• BIST 9046.62
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Partiler yeşil enerjide birleşiyor

Partiler yeşil enerjide birleşiyor
Seçim öncesi çeşitli alanlarda farklı vaatlerde bulunan partiler, yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımı ile enerji verimliliği konusunda birleşiyor.

Türkiye'de siyasi partiler, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimler öncesinde birçok alanda farklı vaatlerde bulunurken, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile enerji verimliliğinde uygulanacak politikalar konusunda birleşiyor.

AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin seçim beyannamelerinden derlenen bilgilere göre, partilerin enerji politikalarının bazıları benzerlik taşırken, bazıları da farklılık içeriyor. 

Yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımı ile enerji verimliliği konularında birleşen partiler, nükleer enerji konusunda ise farklı vaatlerde bulunuyor.

AK Parti seçim beyannamesine göre, enerji alanında rüzgar, güneş ve hidroelektrik üretim tesislerinin malzemelerinin yurt içinde üretimi artırılacak. Enerji verimliliği, kaynak çeşitliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının en üst seviyede kullanımı ile enerji maliyetleri düşürülecek. Vergilendirmede enerji verimliliği lehine bir sistem uygulanarak enerjiyi verimli kullanma özendirilecek. Sanayide yüksek verimli elektrik motorunun kullanımı desteklenecek. Komşu ülkelerle elektrik ticaret kapasitesi artırılacak ve elektrik iletim şebekesi altyapısı güçlendirilecek. 

AK Parti

Doğalgaza önem verilmeye devam edileceği belirtilen AK Parti'nin seçim beyannamesine göre, Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ve Irak-Türkiye doğalgaz boru hattı tamamlanacak. Doğalgaz depolama kapasitesi artırılacak ve tüm illerdeki konutlara doğalgaz iletimi tamamlanacak. Yerli kömür, hidroelektrik kapasitesi ile yurt içi ve yurt dışı petrol ve doğalgaz aramaları artırılacak, kaya gazı araştırma faaliyetleri yürütülecek. Nükleer teknoloji, elektrik üretiminde kullanılacak.

CHP

CHP'nin seçim bildirgesinin enerji bölümüne geniş yer ayrıldı. "Nükleer teknolojiye, kategorik olarak karşı olmamakla birlikte mevcut nükleer enerji teknolojilerine dayalı sorunlarını giderememiş riskli santrallerin kısa vadede ülkemizde kurulmasına izin verilmeyecek" ifadesine yer verilen seçim bildirgesine göre, Akkuyu Nükleer Santrali anlaşması yerel ve uluslararası hukuk ilkeleri çerçevesinde yeniden gözden geçirilecek, hukuk çerçevesinde mümkün olursa iptal edilecek.

MHP

MHP'nin seçim beyannamesine göre, nükleer enerji üretim teknolojisine sahip olmak öncelikli hedef olacak ve enerji arz güvenliği için nükleer santral kurulacak. Nükleer santrallerde en gelişmiş ve güvenli teknolojilerin kullanılmasına, konunun insan sağlığını ve çevreyi merkeze alan bir yaklaşımla ele alınmasına azami dikkat gösterilecek. Biyoakıt ve jeotermal kaynakların kullanımına daha çok önem verilecek, enerjide yapılacak yatırımlar desteklenecek, enerji girdi maliyetlerini düşürmek öncelikli olacak. "Türk Enerji Ticareti Birliği" kurulacak.

HDP

HDP'nin seçim beyannamesinde ise sermaye birikimi için yapılan hidroelektrik santrali, termik, nükleer ve benzeri enerji projelerine, ekolojik yıkıma yol açan maden işletmeciliğine, endüstriyel atık ve kirlilik sonucunda yaşam alanlarının tahribine yol açan uygulamalara son verilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim