• BIST 9693.46
  • Altın 2509.823
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7692
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Paskalye adası koruma altında

Paskalye adası koruma altında
Şili'den 3 bin 700 km.uzaktaki Paskalya Adası deniz yatakları bir süreden beri alarm veriyordu. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Michelle Bechelet'in girişimleriyle Paskalye Adası koruma altına alınacak.

Latin Amerika'nın Pasifik Okyanusu'na şerit gibi upuzun kıyısı olan Şili'den 3 bin 700 km.uzaktaki Paskalya Adası dünyanın en zengin deniz barınağı olarak tanınıyor. Uluslararası çevre kuruluşlarının göz bebeği sayılan bu adanın karasu yataklarında ancak ansiklopedilerde aranırsa adı bulunacak binlerce türde, değişik, bitki ve deniz canlısı yaşıyor. 

Özellikle, Okyanusların deniz taşıtları tarafından sintine boşaltımıyla kirletilmesi yüzünden Paskalya Adası'nın deniz yatakları bir süreden beri alarm veriyordu. 

Şili'nin Sosyalist Parti destekli, 2.dönem başkanlığını yapan kadın Cumhurbaşkanı Michelle Bechelet'in girişimleriyle Paskalya Adası ülke gündemine alındı. 

7 bin civarında yerli halktan nüfusu olan 170 km.kare genişliğindeki adanın yedi yüz km'lik karasuları, bundan böyle tamamen koruma altında tutulacak. İnsanlığa ait doğal koruma alanı ilan edilen bu bölge nedeniyle Şili'yi tüm uluslararası örgütler ve elbette, bu arada, çevreciler alkışladı.

Yasadışı avlanmak bir yana, her türden avlanmanın yasaklanacağı bu alan dünya üniversitelerindeki bilim adamlarına açılacak ve araştırma enstitüleri hızla kurulacak. Şili'nin bu girişimi üzerine dünyanın sayılı deniz kuvvetlerinden birisine sahip bulunan Ordusu, derhal bölgede tedbir aldı. Yerli halk tarafından Rapa Nui olarak adlandırılan Paskalya Adası'na seyahatler de bundan sonra gözetim altından tutulacak. 

Dışişleri Bakanı Heraldo Muňoz, Birleşmiş Milletler kararına imza koyan ülke sorumluluğu taşıyarak, yerli Okyanusya halkının yaşadığı adada alınan bu kararın hukuki varlığını ve haklılığını ispatlamak üzere, şu sıralarda yoğun temaslar yapıyor.

Öte yandan deniz dibinde birçok maden yatağı ve hatta petrol bulunduğu iddiasıyla projeyi karalamak üzere Şili'yi suçlayanlar da çıkmakta gecikmedi. 

Bu iddia sahiplerine bakılırsa, bölgeyi abluka altına aldıktan sonra Şili denizaltı maden araştırmalarına hız verecekti. Bu yöndeki haberlerin yayılması üzerine Başkent Santiago'daki Şili hükümet sözcüleri ¨Bütün bunlar aldığımız kararın ruhuna uymayan, saçma sapan haberlerdir!¨ diyerek, girişimin samimiyetini ve haklılığını bir kez daha vurguladı.

Paskalya Adası, aynı zamanda binlerce yıllık dev insan başı heykellerine de evsahipliği yapıyor. Moai adını taşıyan, herbiri en az 10 metre yüksekliğinde ve takriben 80 ton ağırlığındaki taş yontuların 2 ila 3 bin yıl önce, farklı zamanlarda, yerli halk tarafından yapıldığı da biliniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim