• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Özel'den denizcilere: Pruvanız neta, ufkunuz ve bahtınız açık olsun"

Özel'den denizcilere: Pruvanız neta, ufkunuz ve bahtınız açık olsun"
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Preveze Deniz Zaferi'nin yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü nedeniyle yayınladığı mesajda denizcilere “Pruvanız neta, ufkunuz ve bahtınız açık olsun." temennisini iletti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına hitaben Preveze Deniz Zaferi'nin yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Necdet Özel, başta Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu olmak üzere, Deniz Kuvvetleri'nin bugünkü seviyesine ulaşmasında emeği geçen fedakâr mensuplarını ve onlara destek veren aile fertlerini en içten duygularla kutladı, başarı ve esenlikler dileyip, “Pruvanız neta, ufkunuz ve bahtınız açık olsun." temennisini iletti.

Bugünün, büyük Türk Amirali Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki şanlı donanmaların kazandığı eşsiz zaferlerden biri olarak Türk ve dünya denizcilik tarihine altın harflerle yazılan Preveze Deniz Zaferi'nin 476. yıl dönümü, aynı zamanda, tarihe adını böylesine parlak zaferlerle yazdırmış olan Deniz Kuvvetleri’nin kuruluş yıl dönümü ve mavi vatanın yiğit muhafızları denizcilerinin 'Deniz Kuvvetleri Günü' olduğunu hatırlatan Necdet Özel, kahraman denizcilerin bu gurur gününü en içten duygularımla kutladı.

Genelkurmay Başkanı Özel, Türk devletlerinin Orta Asya'dan başlayan serüvenleri içerisinde Anadolu'nun fethi ve denizlerle tanışılmasının bir dönüm noktası teşkil ettiğini belirterek "Bir kara devleti ve medeniyeti olmaktan üç kıtada hâkim bir cihan devleti olmaya giden yolda hiç şüphesiz donanmamızın ve denizcilerimizin elde ettiği başarıların önemli rolü olmuştur. Emir Çaka Bey, Barbaros Hayrettin Paşa, Kılıç Ali Paşa gibi büyük amirallerin deniz harekâtı açısından örnek nitelikteki uygulamaları ve elde ettikleri başarılarının yanı sıra, Piri Reis, Ali Macar Reis gibi deniz bilimcilerinin zamanlarını aşan eserleri de Türk denizciliğinin medeniyetimize ve dünya denizciliğine sunduğu önemli katkıların göstergesi olmuştur. Kahraman denizcilerimiz sınırlı imkânlara rağmen, askerî araç, mühimmat ve lojistik malzemenin taşınmasında gösterdikleri fedakârlıkla, Millî Mücadelenin başarıya ulaşmasında da önemli görevler üstlenmişlerdir.” dedi.

DENİZ UYGARLIĞI İNŞA EDİLMESİNİN GEREKLİLİĞİ 

Özel, denizlerin ve denizciliğin milletlerin geleceğindeki öneminin farkında olan devletin Kurucusu Mustafa Kemal Atatük’ün, "En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile denizci millet yetiştirme kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifade etmeyi bilmeliyiz; denizciliği Türk'ün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız." sözüyle yeniden bir deniz uygarlığı inşa edilmesinin gerekliliğini veciz bir şekilde ifade ettiğini kaydetti.

"DENİZLERE HÂKİM OLAN, DÜNYAYA HÂKİM OLUR"

"Denizlere hâkim olan, dünyaya hâkim olur." şeklinde vurgulanan denizlerin öneminin her geçen gün daha da artmakta olduğunu gördüklerine dikkat çeken Özel, mesajını, şöyle sürdürdü:
“Deniz Kuvvetlerimiz; ülkemizin güvenliği, denizlerdeki hak ve menfaatlerimizin muhafazası konusunda üstüne düşen sorumluluğun bilinciyle daha modern bir kuvvet yapısına ve teknolojik donanıma sahip olmak için büyük bir gayretle çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda yürütülen MİLGEM gibi yerli projelerin ve kuvvet çarpanı olacağına inandığım Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) ve Amfibi Gemi (LST) temini çalışmalarının da Deniz Kuvvetlerimizin etkinliğine önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.”

YAHYA KEMAL BEYATLI'NIN ŞİİRİ

Mesajında ‘mavi vatanımızın kahraman leventleri’ diye seslenen Necdet Özel, şair Yahya Kemal Beyatlı'nın "Deniz ufkundan bu top sesleri nereden geliyor?/ Barbaros, belki donanmayla seferden geliyor!.. / Hür ufuklarda donanmış iki yüz pâre gemi / Yeni doğmuş aya baktıkları yerden geliyor." dizelerine işaret ederek “Preveze Deniz Zaferi gibi pek çok zaferi tarihe altın harflerle yazdıran kahraman komutan ve leventlerin taşıdığı inanç ve ruhla, en modern deniz harp silah ve vasıtalarını öz kaynaklarımızla inşa edip, denizcilikte en üstün eğitim seviyesine ulaşarak sizlere verilen görevleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başarıyla yerine getireceğinize ve denizlerdeki Türk alaka ve menfaatlerini koruyarak atalarınızdan aldığınız şerefli sancağı daha da yükseklere taşıyacağınıza olan inancım tamdır.” diye konuştu.

Özel, bu vesileyle, Preveze Zaferi'nin mimarı Barbaros Hayrettin Paşa ve ebediyete intikal etmiş kahraman denizcilerin, başta Ebedî Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile milletin ve ülkenin bekası uğruna canlarını feda eden şehitleri rahmetle, gazileri minnet ve şükranla andı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim