• BIST 8987.31
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Özelleştirme İdaresi PETKİM hissesini satacak

Özelleştirme İdaresi PETKİM hissesini satacak
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Petkim Petrokimya Holding A.Ş.'de (Petkim) sahip olduğu yüzde 10,32 oranındaki hissesini satacak.

Özelleştirme İdaresi PETKİM hissesini satacak

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Petkim Petrokimya Holding A.Ş.'de (Petkim) sahip olduğu yüzde 10,32 oranındaki hissesini satacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Petkim Petrokimya Holding A.Ş.'de (Petkim) sahip olduğu yüzde 10,32 oranındaki A Grubu hissenin ''blok satış'' yöntemiyle özelleştirilmesi için, 2012'nin ilk çeyreğinde ilana çıkacak.  

ÖİB'nin bugünkü bazı gazetelerde yayımlanan ilanı ile, söz konusu özelleştirme çalışmalasında İdareye yardımcı olmak üzere finansal danışman görevlendirilmesi amacıyla açılacak ihaleye; alıcı veya satıcı tarafta şirket devralma, şirket birleşmesi, blok satış, işletme hakkı devri, özelleştirme uygulamaları vb konularında deneyimli kurumsal finansman şirketleri, yatırım bankaları ile aracı kurumları ön yeterlik başvurusunda bulunmaya davet edildi.

Buna göre, ön yeterlik sonucu görevlendirilecek danışman, tüm özelleştirme sürecine yardımcı olacak. Ön yeterlik için son başvuru tarihi 12 Aralık 2011 Pazartesi günü saat 15.00 olarak belirlenirken, istekliler 250 lira bedelle ön yeterlik şartnamesi alabilecek.

Danışmanlık ihalesinin sonuçlanmasının ve danışman firmanın belirlenmesinin ardından da Petkim'deki yüzde 10,32 oranındaki hissenin özelleştirme çalışmaları başlayacak. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde ilana çıkılmasını öngören ÖİB, özelleştirme işleminin de 12 ay içinde tamamlanmasını öngörüyor.

PETKİM'in özelleştirme süreci

1987 yılında özelleştirme kapsamına alınan Petkim'in, İzmit-Yarımca'da bulunan üretim kompleksi, 2001 yılında 60 milyon dolar bedelle satılmış, kalan kısmının özelleştirme ihale süreci ise 20 Ocak 2003 tarihinde tarihinde başlamıştı. 6 Haziran 2003 tarihinde yapılan ihaleyi ise Standart Kimya Petrol Doğalgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş kazanmıştı.

Ancak, Standard Kimya Petrol Doğalgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin, Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından verilen süre içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucunda, Petkim ihalesi iptal edilerek, Standart Kimya'nın 10 milyon dolar tutarındaki geçici teminat mektubu irat kaydedilmişti.

Petkim'in yüzde 88,86'sına tekabül eden Özelleştirme İdaresi Başkanlığı hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla, 26 Ağustos 2003 tarihinde yeniden ihaleye çıkılmış, ancak, son teklif verme tarihi olan 30 Ocak 2004'te yeterli teklif verilmediği için ihale iptal edilmişti.

Yüzde 34,5'i, 2005'te halka arz edilmişti

Nisan 2005 tarihinde Petkim'in sermayesindeki yüzde 34,5 oranındaki hissesi halka arz edilmişti.

PETKİM'in sermayesindeki, yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yöntemi ile özelleştirilmesine ilişkin ihale sürecinde, 5 Temmuz 2007'de yapılan nihai pazarlık görüşmelerinde, en yüksek teklifi 2 milyar 50 milyon dolarla TransCentralAsia Ortak Girişim Grubu vermişti. Ancak, daha sonra ihalede 2 milyar 40 milyon dolar ile ikinci en yüksek teklif veren Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu ile sözleşme imzalanmıştı.

PETKİM

Yüzde 51 hissesi 2008 yılında Socar&Turcas Petrokimya A.Ş'ye devredilen Petkim, 1965 tarihinde TPAO öncülüğünde kuruldu. Petkim, İzmit-Yarımca Kompleksinde 1970 yılında, önce 5 fabrikayı işletmeye açtı daha sonraları diğer fabrikalar bunu takip etti. Hızla artan talebi karşılamak için Petkim'in ikinci kompleksinin Aliağa'da kurulması kararlaştırıldı.

Aliağa Kompleksi projelendirildiği yıllardaki mevcut en ileri teknolojiler ve optimum kapasitelere sahip olarak kuruldu ve 1985 yılında işletmeye alındı.

Petrokimyasal ara ve nihai ürünler üreten ve satan Petkim'in net satışı 2 milyar 909 milyon lira. 2 bin 631 personele sahip olan Petkim'in pazar payı ise yüzde 26 civarında bulunuyor. 

Bu arada, yüzde 51'i Socar Turcas Petrokimya A.Ş'ye ait olan Petkim'in yüzde 38,68 hissesi İMKB'de işlem görüyor. Petkim'in yüzde 10,32 oranındaki hissesi de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda bulunuyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim