• BIST 9524.59
  • Altın 2491.675
  • Dolar 32.5148
  • Euro 34.725
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Pasaport Dalgakıran icradan satışa çıktı

Pasaport Dalgakıran icradan satışa çıktı
İzmir Pasaport'taki eski liman için inşa edilen 1 kilometrelik dalgakıranın üst kullanım hakkı 13. İcra Müdürlüğü'nce satışa çıkarıldı. Dalgakıranın muhammen bedeli 2 milyon 110 bin lira olarak belirlendi

Pasaport Dalgakıran icradan satışa çıktı

Sultan Abdülaziz döneminde İzmir Pasaport'taki eski liman için yaptırılan dalgakıran, icradan satılığa çıkarıldı. İzmir 13. İcra Müdürlüğü, Pasaport İskelesi'nden Konak Pier Alışveriş Merkezi'nin karşısına kadar uzanan 1 kilometre uzunluğundaki tarihi dalgakıranın üst kullanım hakkını satışa çıkardı. Türkiye'nin tek tapulu dalgakıranı olan 135 yıllık dalgakıranın tahmini muhammen bedeli 2 milyon 110 bin 845 lira olarak belirlendi. Dalgakıran için ilk ihale 17 Ocak 2012 tarihinde İzmir Adliyesi'nde yapılacak.

İcradan satış yapılmasının nedeninin, dalgakıranın sahibi olan Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin Maliye Bakanlığı'na yıllardır tapulu mülkünün emlak vergisini ödememesi olduğu ortaya çıktı. 

Maliye bu satışla emlak vergisi alacağını tahsil edeceği gibi bölgeye yat limanı başta olmak üzere çeşitli turistik ve sosyal tesisler yapılmasının da önünü açmış olacak. Bölgede daha önce Koç Holding'in bir marina yapmayı planladığı ifade edilirken, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da akvaryumun, marinanın, mini amfi tiyatro ve ışık oyunlarının yer aldığı Dalgakıran Projesi'ni hazırlamıştı. Ancak Konak Pier'in işletmecisiİzmer şirketi yetkilileri, dalgakıranın kullanım hakkının kendilerine ait olduğunu ifade ediyor.

62.500 DOLAR KİRA 

İzmir 13. İcra Müdürlüğü, Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait olan ve 15 Ağustos 2021 tarihine kadar üst kullanım hakkı bulunan dalgakıranı satışa çıkardı. 1 kilometre uzunluğunda, 3-4 metre genişliğinde ve deniz üst kotundan 3-4 metre yüksekliğindeki dalgakıran, üzerindeki 2 deniz feneri, tekne bağlama yerleri, barakalar ve beton platformu ile satılacak.

Yüzölçümü 6 bin 510 metrekare olan dalgakıran için ilk satış 2 milyon 110 bin 845 lira muhammen bedelle 17 Ocak 2012 tarihinde saat 09.30'da yapılacak. İzmir 13. İcra Müdürlüğü'nde yapılacak satışta hedeflenen bedele ulaşılamadığı takdirde ikinci satış 27 Ocak 2012'de gerçekleştirilecek.

İhaleyi kazanan firma veya kuruluş, 62 bin 500 dolardan az olmamak kaydıyla her yıl Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne kira ödeyecek.

İhale ilanında taşınmaz veya civarında yat kulübü, marina yapılabilmesi için söz konusu alanda imar planı değişikliği yapılması gerektiği ifade edilirken, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün de değişiklik için ilgili bakanlıklara başvurduğu bilgisine yer verildi. İlanda, İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı Revizyonu'nda söz konusu alanda yat limanı ya da marina yapılmasına dair planlama olmadığı da ifade edildi.

1876 yılında Fransız şirketi Gifre yaptı

Uzun yıllar Türkiye Denizcilik İşletmeleri Bölge Müdürlüğü yapan, şu an Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkan Danışmanı olan Erol Çağlar, dalgakıranın mülkiyetinin Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait olduğunu belirterek, dalgakıranın üst kullanım hakkının ihale edildiğini söyledi.

Sultan Absdülaziz tarafından 1876'da Fransız şirketi Gifre'ye yaptırılan dalgakıranın kapitülasyonlar kapsamında uzun süre işletildiğini belirten Çağlar, "Dalgakıran İzmir'in kurtuluşundan sonra Atatürk'ün kayınpederi Uşakizade Muammer Bey'e verilmiş. Daha sonra Türkiye Limanlar ve Şehir Hatları Genel Müdürlüğü'ne devredilen dalgakıran, 1952'de Denizcilik Bankası'na, 1986'da ise Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne geçti" dedi.

Kendi görev döneminde dalgakıranı 1983-1984 yılları arasında onardığını dile getiren Çağlar, "Dalgakıran birinci derecede SİT alanı. O zaman onarmak için izin aldım. Dalgakıranın bordür taşları Efes Antik Kenti'nden getirilmiş. Üzerinde Latince, İyonca yazılar var. Aslına dokunmamak şartıyla orada çok şey yapılabilir. Bu satış ile Maliye hem vergi alacağını tahsil edecek hem de dalgakıranı bir türlü özelleştirmiş olacak" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim