• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Ovit dağından dünyaya ihracat yapılacak

Ovit dağından dünyaya ihracat yapılacak
İnşaatı devam eden 600 milyon dolarlık Ovit Dağı Tüneli ile Doğu ve Güneydoğu’da üretilen mallar Karadeniz’den dünyaya ihraç edilecek.

 

KALKINMA Bakanı Cevdet Yılmaz, inşaatı devam eden 600 milyon dolarlık Ovit Dağı Tüneli’nin bölgeler arasında önemli bir alan açacağını belirterek, “Çözüm süreciyle üretim patlaması yaşayacak olan Doğu ve Güneydoğu’daki mallar tünel sayesinde Karadeniz’den dünyaya ihraç edilecek” dedi. DOKAP Bölge Kalkınma Toplantısına katılan Yılmaz, “Bölgesel kalkınma, ticaretsiz gerçekleşmez” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
 
ÖNEMLİ ALAN AÇACAK
 
“İran’la, Karadeniz ülkeleriyle ticaret olmadan olmaz. Komşu ülkelerle ticareti arttırmalıyız. Bürokratik formaliteleri, ulaşımı ele alarak ticareti nasıl artırırız diye düşünmeliyiz. GAP’la Karadeniz’in bağlantısı önem taşıyor. Ovit Dağı Tüneline iki ilçe arasındaki proje olarak bakmadık. Karadeniz’le GAP’ı bağlıyoruz. Doğu ve Güneydoğu’da süreçle birlikte üretim patlaması olacak. 600 milyon dolarlık bir projeden bahsediyoruz. Ovit, Doğu’da üretileni Karadeniz’e getirip diğer ülkelere ihraç etme projesidir. Karadeniz’i GAP, DAP ve Akdeniz’e bağlama projesidir. Bu anlamda Ovit Tüneli, bölgelerimize önemli bir alan açmış olacak.”
 
cevdet.jpg
 
GERİ KALMIŞLIK DEĞİL
 
Tarımın stratejik bir sektör olduğunu da belirten Yılmaz, geçmişte tarıma ‘geri kalmışlığın alameti’ olarak bakıldığını, ‘geri kalmış ülkelerde tarım yapılır’ anlayışının olduğunu söyledi. Yılmaz, “Gıda güvenliği, gıda sanayi ve sağlık açısından tarım önemlidir. Küresel ısınmayla ve nüfus artışıyla tarım daha kritik hale geldi. Üniversiteler kusura bakmasınlar. ‘Sadece eğitim ve araştırma yaparım’ demesinler. Biz artık üniversiteleri kalkınma kurumları olarak görüyoruz. İş dünyasıyla, toplumla yoğun bağlantısı olan, sorunları analiz eden, kendisini bölgeye göre geliştiren girişimci üniversiteler bekliyoruz.”
 
Karadeniz’de turist daha fazla harcıyor
 
BİR yerde turizm varsa üniversitelerin turizme odaklanacağını ve sosyal meselelere bakacağını belirten Cevdet Yılmaz, “Bir ülkenin kalkınmasında nitelikli insan ve nitelikli sermaye büyük önem taşıyor. Nitelikli insanı koruyan ve cezbeden ülkeler kalkınıyor. Bunu yapamayan ülkeler geride kalıyor. Donanımlı bir insan ‘ben gidip Ardahan’da yaşarım’ diyorsa o şehri kalkındırmak kolay olur” yorumunu yaptı. Karadeniz’e gelen turistin diğer bölgelere gelen yabancıdan dört kat fazla para harcadığına dikkat çeken Yılmaz, “Burayı ziyaret eden bir turist Akdeniz’e giden dört turiste bedel” olduğunu söyledi.
 
www.UlasımOnline.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim