• BIST 9131.16
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Özgür Sert: Antalya Türkiye'nin dünyaya açılış kapısı

Özgür Sert: Antalya Türkiye'nin dünyaya açılış kapısı
Port Akdeniz Antalya Limanı Genel Müdürü Özgür Sert, kruvaziyer gemileriyle Antalya'ya gelen bir turistin diğerlerine oranla daha fazla harcama yaptığını söyledi.

Port Akdeniz Antalya Limanı Genel Müdürü Özgür Sert, kruvaziyer gemileriyle Antalya’ya gelen bir turistin diğerlerine oranla daha fazla harcama yaptığını belirterek, “Normal bir turistin günlük ortalama harcaması 48 dolar, transit bir limanda kruvaziyer turistlerin harcama ortalaması 120 dolardır. Ana limanda ise ortalama harcama 150 dolar, artı tayfa da günlük olarak ortalama 70 dolar harcama yapmaktadır” dedi.

Sert, turizmin ve ekonominin gelişiminin ciddi anlamda bölgedeki aktörlere, komşu ülkelere bağlı olduğunu söyledi. Ülke çevresinde emniyetli limanlar olmayınca kruvaziyer seferlerinin olumsuz etkilendiğini vurgulayan Sert, şöyle konuştu: “Kruvaziyer turizmin gelişmesinde etrafımızdaki ülkelerdeki istikrar çok önemli. Şu anda civarımızdaki ülkelerde problemler var. Bu da deniz turizminde sıkıntı oluşturuyor. Biz bunu bugüne kadar Antalya’da çok ciddi hissetmedik ama eğer ki bu, bu şekilde devam edecek olursa, ülkenin diğer sektörleri etkilendiği için kruvaziyer sektöründe de ülke, Antalya, bölge olarak olumsuz yönde etkileniriz. Ortadoğu’da suların durulması ve dengelerin yeniden kurulması, sektörün gelişmesi için şart.”   

“Kruvaziyer sektörünün ‘A+’ müşterilerini bölgeye çektik”

Sert, turistin kaç gemiyle geldiğinin değil, sayısının önemli olduğunu dile getirerek, gelen konukların kente  ciddi anlamda kazanım getirdiğini ifade etti. Bir kruvaziyer turistin Antalya’ya farklı ulaşım araçlarıyla gelen turistlere göre daha fazla harcama yaptığına dikkati çeken Sert, şunları kaydetti:

“Ayrıca kruvaziyer sektörünün ‘A+’ müşterilerini bölgeye çekmiş bulunmaktayız. Normal bir turistin günlük ortalama harcaması 48 dolar, transit bir limanda kruvaziyer turistlerin harcama ortalaması 120 dolardır. İndi, bindi, ana limanda ise ortalama harcama 150 dolar, artı tayfa da günlük olarak ortalama 70 dolar harcama yapmaktadır. Özet olarak bir kruvaziyer müşterisi 3 kat daha fazla harcama yapmaktadır ve bu yerli esnafın her kesimine ekstra katkı sağlamaktadır.” 

Sert, geçen yıl ülkeye gelen turist sayısının yüzde 30’unu oluşturan 11 milyonunun Antalya’yı ziyaret ettiğini vurgulayarak, 2009 yılında Antalya’ya gelen kruvaziyer turist sayısının toplam turist sayısının yüzde 1’ini bile kapsamadığını söyledi.

Geçen yıl bu oranın Antalya’ya gelen toplam turist sayısının yüzde 1,5’ini oluşturduğunu anlatan Sert, “Hedefimiz, yüzde 5’i yakalamaktır” diye konuştu.

Antalya, dünyaya açılış kapısı

Antalya limanının önemine işaret eden Sert, ülke olarak nadir ürünlerden birisi olan maden ürünlerini Çin’e ihraç ettiklerini söyledi.Sert, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 35’ine tekabül eden mermerin Antalya limanından ihraç edildiğini söyledi.

Bu bölgedeki tüm üretimin çıkış ve varış noktasının Antalya limanı olduğunu vurgulayan Sert, “Bu yüzden Antalya, bölgede, Doğu Akdeniz’de, ülkemizin de güneyinde ciddi anlamda bir varış noktası. Ülkenin, bölgenin ve şehrin, dünyaya açılış kapısı” ifadesini kullandı. 

Sert, 167 bin metrekare alan üzerine kurulu, kruvaziyer, konteyner, dökme yük, genel kargo, proje kargo ve marina içeren, çok amaçlı bir liman olan Port Akdeniz Antalya Limanı’na, bu yıl içinde 70 sefer ve 175 bin yolcu hedeflerinin olduğunu sözlerine ekledi. 

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim