• BIST 9079.97
  • Altın 2309.701
  • Dolar 32.3391
  • Euro 35.0977
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Patronati modeline Bakanlıklar'dan destek

Patronati modeline Bakanlıklar'dan destek
Lojistik sektörünün yıllardır mücadele ettiği sorunların çözümü için UND öncülüğünde kurulan ‘Patronati’ye TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD’ın yanı sıra Ulaştırma ve Ekonomi bakanlıkları da destek verecek.

Lojistik sektörünün uluslararası ticarette karşılaştığı engellere karşı mücadele için benimsediği İtalyan modeli ‘Patronati Oluşumu’na TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD’ın yanı sıra Ulaştırma ve Ekonomi bakanlıklarından da destek geldi.

Dünya Gazetesi'nden Aysel Yücel'in haberine göre, oluşum eylem planı kapsamında bugün Alman medyasına ilan verecek ve yaşadıkları sıkıntıları dile getirecek. Patronati modelini Türkiye’ye taşıyan ve sekretaryasını yürütecek olan Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, ortak bir fon ile güçbirliğine gidecek oluşumun, ihracatçının, lojistikçinin ve Türkiye vatandaşlarının Avrupa ülkelerinde haklarını koruyacağını, bu kapsamda hak ihlali yapan onlarca ülkede dava açacaklarını söyledi. Türkiye’nin ihracat başarısının Türk lojistik firmalarının başarısıyla doğru orantılı olduğunu vurgulayan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, UND olarak, 2014 yılında İtalyan vatandaşlarının küresel düzeyde haklarının korunduğu ‘Patronati’ modeli benzeri yeni bir ağ oluşturduklarını söyledi.

Bu oluşumla nakliyecilerin geçiş belgesi, kota sorunu, sürücü vizeleri gibi teknik sorunlarının ötesine geçeceklerinin altını çizen Nuhoğlu, “Türkiye vatandaşlarının özellikle Avrupa ülkelerinde uluslararası hukuk çerçevesinde sahip olduğu haklarını da koruyacağız, haklarımızı ihlal eden ülkelere yönelik hukuki girişimler başlatacağız. Belki 20 ülkede dava açacağız” diye konuştu. ‘Türk Patronati Oluşumu’nun kamu ve özel sektör olarak iki farklı kanaldan yapılanacağına dikkat çeken Nuhoğlu, “Yurtdışındaki tüm girişimlerin tek merkezden planlanmasını sağlayacak ortak fonla, çok hızlı ve somut kazanımların önünü açacağız” dedi. Türk Patronati için lobi çalışmaları yapacaklarını belirten Nuhoğlu, “2014’te var gücümüzle bu mücadeleyi vereceğiz. Bu oluşuma YASED, TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD ve bakanlıklar da destek olacak. Diğer STK’larla da görüşeceğiz. Onların da bu oluşumu destekleyeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

45 lojistik firması oluşuma katıldı

UND’nin 2008 yılında başlattığı, 2009 yılında ise ilk kez yurtdışı platformlara taşıdığı ‘Kotasız Avrupa’ girişimini Türk Patronati ile 2014’te yeni bir boyuta taşıyacaklarını ifade den Nuhoğlu, şöyle konuştu: “Özellikle Avrupa ülkeleri ve Rusya’da uluslararası karayolu taşımacılarımızın yaşadığı sorunlara kalıcı çözümler bulmak amacıyla projeler geliştiren ve resmi karar alıcı mercilerle sürekli temas halinde olan UND, 2013 yılı boyunca çok önemli mesafeler kat etti.

Uluslararası alanda Türk nakliyecilerinin sorunları çeşitli vesilelerle gündeme geldi. Dünya Bankası ve AB Komisyonu gibi uluslararası kuruluşlar bu sorunların analiziyle ilgili kapsamlı araştırmaları başlatmış bulunuyor. Bugün içinde olduğumuz konjonktür ve küresel ekonomide ülkemizin yeri düşünüldüğünde, önümüzde ciddi fırsatlar ve aynı zamanda riskler söz konusu.

Bu konuların bugünden itibaren azami ciddiyetle ele alınması ve çok acil olarak kalıcı çözümlerin uygulamaya konması sektörün geleceği için hayati önem taşıyor. Bu nedenle UND olarak bu oluşumu çok önemsiyoruz.”

Yılda 4 kez toplanmayı planlayan Türk Patronati Oluşumu'nun kurucu üyeleri arasında Netlog, Mars, Omsan, Ekol, Barsan Global, Sönmez Bustaş, Sittnak, Sertrans, Gökbora, Eyüp gibi 45 lojistik firması bulunuyor.

İlk ilanlar Almanya’da verilecek

Türk Patronati’nin 2014 eylem planları arasında Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve Eurochambers gibi kurumlar nezdinde girişimlerde bulunulmasının yanı sıra dünya medyasına ilan verilmesi de yer alıyor. Bu kapsamda ilk ilan bugün Başbakan Erdoğan’ın Almanya ziyaretiyle eş zamanlı olarak Alman basınında yer alacak. Uluslararası Nakliyeciler Derneği tarafından verilecek ilanda, taşımacılıkta yaşanan sorunların Türkiye’den AB’ye yapılan ihracatın yüzde 29’unu gerçekleştiren Türkiye’deki Alman yatırımcılara da zarar verdiği vurgulanacak.

MÜSİAD, her türlü desteği vermeye hazır

MÜSİAD, Türk Patronati oluşumunu destekleyeceğini duyurdu. Kurumdan yapılan açıklamada, “MÜSİAD Sektör Kurulu olarak UND öncülüğünde kurulan Patronati fonunun sektörün özellikle yabancı ülkelerdeki sıkıntılarının çözümünde çok faydalı olacağı kanaatindeyiz. Bu ülkelerdeki çeşitli sorunların çözümünde sektörümüzü temsil ederek hukuk çerçevesinde haklarımızı koruyacak bir yapılanmaya son derece ihtiyaç vardı. Yerinde bir karar olmuş, bu kararı alan arkadaşları tebrik etmekle birlikte her türlü desteği de vereceğimizi belirtmek isteriz” denildi.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim