• BIST 9099.05
  • Altın 2324.746
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9694
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Özel akülü 'sessiz tekneler'i suya indirdi

Özel akülü 'sessiz tekneler'i suya indirdi
İnci Akü, gezi teknelerinin motor sesi Caretta Caretta'ları rahatsız etmesin diye özel ürün geliştirdi.

İnci Akü, gezi teknelerinin motor sesi Caretta Caretta'ları rahatsız etmesin diye özel ürün geliştirdi. Mavi Deniz Özgür Caretta projesi kapsamında bölgedeki gezi teknelerinin akü ve motorları ücretsiz dönüştürülüyor. Sadece bu özel 'sessiz' motorların Ar-Ge'si için 500 bin TL harcandı...
Dalyan Kanalı'nın temiz kalmasını sağlamak ve Caretta Caretta'ların yaşam alanını korumak için tüm teknelerin çevre dostu elektrikli motorlu teknelere dönüştürülmesini hedefleyen İnci Akü, benzerine arz rastlanır bir projeye imza atıyor. Ar-Ge'sini kendi yaptığı özel akü ve motorlarla dönüştürdüğü bugüne kadar 2 tekneyi denize indiren İnci Akü, bu yıl 4 tekneyi dönüştürüp suya indirecek. İnci Akü CEO'su Göksel
Paker, 'Mavi Deniz Özgür Caretta Projesi'ni anlattı...

Mavi Deniz Özgür Caretta Projesi nasıl doğdu?

Muğla-Dalyan, Türkiye'nin 15 Özel Çevre Koruma Bölgesi'nden biri. Dalyan, dünyada doğal olarak denizle buluşan 7 gölden biri olması, eşsiz İztuzu Kumsalı, Caretta Carettaları, Nil Kaplumbağaları, Mavi Yengeçleriyle bir doğa harikası ve her yıl daha fazla turistin ilgisini çekiyor. 2011 yılında bölgeyi yüzde 75'i yabancı olmak üzere 1 milyona yakın turistin ziyaret ettiği tahmin ediliyor. Bu eşsiz güzellikleri görmek isteyen bölge ziyaretçilerinin çoğunluğu kanallarda seyreden gezi teknelerini kullanıyor. Kanalda, dizel motorlu birçok gezi teknesi var ve yaz aylarında bu rakam artıyor. Yöre halkının aynı zamanda geçim kaynağına dönüşen bu tekne gezilerini, bölgenin hassas ekolojik dengesine ve doğal güzelliğine zarar vermeden yürütmek, bölgedeki sürdürülebilir turizmin olmazsa olmazıdır. İnci Akü olarak Dalyan sularının tamamen temiz kalması ve motor gürültüsünden arındırılması için kökten çözüm olacağını düşündüğümüz Mavi Deniz Özgür Caretta Projesi'ni geliştirdik. 4 yıl süren AR-GE çalışmalarının ardından projemizi bu noktaya taşıdık. Projemiz bölge turizminin geleceği için önem taşıyor. Dalyan Kanalı' nın temiz kalmasını sağlamak ve Caretta Caretta' ların yaşam alanını korumak için tüm teknelerin çevre dostu elektrikli motorlu teknelere dönüştürülmesini hedefliyoruz.

ENERJİYİ AKÜDEN ALIYOR

Nasıl yol aldınız peki?

Dalyan sularının tamamen temiz kalması ve daha sessiz bir ortama kavuşması caretta carettalar için ayrı bir önem taşıyor. 4 yıl süren AR-GE çalışmalarımızın ardından projenin Teknoloji Sponsoru olarak ürettiğimiz özel aküler ve motorları geliştirilen çevre dostu teknelerle sürdürülebilir turizmin gerçekleştirilebileceğini gördük. Teknelerin 2 prototopi şu anda Dalyan Kanalı'nda kullanılıyor. Tekneler, çevreyi korurken son derece sessizce seyirlerini gerçekleştiriyor. Dönüştürülen 2 tekneye ek olarak bu yıl 4 teknenin daha enerjisini aküden alan elektrikli motorlu tekneye dönüştürme çalışmalarımız devam ediyor.

700 BİN LİRA HARCADIK

Ulaşmayı hedeflediğiniz nokta ne?

2013 yılı sezonuna kadar minimum 10 tekneyi dönüştürmüş olmayı hedefliyoruz.

Son olarak ayırdığınız bütçe...

Mavi Deniz Özgür Caretta Projesi için bugüne kadar AR-GE çalışmalarında yaklaşık 500 bin, projenin tanıtım ve tutundurma faaliyetleri içinse yaklaşık 200 bin lira harcadık.

Atıkların etkin geri kazanımını önemsiyoruz, 63 bin ağaç diktik
SÜRDÜRÜLEBİLİR gelecek için iş süreçlerimizde çevre konusunda hassas davranıyoruz. İnci Akü olarak tüm çalışanlarımızı ve tedarikçilerimizi doğal kaynakları tasarruflu kullanmaya teşvik ediyoruz. Ayrıca atıkların daha etkin geri kazanılması ve çevre risklerini belirleyerek olası kazalara karşı önlem alınması hususunda uyarıyoruz. İnci Akü Ormanlarında doğaya verilen değerin göstergesi olarak 63 bin adet ağaç diktik.

Kendi teknemizi bağışladık tur geliri fona aktarılacak

Önümüzdeki günlerde İnci Akü olarak özel bir turizm şirketi adına dönüşümünü gerçekleştirdiğimiz 4 yeni tekneyi de suya indirmeyi planlıyoruz. Ayrıca geçtiğimiz yıl dönüştürdüğümüz kendi teknemizi Dalyan Tekne Kooperatifine devredeceğiz. Kooperatife devredilen teknenin sezon boyunca yapacağı turlardan sağlanacak kazanç, yeni teknelerin çevre dostu teknelere dönüştürülebilmesi için oluşturulacak fona aktarılacak.

Kaynak: Akşam

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim