• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Pasaport'un kaderini İZTO değiştiriyor

Pasaport'un kaderini İZTO değiştiriyor
Pasaport Dalgakıranı’nın üst kullanım hakkını 2021’e kadar alan İZTO buraya, akvaryum, gösteri mekanları, mini amfitiyatro, kafeterya, havuz ve ışık oyunları, marina ve bağlantı sağlayacak şeffaf tüpgeçit planlıyor.

Yüzyıllardır Pasaport’ta terk edilmiş haldeki dalgakıranın kaderi İzmir Ticaret Odası’nın projesiyle değişecek.

Pasaport Dalgakıranı’nın üst kullanım hakkını 2021’e kadar alan İzmir Ticaret Odası, buraya, akvaryum, sergi ve gösteri mekanları, mini amfitiyatro, kafeterya, havuz ve ışık oyunları, marina ve bağlantı sağlayacak şeffaf tüpgeçit planlıyor. Projenin, mayıstaki oda seçimlerinin ardından start alması bekleniyor.

Daha önce yaptığı bir açıklamada, “2013’te orada sadece martılar dolaşmayacak, birlikte dolaşacağız” diyen İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, önceki akşam düzenlenen bir törenle dalgakıranı İzmirlilerle buluşturdu. 150 yaşındaki dalgakıran üzerinde yaklaşık 500 konuğun katılımıyla açılış düzenlendi.

Tarihi bir gün

Başkan Demirtaş, İzmir’in tarihi bir gün yaşadığını belirterek, “Bir asırdır karşıdan seyrettiğimiz dalgakıranı İzmir’le buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İzmir için ne yapsak az” dedi. Demirtaş, sadece martıların konduğu, İzmirlilerin 150 yıldır karşıdan seyrettiği dalgakıranın artık kentle kavuştuğunu söyledi. İTO Başkanı, 1867’de İzmir’de ticaret yapan İngilizler tarafından Osmanlı’nın verdiği imtiyazla oluşturulan dalgakıranın, kentin ticaretinde ve tarihinde önemli bir yeri olduğunu kaydetti.

Akvaryumdan geçilecek

Kemeraltı’nın doldurulmasıyla rıhtım ve dalgakıranın oluşturulduğunu ifade eden Ekrem Demirtaş, “Burası uzun zaman kömür deposu ve gümrük alanı olarak kullanıldı. İzmirli burayı hep karşıdan seyretti. Şimdi dalgakıran keyfini yaşayacak” diye konuştu. Toplam kullanım alanı 2 bin 635 metrekare, kuzey ve güneydeki iki fenerinin arası bin 35 metre olan dalgakıranın İzmirlilerin kullanımına sunulduğunu dile getiren Demirtaş, hazırlayacakları projeyle dalgakıranı yaşam alanı haline getireceklerini bildirdi. Ekrem Demirtaş, “İzmirli dalgakırana denizin altında akvaryumdan geçerek gelecek. Burada birçok fonksiyon yer alacak. Umut ediyoruz ki İzmirliler çok keyifli anlar yaşayacak” dedi.

NELER OLMUŞTU?

Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin, Maliye Bakanlığı’na yıllardır tapulu mülkünün emlak vergisini ödemediği gerekçesiyle icra yoluyla satışına karar verildi ve 17 Ocak 2012’de 13. İcra Dairesi’nde gerçekleşen satışta, en yüksek teklifi 2 milyon 695 bin lira ile İTO verdi. İTO’nun 2021’e kadar dalgakıranın üst kullanım hakkını alması üzerine Konak Pier’in işleticisi İzmer A.Ş., İzmir 7. İcra Hukuk Mahkemesi’nde satışın iptali istemiyle dava açtı. İzmer, söz konusu bölge için açılan davada gerekçe olarak ‘ihaleye fesat karıştırılması ve satış işleminde birçok maddi hata bulunmasını gösterdi. Davayı geçtiğimiz ekimde karara bağlayan mahkeme, İzmer’in iptal istemini reddetti. Böylece İTO’nun projesinin önünde engel kalmadı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim