• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Otoyol ve köprülerde halka arz modeli

Otoyol ve köprülerde  halka arz modeli
Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından iptal edilen 5,7 milyar dolarlık otoyol ve köprü ihalesinde yeni yol haritası netleşti.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda bulunan otoyollar ile bunların üzerindeki bulunan varlıklar için halka arz modeli uygulanabilecek. Meclis’e gelen torba kanun tasarısında köprü ifadesi yer almasa da otoyollar ile paket olarak değerlendirileceği belirtiliyor. Yeni yönteme göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından bir anonim şirket kurulacak. Şirketle ilgili işlemler İdare tarafından yürütülürken halka arz süreci işletilebilecek. Hükümet ekonominin yumuşak karnı olarak gösterilen cari açığı önlemek için radikal bir adım attı. Yerli malının yüzde 15 oranındaki pahalığa kadar desteklenmesi kanun tasarısının içerisine girmiş oldu. Buna göre Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve ileri teknoloji sanayi ürünleri arasında belirlenen ve her yıl Ocak ayında Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanması konusunda ihale dokümanına hüküm konulması zorunlu hale getiriliyor. Yine yapılacak bir düzenleme ile Kamu İhale Kanunu’nda KİT’lerin Hazine garantili ve bütçeden doğrudan aktarımla yapacakları ihaleler dışında kalan tüm ihaleler istisna kapsamına dahil ediliyor.  Buna göre mevcut uygulamadaki 2 milyon 300 bin liralık sınır kaldırılıyor.
 
Meclis Başkanlığı’na sunulan tasarı ile otoyol ve üzerinde bulunan tesisler için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından işlem yapılacak. 4046 sayılı Kanun çerçevesinde hisselerin satışına karar verilmesi durumunda özelleştirme programındaki otoyolların işletme hakkı imzalanacak sözleşme ile hiçbir bedel alınmaksızın otuz yıl süre ile ÖİB’nin yüzde 100 hisselerine sahip olduğu anonim şirkete verilecek. Bu şirketteki kamuya ait hisseler ile oluşturulması halinde imtiyazlı hisseler kamu paylarının satışı tamamlanıncaya kadar Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca Bakan tarafından idare ve temsil edilecek. İşletme hakkının verilmesine ilişkin haklar ve yükümlülükler, ücretsiz geçiş yapacak araçlar, geçiş ücret tarifeleri, artış oranları ve gerekli diğer hususlar işletme hakkının verilmesini ilişkin sözleşmelerde düzenlenecek.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim