• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

"Pehlivan" yarışa hazır

"Pehlivan" yarışa hazır
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tasarım Proje Topluluğu öğrencilerinin ürettiği "Pehlivan" adlı güneş enerjili elektrikli araç, Edirne'yi Formula-G yarışında temsil edecek.

Takım kaptanı ve aracın sürücüsü Ali Deroğlu, gazetecilere yaptığı  açıklamada, "Pehlivan"ın, katılacağı TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışın  İzmir Körfez  pistinde yapılacağını söyledi.

Pehlivan Solar Team takımının aracının, 4 akademik danışman, elektrik  ve elektronik, bilgisayar ve makine mühendisliğinden 20 öğrencinin  çalışmalarıyla, büyük zorluklarla 8 ayda tamamladığını belirten Dereoğlu, şöyle  konuştu:"Aracımızın motor, panel ve batarya hariç tamamı kendi üretimimiz.  Motorumuz, panelimiz ve bataryamız Türkiye'de ciddi rekabet yaratacak  kalitededir. Aracımıza güveniyoruz. Aracımızın ismi 'pehlivan', Edirne'ye yakışır  ve Edirne'yi simgeleyen bir araç. Rakiplerimize bu korkuyu, bu çekingenliği  hissettirmeye başladık, çünkü iddialı bir araç hazırladık."

Dereoğlu, araçlarının hesaplarına göre, 75 kilometre hızla  ilerleyeceğini söyledi.

Aracın süspansiyonları ve yürüyen aksamının belirli standartlar  gözetilerek yapıldığını, otomobilin şase ve elektrik aksamının tamamen topluluk  öğrencileri tarafından üretildiğini ifade eden Deroğlu, şöyle devam etti:

"Tabii aracı ortaya çıkartırken maddi destekler de gerekti. Bunları  sponsorlarımız aracılığıyla giderdik. Aracımız güneş enerjisiyle çalışan, batarya  destekli bir elektrikli araçtır. TÜBİTAK'ın belirlediği kurallar gereğince 1  kilovat/saatlik bir batarya kapasitemiz var. Biz bu batarya kapasitesiyle ve  yarış koşullarını göz önünde bulundurarak, 46 dakika aracımızı batarya destekli  yürüteceğiz. Bataryamız yarış sırasında bir yandan eksilirken, güneş enerjisiyle  de dolacaktır."

"Ciddi rakiplerimiz var"

Deroğlu,190 kilogramlık aracın 110 bin liraya mal olduğunu kaydetti.
Dereoğlu, Formula-G yarışının Türkiye'de 7 yıldır yapıldığını ve ciddi  rakipleri olduğunu söyledi. Yarışa 29 aracın katılacağını belirten Dereoğlu, "Büyük üniversiteler  yarışacak. İddialıyız. Atölyemizi kendimiz kurduk. İyi bir kenetlenme ve iyi bir  takım ruhu yakaladık. Yarışma 11-17 Ağustos'ta gerçekleştirilecek" dedi.

TÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi Mehtap Dinç  de özveriyle çalıştıklarını ve Formula-G'de ilk beşe girmeyi hedeflediklerini  kaydetti.

http://www.ulastirma.com.tr/

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim