• BIST 9079.97
  • Altın 2324.125
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9426
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 12 °C

Palandöken: Akaryakıtta vergi düşürülsün

Palandöken: Akaryakıtta vergi düşürülsün
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, akaryakıta zam yapılması yerine vergilerin düşürülmesini istedi.
Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, akaryakıta yapılan zamların fiyatlara zam yapmak isteyenlere fırsat yarattığını belirtti. Petrol fiyatlarının uluslararası piyasada yükselmesiyle benzine 11, motorine de 7 kuruş zam yapıldığını anımsatan Palandöken, "Ramazanın başında benzine-mazota zam yapılması şart mıydı? Her şeyin fiyatına artış baskısı yaratır. Fiyatlara zam yapmak isteyenlere fırsat doğdu" ifadelerini kullandı. 
 
Yapılan son zamla birlikte İstanbul ve Ankara'da 95 oktan kurşunsuz benzinin litresinin 4,83 lira seviyesine çıktığını belirten Palandöken, şunları kaydetti: 
 
"Uluslararası petrol fiyatları konjonktüre göre yükseliyor da, düşüyor da. İhraç ettiğimiz benzini 1,5 liraya verirken, içerideki yüksek fiyatıyla Norveç'i de geçerek dünya birincisi olduk. Bir litre benzin üzerinde yüzde 71,96 vergi var. Akaryakıt sektöründen sağlanan dolaylı vergiler 2012 yılında, 2011 yılına göre yüzde 11,5 oranında artışla 50,5 milyar liraya ulaştı. Bazen genel dengelere bakmak gerekli. Enflasyonist baskının da olmaması için fiyat artışı yerine üzerindeki yüksek vergiden düşülerek fiyat aynı tutulabilirdi." 
 
Taşımacı esnafının en büyük maliyetinin motorin olduğununun altını çizen Palandöken, "Taşımacılık faaliyeti ile uğraşan bir esnafın bu fiyatlarla para kazanması çok zor. Kazancımızı yakıt ve yedek parçaya veriyoruz. Motorinin litre fiyatı bugün 4,31 liraya çıktı. 2012 yılı toplam motorin türleri tüketimi, 2011 yılına göre yüzde 6,1 artarak yaklaşık 18,5 milyon metreküp oldu. Durmadan artan akaryakıt fiyatları, esnafımızın ödemek zorunda olduğu Gelir Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi ve zorunlu sigorta primleri düşünüldüğünde sınırlı sermayesine emeğini de katarak çalışan nakliyeci esnafının mesleki faaliyetini sürdürmekte ne kadar zorlandığı aşikardır. Başka ülkelerde ticaret amaçlı kullanılan ucuz motorin imkanı bizde de olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim