• BIST 9693.46
  • Altın 2509.823
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7692
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Özdere'de deniz kililiğine bayraklı önlem

Özdere'de deniz kililiğine bayraklı önlem
Portekiz sahillerindeki temizlik modelini uygulamaya başlayan Özdereliler, bayraklarla vatandaşları uyarıyor.

Portekiz sahillerindeki temizlik modelini uygulamaya başlayan Özdereliler, bayraklarla vatandaşları uyarıyor Deniz kirliliğiyle mücadele etmeye çalışan Özdereliler, bir araya geldi ve Portekiz'deki sahil temizlik modelini kendi sahillerinde uygulamaya başladı. Yeşil ve kırmızı bayraklarla gün boyu sahilde bulunan bir gönüllü, kirliliği fark ettiğinde kırmızı bayrakla halkı uyarıyor.

Deniz temizken yeşil bayrak sallayarak izin veriyor. Menderes ilçesine bağlı Özdere beldesinde yaklaşık iki yıldır denizde yaşanan kirlilik halkı isyan ettirdi. Çalmadık kapı bırakmadıklarını ifade eden bir grup Özderede sakini, buldukları bir yöntemle denizdeki kirlilikten korunma yolunu seçti. Portekiz sahillerinde uygulanan uyarı sistemini örnek alan vatandaşlar, "Kırmızı ve yeşil bayrakla sağlığımızı korumaya çalışıyoruz" dedi.

'HASTA OLDUK'

Kirliliğin yaşandığı bölgedeki iki sitede birçok vatandaşın hastalandığını dile getiren Özdere Ortamahalle Atıf Bey Sitesi Başkanı Himmet Çoban, "İzmir'in en güzel sahillerinden biri olan Özdere'de yaşanan deniz kirliliği nedeniyle halk isyan etmeye başladı. Her sabah kıyılarımızda sarı bir katman oluşuyor, köpüklenme meydana geliyor. Bu kirlilik bazen gün boyu gitmiyor. Çoğu zaman denize giremiyoruz. Birçok site sakini evlerini satarak başka yerlere taşındı. Denize giren kişilerden bazıları mide bulantısı, yüksek ateş, göz rahatsızlıkları ve ishal şikayetleriyle hastaneye kaldırıldı. Doktorlar enfeksiyonun denizden kaynaklanabileceğini söylüyorlar. Korktuğumuz için çocuklarımızın denize girmesine izin vermiyoruz" dedi.

'ÇÖZÜMÜ BULDUK'

Denizdeki kirliliğin önlenmesi için çalmadık kapı bırakmadıklarını ifade eden Çoban, "Kirliliğin nedenlerinin araştırılmasını ve sorunun çözülmesini istedik. Ancak bir yanıt alamadık. Tatilini Portekiz'de geçiren bir komşumuz bu konuyu anlattı. Biz de Portekiz'de uygulanan uyarı sistemini sahilimize uyarladık. İki sitenin güvenliğinden sorumlu Yıldırım Zangal isimli arkadaşımız sabah saatlerinde sahile gelerek denizi gözetliyor. Kirlilik gördüğü anda sahildeki insanları kırmızı veya yeşil bayrakla uyarıyor. Böylece kendi çabamızla önlem alıyoruz. Halkımız bu durumu ilk başlarda garip karşıladı. Ancak sağlığımız her şeyden önemli. Kirliliğin önlenememesi halinde mahallelere hoparlör sistemi kurarak 'denize girmeyin' anonsu yapacağız" diye konuştu.

'YARDIM BEKLİYORUZ'

Site sakinleri olarak imza topladıklarını belirten Çoban sözlerine şöyle devam etti: "Sahil Güvenlik, Menderes Belediyesi ve İzmir Valiliği'ne yazı gönderdik. Site sakinleri olarak imza topladık. Ancak sorun çözülmedi. Salih Güvenlik yetkilileri kirliliğin bölgedeki otellerden veya yerleşim alanlarından kaynaklandığını, belediye ise Yunan gemilerinin atıklarının kirliliğe neden olduğunu söylüyor. Nedenini çözemedik ancak bu kirlilik sürekli yaşanıyor. Sabah saatlerinde denizin üzerinde köpüklü ve sarı bir katman oluşuyor. Bazen çuval, plastik kaplar ve birtakım atıklar topluyoruz. Ne olduklarını bilmiyoruz. Sahillerimize yetkililer yok olmadan sahip çıkmalıdır."
GERTUR Sitesi Başkanı Şekür Alayunt ise, "Sahilimizde yıllardır mavi bayrak vardı. Deniz suyu tertemizdi. Ancak yaşanan bu olaylar sonucunda Mavi Bayrak geri alındı. Sahilimiz kaderine terk edildi. Yaşanan kirliliğin sorumlusu bizler değiliz. Ancak bu sıkıntıyı yaşamaya mecbur bırakılıyoruz" dedi.

"Büyük gemiler izlenmeli"

Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, Özdere sahilindeki kirliliğin yıllardır sürdüğünü belirterek, büyük gemilerin izlenmesi gerektiğini söyledi. Başkan Ergun Özgün, "Denizdeki kirlilik Lodos estiği zaman meydana geliyor. Tüm çevredeki kirlilik bu nedenle sahilde birikiyor. Sorunun asıl muhatapları Sahil Güvenlik ve Turizm İl Müdürlüğü'dür. Biz karadan denize gitmesi muhtemel kirliliğin önüne geçmeye çalışıyoruz. Gümüldür'deki arıtma tesisleri yetersiz olduğu için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından daha büyük bir tesis yapılıyor. Sorunun çözümü için asıl muhataplara gitmek, süreci hızlandırır" dedi.

Başkan Ergun Özgün sözlerini şöyle sürdürdü: "Oteller bir tane daha fazla turist getirebilmek için büyük çaba harcıyor. Bu tanıtımlarda sahilleri kullanıyorlar. Sahili kirlettiklerini düşünmüyorum. Bilindiği gibi gemiler sintinelerini denize bırakabiliyor. Büyük yolcu gemileri takibe alınmalı ve gerekirse helikopterle bölge araştırılmalı ve kirliliğin nedenleri ortaya çıkarılmalıdır."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim