• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Palandöken: LPG'li araçlar teşvik edilmeli

Palandöken: LPG'li araçlar teşvik edilmeli
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çevre kirletmeyen, temiz havayı bozmayan çevreci LPG kullanımının yaygınlaştığını belirtti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çevre kirletmeyen, temiz havayı bozmayan çevreci LPG kullanımının yaygınlaştığını belirterek, "Diğer yakıtlar gibi yanma sırasında kurum üretmeyen çevreci LPG kullanımı hızla artmaktadır. Otomobillerde yüzde 41.5 oranında LPG kullanılmaktadır. Bu çevreci anlayışın yaygınlaşması için de LPG'ye zam yerine teşvik verilmesi gereklidir" dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin LPG kullanımında ikinci büyük pazar olmasına rağmen LPG tesisatlarının son zamanlarda standartlarının yükseldiğini vurguladı. Türkiye'de 2004 yılında trafiğe kayıtlı otomobillerin 793 bin 81'inde LPG yakıt kullanıldığını belirten Palandöken, 2013 yılı sonunda bu rakamın yaklaşık 5 katına çıkarak 3 milyon 852 bin 828'e ulaştığını ifade etti.

Palandöken, şunları kaydetti: "LPG tüketimi de 2013 yılında 2 milyon 800 bin tonu geçti. LPG'li araçlar hızla yaygınlaşmasına rağmen hala üvey evlat muamelesi yapılmaktadır. Otoparklarda yeterli havalandırma yapılmaması ve önlem alınmaması nedeniyle kapalı otoparklara alınmamaktadırlar. Son üretilen araçlarda fabrika çıkışlı olarak standart güvenilir depo sistemleri kullanılması çevre ve güvenliğimiz için çok olumlu bir faktördür. Aslında sorun otoparkların standardından kaynaklanmaktadır. İlk önce LPG'li araçlar göz önünde bulundurularak kapalı otoparkların alt yapıları, havalandırmalarının geliştirilmesi, yangın söndürme sistemlerinin uygun hale getirilmesi çok önemlidir. Şu an yollarda 3 milyon 852 bin temiz hava ve çevre dostu araç bulunmaktadır. Bu araçları en çok taşımacı esnafımız kullanmaktadır. LPG'li araç kullananlara da düşen görev zamanında kontrollerini yaptırarak, emniyetli olan depoları kullanmalıdırlar."

"ENERJİ TASARRUFUNUN YANINDA TEMİZ HAVA SAĞLANIYOR"

Eski araçların karayollarında yarattığı güvenlik zafiyetinin yanında egzoz gazının da insan sağlığına ve çevreye zarar verdiğini belirten Palandöken araçların egzoz gazlarının havayı zehirlediğini vurguladı. LPG'nin sera gazı etkisinin sıfır olduğunu ifade eden Palandöken, "LPG, dizele oranla 10 defa, benzinden de yüzde 30 daha az katı parçacık salınımına neden olur. Bugün trafikte bulunan 17 milyon 939 bin 447 aracın 4 milyona yakını LPG kullanıyor. Her yılda 300 binden fazla araç ekonomik diye LPG dönüşümü yaptırıyor. LPG'ye zam yapmak yerine teşvik edersek enerji tasarrufu ve çevre kirliliğinin önlenmesine de ciddi katkıda bulunacaktır. Böylece, daha az hava ve gürültü kirliliği yaşanacaktır" dedi.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim