• BIST 9463.73
  • Altın 2499.059
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8021
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

ÖYK'den Derince Limanı'nın devrine onay

ÖYK'den Derince Limanı'nın devrine onay
ÖYK, 5 Haziran 2014 tarihinde Derince Limanı'nın 39 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemi ile özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi, 543 milyon dolarla Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ'ye devredilmesini onayladı.

Özelleştirme Yüksek Kurulu(ÖYK), TCDD'ye ait Derince Limanının en yüksek teklifi veren Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye işletme hakkının devredilmesine onay verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB), ÖYK Kararları'yla ilgili tebliğleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD)'ne ait Derince Limanının, bahse konu kararlar çerçevesinde "İşletme Hakkının Verilmesi" yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla 543 milyon dolar bedelle en yüksek teklifi veren Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ne İhale Şartnamesi çerçevesinde işletme hakkının devredilmesine onay verildi.

Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin sözleşmeyi imzalamaktan imtina etmesi veya diğer yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde geçici teminatının İdare lehine irat kaydedilmesine ve ikinci teklifi veren Kumport Liman Hizmetleri ve Lojistik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ne çağrıda bulunulmasına, 542 milyon dolar bedelle ikinci teklifi veren Kumport Liman Hizmetleri ve Lojistik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ne İhale Şartnamesi çerçevesinde işletme hakkının devredilmesine karar verildi.

İhale haziran ayında yapıldı

5 Haziran 2014 tarihinde Derince Limanı'nın 39 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemi ile özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi, 543 milyon dolarla Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarına (TCDD) ait Derince Limanı’nın 39 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemi ile özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi, Yılport Holding AŞ, Kumport Liman Hizmetleri ve Lojistik Sanayi ve Ticaret AŞ ile Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ yetkililerinin katılımıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığında gerçekleştirildi.

İhalede, elemesiz turların ardından geçilen açık artırmada ilk olarak Yılport Holding AŞ elendi. Açık artırma  daha sonra Kumport Liman Hizmetleri ve Lojistik Sanayi ve Ticaret AŞ ile Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ arasında devam etti.

İhale, Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ'nin en yüksek teklifi 543 milyon dolar olarak vermesiyle sona erdi.

Derince Limanı

TCDD'ye ait liman, Türkiye'nin limancılık faaliyetlerinin en yoğun olarak gerçekleştiği Kocaeli'de yer alıyor. Mevcut durumda özellikle kuru yük ve otomotiv elleçmesiyle ön plana çıkan liman, 2013'de yüzde 20'lik bir yük büyümesi gerçekleştirdi ve 2 milyon 389 bin 987 tonluk elleçme hacmine ulaştı. Özelleştirme sürecinin tamamlanmasının ardından limanın yeni işletmecisiyle beraber konteyner alanında Türkiye'de söz sahibi bir liman haline gelmesi bekleniyor.

http://www.ulastirma.com.tr/

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim