatırımlarla otopark sektöründe çalışmak üzere yaklaşık 100 bin kişinin istihdam edilmesine katkı sağlayacaklarını belirtti.Otoparkçılığın daha kaliteli ve uzmanlık isteyen bir iş kolu haline getirilmesi gerektiğini ifade eden Çevik, "Otopark uygulamaları ve işletmeciliği bölümünün oluşturulması ve önlisans faaliyetlerine başlaması için üniversitelerle görüşüyoruz" dedi.

"Mevcut mevzuat gözden geçirilmeli"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Murat Oral ise otopark sorununun altında, plansız şehirleşme, ulaşım sorununun henüz çözülememiş olması ve güncel otopark çözümlerinin yetersizliği gibi nedenlerin yattığını söyledi.

Plansız şehirleşme konusunda yapılacakların sınırlı olduğuna dikkati çeken Oral, diğer unsurlara eğilmek gerektiğini, ulaşım sorunu çözülmeden otopark meselesinin çözüme kavuşturulamayacağını vurguladı.

Oral, dünyanın önemli kentlerinin otopark sorununu etkin ve entegre ulaşım sistemiyle azalttığını belirterek, şöyle konuştu:

"Örneğin Londra'da 10 milyona yaklaşan nüfusa rağmen kentin en dış bölgesinden merkezine, iş çıkış saatleri dahil yarım saat içinde ulaşmak mümkün. Bu konforu 1863 yılında yapılan 400 kilometre uzunluğundaki metro ağıyla sağlıyor. Berlin ise 1902 yılında yapılan 150 kilometre metro ve 350 kilometre banliyö hattıyla bunu çözmüş. Bize düşen etkin ve işleyen bir otopark mevzuatının hazırlanmasının yanında yenilikçi çözümlerin sunulmasıdır."

Hali hazırda bir otopark yönetmeliği olmasına rağmen otopark probleminin artarak devam ettiğinin altını çizen Oral, bu durumun mevcut mevzuatın yeniden gözden geçirilmesini gerektirdiğini dile getirdi.

Mevzuatın günün koşullarına göre revize edilmesi için Bakanlığın bir çalışma yürüttüğünü bildiren Oral, şunları kaydetti:

"Bu çalışmada tüm taraflarla çalıştaylar, toplantılar düzenleniyor, üniversitelerle protokoller imzalanıyor. Böylece akademik kadrolar da çalışmalara dahil ediliyor. Yapılan çalıştaylarda öne çıkan ana başlıklar var. Örneğin, otopark ihtiyacının binanın kendi parselinde karşılanmasının açıklığa kavuşturulması, bu mümkün değilse bölge otoparkı uygulamalarının araştırılması. Daire başına ayrılması gereken otopark sayısının günün şartlarına göre yeniden düzenlenmesi, mekanik park sistemlerinin değerlendirilmesi, toplu taşıma istasyonları civarında toplu otoparkların yaygınlaştırılması, 'park et devam et' gibi sistemlerin irdelenmesi. Bunlar değerlendirilecek ve hazırlanacak mevzuata yansıtılacak."

Yarın sona erecek Çalıştay'da çeşitli üniversitelerden akademisyenler düzenlenecek oturumlarla otopark sorununu ele alacak.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim