• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Paralı çevreyolu Danıştay'a gidecek

Paralı çevreyolu Danıştay'a gidecek
Çevre ve bağlantı yolları, viyadük ve tünellerden de ücret alınmasını öngören yönetmelik tepki çekti.

Paralı çevreyolu Danıştay'a gidecek

Çevre ve bağlantı yolları, viyadük ve tünellerden de ücret alınmasını öngören yönetmelik tepki çekti.

Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu: Devletin yol yapması asli görevidir. Artık şehir içinde kalan çevreyolları şehir içi trafiğe katkı sağlıyor. Bu yollar bile özellikle sabah ve akşam saatlerinde zaman zaman yetersiz kalmaktadır. Zaman'ın haberine göre bu yolların paralı olması vatandaşa 'başının çaresine bak' anlamına geliyor. Tüketicilerin, şehir içinde kalan İstanbul'daki Çamlıca ve Mahmutbey gişelerinin şehir dışına taşınmasını istediği bir zamanda çıkarılan bu yönetmelik tatsız bir şaka gibi. Vergisi ödenmiş kazanç kutsaldır. "Ödediğiniz vergiler yol, su ve elektrik olarak size geri dönecektir." deniliyor. Fakat yol olarak değil ilave bedel olarak döndüğünü görüyoruz. Tüketiciler Birliği Genel Kurulu olarak yüksek yargı nezdinde dava açmak üzere toplanıyoruz. Yarın, yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'a iptal davası açılması planlanıyor. Anayasamızın sosyal devlet ilkesi, seyahat özgürlüğü ve devletin tüketicileri koruyacağı gibi pek çok maddesini de ihlal eden yönetmeliği Anayasa Mahkemesi'ne kadar götürmeyi düşünüyoruz.

Fahri Trafik Müfettişleri Dernek Başkanı Avukat Sami Güleçyüz: Çevreyolu sadece İstanbul'da değil, diğer illerde de kullanılıyor. Şehir içi trafiğini rahatlatma fonksiyonu var. Kentte alternatif yolların bol olması gerekiyor. Çevreyolları paralı olursa trafiği olumsuz etkiler. Kent içindeki tüneller trafiği rahatlatmak için yapıldı ama paralı olursa yine trafik sıkışıklığı olur. Yeni yönetmeliğin tek olumlu tarafı transit geçişleri rahatlatabilir. Aslında şu anda çevreyolu da şehir içi yol gibi oldu. Ancak bu uygulama ile şehir içi trafiği daha sıkışır.

Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi Başkanı Mustafa Ilıcalı: İstanbul'daki yollarda kapasitenin üzerinde araç fazlalığı var. Vatandaşa toplu ulaşım kullanımını özendirmeli. Raylı sistemlerin yaygınlaştırılması şart. Bu alternatiflerin oluşturulmasının ardından yolların ücretlendirilmesi uygun olur. Yurtdışında gelişmiş ülkelerde özel araç kullanımını azaltmak için bu uygulanıyor. Trafik talebinin yüksek olduğu yerlerde talep olur ama diğer yerlerde kullanım azalır.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur: Eğer yönetmelik trafiği rahatlatmak için çıkarılmışsa trafiğin bu şekilde rahatlayacağını zannetmiyorum. Vatandaşa 'araçlarınızı trafiğe çıkarmayın' demek isteniyor. Devletin, vatandaşın yıllardır kullandığı yolları tekrar tekrar ücretlendirmesi doğru değil. Taksici esnafımız Boğaz Köprüsü geçişlerinde ödenen ücrette bile müşteriyle sorunlar yaşıyor. Konuyla ilgili yeni tartışmalar olacağı kesin.

"OTOYOLLARA ZAM OLARAK ALGILAMAK HOŞ DEĞİL"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, otoyollardaki geçiş ücretleri ile ilgili yönetmeliğin 'otoyollara zam yapılıyor' diye algılanmasının, hoş olmadığını bildirdi. Resmî Gazete'de önceki gün yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle ilgili soruları cevaplayan Yıldırım, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kuruluşuyla ilgili Teşkilat Yasası'nın değiştirildiğini, bu yasaya uygun olarak yönetmeliklerin hazırlanması gerektiğini dile getirdi. Erişime kontrollü yollarda ücretlendirilmesine yönelik yönetmeliğin de bu şekilde hazırlandığını anlatan Yıldırım, "Bunu, hemen otoyollara zam yapılıyor, diye algılamak, anlayıp dinlemeden böyle yayın yapmak doğrusu çok hoş olmadı. Doğru bir haber olmadı, işin özü, bu teknik detaydır. Ücretlendirmeler nasıl yapılacak, bu kanuna uygun olarak ve ücretsiz geçenlere uygulanacak iş ve işlemler nasıl olacak? Yanlış bir uygulama yapılmışsa bunun düzeltilmesi nasıl olacak, bütün bunları esasa bağlayan detaylandıran yönetmelikten bahsediyoruz. Onun dışında birşey yok.'' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim